Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$97.121
% 1.08
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 97.121
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Blockchain Katmanları Nedir?

blockchain

Blockchain Mimarisi 

Blockchain, bilgilerin nasıl saklandığı ve aktarıldığı konusunda devrim yarattı. 21. yüzyılın çığır açan bir yeniliği olarak biliniyor ve yakında kullandığımız günlük internet uygulamalarının bir parçası olacak. Ancak Blockchain’in işleyişi, karmaşıklığından dolayı çoğu kişiye yabancıdır. Bu yazıda, bir blok zincirinin nasıl çalıştığını ve blok zincirindeki farklı katmanları mümkün olan en basit şekilde çözelim.

Basitçe söylemek gerekirse, blockchain, işlem kayıtlarını saklayan dağıtılmış bir defterdir. Örneğin, Bitcoin, Bitcoin blok zinciri tarafından desteklenmektedir ve Bitcoin’lerin gönderildiği ve alındığı her işlem blok zincirine kaydedilir. Şeffaflığı nedeniyle geleneksel kayıt tutma ve doğrulamaya etkili bir alternatiftir. Yani, halka açık bir blok zincirindeki her işlem herkes tarafından görüntülenebilir.

Ayrıca, bir blok zinciri tek bir varlığa ait değildir, ancak işlemlerin doğrulanmasına katılan herkese aittir. Bu, tek bir başarısızlık noktasını ortadan kaldırır, yani bir blok zinciri hacklemek neredeyse imkansızdır çünkü blok zinciri için bir başlangıç ​​noktası yoktur. Şeffaflık sağlar, aracıları ortadan kaldırır ve operasyonel maliyetleri en aza indirir.

Artık blok zincirinin temellerini tanımladığımıza göre, şimdi blok zinciri teknolojisinin katmanlarına ve her birinin işlevine derinlemesine dalalım.

Blok zinciri temel olarak 5 katmandan oluşur: donanım altyapısı katmanı, veri katmanı, ağ katmanı, mutabakat katmanı ve uygulama katmanı. Her katmanın benzersiz bir işlevi vardır. Bu katmanlar birlikte, blok zincirini arka uçtaki veri yönetiminden ön uçtaki kullanıcıya dönük uygulamaları etkinleştirmeye kadar eksiksiz bir çözüm haline getirir.

Donanım Katmanı

Blok zincirleri, eşler arası bilgi paylaşımına dayanır. Blok zincirinin bilgi işlem gücüne katkıda bulunan bilgisayar ağı, donanım katmanını oluşturur. En önemlisi, blok zincirleri, onları oluşturan tüm düğümlerin bir toplamıdır. Düğüm, işlemlerin şifresini çözen bir bilgisayar veya bilgisayar ağıdır.

Veri Katmanı

Donanım katmanından sonraki katman, işlemlerin detaylarının saklandığı veri katmanıdır. Bir blokta (blok zincirinin temel birimi) saklanan işlem, gönderilen kriptonun, alıcının genel anahtarının ve gönderenin özel anahtarının ayrıntılarını içerir. Veri içeren her blok, bir önceki bloğa ve oluşturulan bir sonraki bloğa bağlanır. Yalnızca ağın ilk bloğu olan genesis bloğu geriye değil ileriye doğru bağlanır.

Ağ Katmanı

Bu katman, bir blok zincirindeki düğümler arasındaki iletişimi ele alır. Blockchain açık bir sistem olduğundan, her düğümün diğer düğümlerin doğruladığı işlemler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ağ katmanı bu iletişimi sağlar.

Fikir Birliği Katmanı

Bu katman, bir bloğun doğrulanmasından sorumlu olan katmandır. Bir örnek kullanarak mutabakat katmanını anlayalım. Mert ve Talha blok zincirinde iki doğrulayıcı olduğunu varsayalım. Şifresi çözülmesi ve bir bloğa eklenmesi gereken işlemleri alırlar.

Mert aldığı işlemler şunlardır: A ve B

Talha’nın aldığı işlemler şunlardır: B ve C

Hem John hem de Mark işlemleri doğrular ve bunları blok zincirine eklerse, B işlemi blok zincirine iki kez yazılır. Bu da çifte harcama olacağı anlamına gelir. Bundan kaçınmak için John ve Mark, şifreli bir matematik bulmacasını çözmek için rekabet eder ve çözer ve ilk çözen, bloğu blok zincirine ekleyen kişi olur. Bu mutabakat mekanizması biçimi Proof of Work olarak bilinir.

Proof of Stake (POS) durumunda , doğrulayıcı sistem tarafından rastgele seçilir.

Uygulama Katmanı

Blockchain’deki Uygulama katmanı, uygulamaların üzerine inşa edildiği katmandır. Bu uygulamalar herhangi bir şey olabilir. Cüzdanlar, Sosyal Medya Uygulamaları, Tarayıcılar, Defi Uygulamaları ve NFT platformları bunlardan birkaçıdır. Uygulamanın kullanıcı arayüzü/kullanıcı deneyimi diğer herhangi bir normal uygulama gibi olsa da aradaki fark, bu uygulamaların arka ucundaki veri depolamanın merkezi olmayan yapısıdır.

Açıklanan

 

  • Katman 0 blok zinciri
  • Katman 1 blok zinciri
  • Katman 2 blok zinciri
  • Katman 3 blok zinciri

Katman 0

Blok zincirinin kendisi, sıfır katmanı olarak adlandırılır. Blockchain’i gerçeğe dönüştürmek için gereken bileşenler internet, donanım ve diğer birçok bağlantıdır. Katman sıfır blok zinciri, Bitcoin, Ethereum ve çok daha fazlası gibi çeşitli ağların çalışmasına izin veren blok zincirinin ilk aşamasıdır. Katman 0 ayrıca blok zincirine yukarıdan farklı katmanlara zincirler arası birlikte çalışabilirlik iletişimi olanağı sağlar. Katman 0, blockchain için temel altyapıyı sağlar.

Katman 1

Katman 1 blok zinciri, katman 0’daki bir gelişmedir. Bu katmanın altında, blok zinciri ağı işlevsel olarak korunur. Bununla birlikte, ölçeklendirme, birinci katman blok zincirinde bir sınırlamadır. 0. katmandaki yeni protokolde meydana gelen herhangi bir değişiklik ve sorun, 1. katmanı da etkiler. Buna uygulama katmanı da denir. Birinci katman blok zincirlerine örnek olarak Bitcoin, Ethereum, Cardano, Ripple vb. verilebilir.

Katman 2

Katman 0, katman 2 tarafından kaldırılan birçok etkileşime sahiptir. Belirli blok zincirleri için katman 2, ölçeklendirme çözümüdür. Üçüncü taraf entegrasyonu ile çalışır ve 1. katmanın sınırlamalarını kaldırır. POW ağlarına bağlı ölçeklendirme sorunlarını çözmek için en popüler yaklaşımdır. Şu anda, çeşitli endüstriler ikinci katman teknolojileri uygulamaya başlamıştır.

Katman 3

Katman 3 blok zinciri, “uygulama katmanı” olarak da adlandırılır. Bu katmanın ana görevi, DAapp’leri ve diğer uygulamaları etkinleştiren diğer birçok protokolü barındırmaktır. Burada, blockchain protokolü, uygulama ve yürütme olmak üzere iki önemli alt katmana ayrılır. Gerçek birlikte çalışabilirlik hedefine ulaşmak için zincirler arası yeteneklere sahip blok zincirlerini ayırmak için yapılmış en güçlü çözümdür.

Katmanlar Arasındaki Farklar 0,1,2,3

Katman 0 Bu katman donanıma, protokollere ve diğer temel öğelere sahiptir.
katman 1 Blok zincirinin uyuşmazlık çözümünü, mutabakat mekanizmasını ve programlamasını sürdürür. Örnekler: Bitcoin blok zinciri, Ethereum blok zinciri
Katman 2 Layer 0 ve 1’den daha iyi ölçeklendirme kabiliyetine sahiptir. Üçüncü parti çözümlerle entegre olabilme kabiliyetine sahiptir.
Katman 3 Bu katman, dApp’leri ve diğer kullanıcıya yönelik uygulamaları barındırmak için kullanılır.

Blockchain Ölçeklenebilirliği nedir?

Blockchain Ölçeklenebilirliği

Blockchain ölçeklenebilirliği, ağın belirli bir ağdaki artan işlem ve düğüm yükünü destekleme yeteneğidir. Blok zincirinde, saniye başına işlemler kaydedilir. Gün geçtikçe blockchain teknolojisindeki yeni gelişmelere tanık oluyoruz; Bu gelişmelerle birlikte saniye başına işlemler de artıyor. Bu yüzden blockchain ölçeklenebilirliği olarak adlandırılır.

Güvenlik, güç dağıtımının yanı sıra bir blockchain ağının ana özelliğidir. Blockchain protokolleri, verileri ağ saldırılarından korumak için yapılır. Blockchain’deki ölçeklenebilirlik, gelecekteki büyümeyi ve yüksek işlem hacmini destekler. Merkezi platformlar, eski sürümler vb. ile rekabet edebilmek için blok zincirinde birçok teknolojik gelişme sağladı. Ölçeklenebilirlik, blockchain’in karşılaştığı sorunların çoğuna bir çözümdür.

Ayrıca, “Ölçeklenebilirlik üçlemi”, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkezi olmayan yönetim gibi üç özelliği ele almak için kullanılan başka bir terimdir. Bildiğimiz gibi, her blockchain teknolojisi şu anda sadece iki özellik üzerinde çalışıyor, en fazla üç özellik üzerinde çalışıyor. En hızlı ve en güvenli ölçeklenebilir ağdır.

Blockchain Güvenliği Nedir?

Blockchain sisteminde, bilgisayarlar eşler arası bir ağda birbirine bağlanır. Düğüm dağıtımı açık ağ üzerinde yapıldığından, bilgisayar korsanları tarafından %51 oranında saldırı riski vardır. Ayrıca, verilerin manipüle edilme olasılığı eşittir. Blockchain güvenliği, yalnızca blockchain dış risklere karşı korunuyorsa sağlanabilir.

Çözüm

Blockchain teknolojisinin anlaşılması karmaşıktır, ancak biraz çaba ile onun kullanışlılığı ve uygulamaları gerçekleştirilebilir. Bu teknoloji alanında hızlı gelişmeler yaşanıyor. Birkaç hükümet ve kuruluş blok zincirine dikkat ediyor ve aynı şeyi çeşitli alanlarda uyguluyor. Bu noktada teknolojinin ve veri yönetiminin geleceğini çok iyi tanımlayabilen blockchain’i herkesin anlaması gerekli hale geliyor.

 

 Bu Da ilginizi çekebilir : 

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı gelsin istiyorsanız Telegram,Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir