Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.991
% 1.65
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.991
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Bitcoin İçin Spot ETF Zaferi

Bitcoin

Bitcoin 10 yıllık sonucu olarak 10 Ocak 2023 tarihinde büyük bir zaferle ABD ve SEC tarafından Spot Bitcoin ETF sonucunu aldı.

İlk Başvurudan Bu Yana 10 Yıl

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) tarafına yapılan ilk başvurunun üstünden 10 yıldan fazla geçti. 10 Ocak 2023 tarihinde tekrardan yapılan başvurular ilk ilk düzenlenmiş spot Bitcoin borsa yatırım fonunu (ETF) onayladığına tanık oldu.

Bitcoin ETF onayındaki nokta kripto için tarihi bir dönüm noktasıydı ancak yol pürüzsüz değildi.

1 Temmuz 2013

Bu başvurunun sonuçlanması tam 4 yıl sürdü. Her şey 1 Temmuz 2013’te Gemini’nin kurucu ortakları Cameron ve Tyler Winklevoss’un ABD’de spot Bitcoin ETF’si için ilk başvuruyu yapmalarıyla başladı . Ancak ikizlerin çabalarına ve SEC ile yaşanan karşılıklı çekişmelere rağmen ajans sonunda 2017 yılında başvuruyu reddetti .

Herkes aynı fikirdeydi: Bitcoin’in ana akım için hiçbir konuda hazır değildi.

Grayscale 2017

2017 yılında, Grayscale GBTC adı verdiği bir yatırım aracıyla, akredite yatırımcılar için açık uçlu, özel bir tröst olarak piyasaya çıktı. 2015 yılında halka açık ticaret yapmak için Finansal Endüstri Düzenleme Otoritesi’nden (FINRA) bu konuda zaten onay almıştı. Ancak bu bir ETF değildi. İşte bugün ABD’de halka açık ilk Bitcoin fonu oldu ve sonunda spot bazlı bir ETF’ye dönüştürüldü.

Tekrar Başvuru: Winklevoss Kardeşler

Winklevoss kardeşler uslnamış olacaklar ki SEC tarafından aldıkları ilk reddin ardından Bitcoin ETF onayı almak için ikinci bir girişimde bulundular. Yine Sec Bitcoin’in doğasının büyük ölçüde düzenlenmemiş olduğunu dile getirerek başvuruyu tekrardan reddetti.

Ümitler Hep Kanada’dan Yanaydı 2021

Yıllar boyunca pek çok kişi, Kanada bir gün liderliği ele geçirene kadar Bitcoin için bir spot ETF onayının alınıp alınamayacağını merak etti. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas’a göre:

Fidelity Canada, 2021’de bir spot Bitcoin ETF başlattı ve bu da onları o dönemde Bitcoin ETF’ye sahip en büyük varlık yöneticisi haline getirdi.

Bitcoin
Eric Balchunas – 30 Kasım 2021

Firmalar SEC’e Dava Açtı 2022

Firmalar tekrardan hazırlanarak 2022 yılında SEC’e yeniden başvuru yaptılar. O tarihte başvuran şirketler:

  • SkyBridge
  • Fidelity
  • Bitwise
  • Grayscale

Şirketlerin yöneticilerinden gelen spot Bitcoin ETF başvuruları yine SEC tarafından reddeildi. Buna yanıt olarak Grayscale Investments, GBTC’yi spot bazlı bir ETF’ye dönüştürme başvurusunun reddedilmesinin ardından SEC’e karşı  dava açtı.

ETF Yarışı 2023

2023’te varlık yöneticileri BlackRock ve ARK Invest, Bitcoin ETF’de yer alma yarışına katıldı. Yeni Bitcoin yatırım aracının sonunda onaylanacağına dair umutları daha da artırdı.

29 Ağustos 2023 ilk kırılım noktası olmuştu. ABD Temyiz Mahkemesi Bölge Hakimi Neomi Rao’nun SEC’e Grayscale’in dilekçesini inceleme için kabul etmesi emrini vermişti.

Gerçekleşen bu olay Grayscale için bir galibiyet olarak görülüyordu. Karar, Gri Tonlamalı spot Bitcoin ETF’nin nihai listelenmesini garanti etmese de, topluluğun spot Bitcoin ETF’nin yolda olduğu konusunda umutlu olmasını sağladı.

SEC Yanıtı 2024

Başvuru yapan şirketler ve SEC arasında  birçok tartışma yaşandı. Ocak 2024’ün başında artık her şey hazırdı. İstenen dosyaların hepsi eksiksiz bir şekilde SEC’in elinde bulunuyordu. 9 Ocak’ta SEC’in resmi X (Twitter) hesabı, komisyonun spot BTC ETF başvurularını onayladığını belirten bir gönderi yayınladı. Ancak SEC Başkanı Gary Gensler, SEC’in X hesabının ele geçirildiğini söyleyerek duyuruyu hemen yalanladı ve SEC’in ETF’lerin listelenmesini ve ticaretini  henüz onaylamadığını açıkladı.

İlginizi çekebilir: SEC: “Spot Bitcoin ETF Onaylanmadı”

10 Ocak Nihai Gün

10 Ocak’ta Cboe BZX Borsası, SEC’e bir mektup sundu. Mektupta:

  1. ARK 21Shares
  2. Invesco Galaxy
  3. Fidelity
  4. VanEck
  5. WisdomTree
  6. Franklin Templeton

şirketleri için BTC ETF tekliflerinin onaylandığını bildirdi. Bu sırada SEC’in tam onayı hâlâ beklemedeydi. SEC’in varlık yöneticilerinden gelen birden fazla teklifi aynı anda onaylayabileceği yönündeki spekülasyonları alevlendirdi.

Onay Saati

Aynı gün SEC, varlık yöneticilerinin 19b-4 başvurularını nihayet onayladı. Bu, ABD’deki ilk düzenlenmiş spot Bitcoin ETF ürününün yolunu açtı. 11 Ocak’ta ilk spot Bitcoin ETF, ön piyasada 2 milyon dolarlık hisse hacmiyle  işlem görmeye başladı ve Nasdaq borsasında çift haneli kazançlar gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir