Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.910
% 1.03
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.910
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Bitcoin Ordinals Nedir ? Yeni Hype Bitcoin NFT’leri mi ?

Bitcoin Ordinals

Bitcoin Ordinals; yazılım mühendisi Casey Rodarmor’un 21 Ocak’ta protokolü başlatmasının ardından ağda Bitcoin NFT’lerinin oluşturulmasına izin verdi ve büyük bir ivme yakaladı.Web 3’ü devralması ve aynı zamanda yükseltmenin getireceği yenilikler bu bağlamda heyecan uyandırmaya başladı.Bu NFT’ler, ayrıca PEG görüntüler, PDFS ve video ve ses dosyalarından oluşabiliyor.

Bitcoin Ordinals Bitcoin’i oluşturan her bir satoshi birimine data eklemeyi mümkün kılıyor, yani Bitcoin’in en küçük bölümüne görsel vb. gibi data eklenerek transfer edilebiliyor.Bu özelliği sayesinde Bitcoin alım/satımı yapmak kadar kolay bir şekilde NFT alım satımını mümkün kılıyor.

Bazıları yükseltmenin heyecanına kapılmışken bazıları ise ”Bitcoin Ordinals‘lerin” boş çaba olduğunu düşünüyor. Ordinals karşıtı geliştiriciler bu olayın ağdaki işlem yükünü artırarak Bitcoin’in temellerinden şaşacağı ve bununla transfer ücretlerinin yükseleceği görüşünde. Ancak tüm bu olanlara rağmen bu yazının yazıldığı sırada toplam da 160.350 kadar Ordinal var.

Bitcoin Ordinals

Bitcoin Ordinals‘lerine ulaşma konusunda giriş engellerinin yüksek oluşu,insanların Ordinals yaratmayı ve hatta onları nasıl satın alacaklarını bilmemeleri gibi nedenler güven sorunu oluşturmaktadır elbette. Sizlere bu yazımızda nasıl bu durumu güvenli hale çevirebilirsiniz bu husulardan bahsedeceğiz.

Rodarmor’un Ordinals belgelerinde de özetlediği gibi, Ordinals ler bütün bir Bitcoin’i oluşturan,her BTC’nin de 100.000.000 sathoshi’den oluştuğu bireysel Satoshi’ye de kaydedilebiliyor. Bitcoin’e kaydedilen bu veriler , karşılığında NFT’leri etkinleştiren akıllı sözleşmeleri içerebilir.

Bitcoin Ordinals Ve NFT’ler Arasındaki Fark Nedir ?

Ethereum zincirindeki NFT‘ler genellikle, dinamik meta veriler kullanılarak değiştirilebilen,bir dosya depolama sistemi olmayan Blockchain’in sabit diskine benzeyen merkezi olmayan özellikler içerir. Örneğin bazı NFT projeleri, görüntü kalitesini iyileştirmek amacıyla tek tek NFT’lerin meta verilerini günceller.

Bir NFT’nin meta verilerini değiştirmesinden kaynaklanan bir eksikliği farkeden, Rodarmor’un yeni protokolü oluşturmaya karar vermiştir.

Rodarmor’un görüşüne göre NFT’ler “eksik” çünkü çoğu zincir dışı veri gerektiriyor. Öte yandan, Sıralamalar, tüm verilerin doğrudan zincir üzerine kaydedilmesi bakımından “tamamlanmıştır”. Bu nedenle Rodarmor, bunları Bitcoin NFT’leri olarak değil, dijital eserler olarak adlandırıyor. Ayrıca, NFT’lerde genellikle içerik oluşturucunun telif hakları bulunurken, dijital eserlerde yoktur.

Rodarmor’a göre bir Ordinal, “doğaları gereği NFT’lerin ne olması gerektiğini, bazen ne olduğunu ve yazıların her zaman ne olduğunu yansıtmayı amaçlar.”

Tüm bu hususlar, Bitcoin’deki Ordinals’ın yalnızca Bitcoin için kültürel bir değişime değil , NFT’ler için de büyük bir gelişme olabileceğini söylüyor.

Sizler İçin Seçtiğimiz Dikkat Çekici Bitcoin Ordinals

Ordinaller yayına girdikten sonra kısa süre içerisinde, bazı göz kamaştırıcı bireysel parçaların yüzbinlerce dolara satılmasıyla büyük ilgi gördü.

Ordinal Punks  , bu ilk günlerde ortaya çıkan en dikkate değer projelerden biridir. CryptoPunks’a saygı duruşunda bulunan  Ordinal Punks, Bitcoin zincirindeki ilk 650 Yazıt içinde basılan 100 Bitcoin NFT’lik bir settir — koleksiyondaki en yüksek numaralı Yazıt 642. sırayı alır.

Bitcoin ordinals

Sırada Bitcoin tarihindeki en büyük blok ve işlem olduğu söylenen Taproot Sihirbazları var. Inscription #652 ile başlayan  bu proje, Web3 geliştiricisi Udi Wertheimer  tarafından oluşturulan elle çizilmiş NFT sihirbazlarından oluşan bir Ordinal koleksiyonudur .

Bitcoin Ordinals nasıl alınır ve takas edilir ?

1. Adım: Doğru cüzdanı alın

Yakın zamana kadar, Bitcoin Ordinals Yazıtlarını saklamak ve aktarmak isteyenler için belirlenmiş bir cüzdan arayüzü (ala MetaMask) yoktu. Ancak, Web3 altyapısındaki bu eksiklik, son zamanlarda bazı cüzdanların Bitcoin Ordinals leri desteklemesini sağladı. Bunlar Ordinals Wallet, Xverse ve Hiro Wallet. 

Bu cüzdanların Ordinals ler üzerinde işlevleri ne kadar sınırlı da olsa geliştiriciler zamanla daha fazla özellik eklenebileceği görüşündeler.

Yukarıdaki cüzdanlar şayet ilginizi çekmediyse, Ordinal yazıtları almak için yeterli özelleştirmeye izin veren ”Sparrow” Bitcoin cüzdanı da kurabilirsiniz. Sparrow cüzdanını nasıl kullanacağınıza dair detay vermek gerekirse :

2. Adım: Cüzdanlarınızı kurun

Sparrow wallet, Ordinals ile uyumlu hale getirmek için birkaç adım gerektiren bir masaüstü uygulamasıdır. Sparrow’u indirip kurduktan sonra artık satın alınacak olan Ordinalleri bulabilirsiniz.

Satın Alınacak Bitcoin Ordinals Nasıl Bulunur ?

Ordinal projelerini bulmak için Ordinals Discord kanalına katılmanız gerekmektedir. Ardından ”Link-your-project” kanalına giderseniz mevcut projeleri görebilirsiniz.

  • Link-your-project kanalına giderek hangi projelerin orada olduğunu görebiliesiniz..
  • Bu kanalda, koleksiyon oluşturucular, Ordinallerini satın alabileceğiniz Discord’larını bağlar.

Ordinallerle bağlantı kurmak için Discord’daki insanlarla bağlantı kurmanız, Ordinal almadan önce para göndermeniz, diğer insanlarla doğrudan işlem yapmanız gerekebilir. Burada ne kadar dikkatli olunması gerektiğini vurgulamakta fayda var.Bu tarz platformlarda ödeme ve gönderme işlemlerinde iki kez düşün !

Bitcoin Ordinals NFT ile ilgili detaylı bilgi için Paramuhendisi kanalımızdaki ilgili içeriği izleyebilirsiniz.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı gelsin istiyorsanız Telegram,Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir