Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.268
% 0.32
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.268
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Blockchain Köprülerinden Bu Yıl 2 Milyar Dolar Çalındı

Nomad Bridge’e yapılan 190 milyar dolarlık saldırı, 2022’de yapılan 13 ayrı hırsızlıktan sadece biriydi.

Yeni bir rapora göre Cross-Chain Bridge hackleri 2022’de çalınan kripto paranın yüzde 69‘unu oluşturuyor. Bu da 2 milyar dolar kayıp anlamına geliyor. Rapor, Salı günü blockchain analiz firması Chainanalysis’ten geldi. Raporda bu yıl 13 kez Cross-Chain Bridge hacklenmesi olduğu vurgulandı. Sonuncusu ise 190 milyon dolarlık Nomad Bridge hırsızlığıydı.

2022’nin ilk çeyreği, 2021’den beri en çok kripto para çalınan çeyrek oldu. Mart’ın sonlarına doğru gerçekleşen Ronin Bridge saldırısıla beraber 624 milyon dolar değerinde Ethereum (ETH) ve USD Coin (USDC) çalındı.

Blockchain köprüleri olarak da bilinen Cross-Chain köprüleri bir kripto parayı blockchain networkünden diğerine aktarmak için kullanılıyor. Chainalysis köprülerin tasarımlarının farklılık göstermesine rağmen kullanıcıların tokenlerini bir zincirden köprü protokolüne yatırdıklarını ve bunun daha sonra bir sözleşmeye kitlendiğini açıklıyor. Daha sonrasında ise kullanıcıya diğer zincirdeki eşdeğer token veriliyor.

Köprülerin Zayıf Noktaları

Chainalysis raporuna göre blockchain köprüleri :

Blockchain köprülerinde varlıkların nasıl depolandığından bağımsız olarak bu ,bir smart contract veya merkezi bir koruyucu olabilir, depolama hedef haline geliyor.

Bazı uzmanlara göre efektif blockchain köprülerinin geliştirilmesi hala ilk aşamalarda. Kimi geliştiriciler ise güvenlik protokollerini nispeten daha az anlıyor. Bu yüzden geliştirilen kimi köprüler hackerler tarafından saldırıya açık hale geliyor.

Nomad kurucusu James Prestwich Temmuz 22’de attığı tweette:

Cross-Chain sistemlerinde saldırılara karşı henüz o kadar tecrübe edinemedik. İnsanlar sık saldırıların ne olduğunu bilmiyor, bu yüzden de saldırılardan korunamıyorlar.

Chainalysis’e göre merkezi borsalar bir dönem hackerların favorisi olsa da güvenlik protokllerindeki gelişmelerle birlikte bu saldırılarda başarı oranları düştü.

Blockchain analitik firması kripto para hizmetleri başlattı. Firma, blockchain köprülerinin güvenliği için bir an önce geliştirilmesi gerektiğine inanıyor:

Bunun gibi sorunları ele almaya yönelik değerli bir ilk adım, son derece titiz kod denetimlerinin hem protokoller oluşturanlar hem de bunları değerlendiren yatırımcılar için DeFi’ın altın standartı haline gelmesi olabilir. Zamanla en güçlü, güvenli, akıllı sözleşmeler geliştiricilerin oluşturması için şablonlar olarak hizmet edebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir