Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.948
% 2.04
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.948
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Bitcoin (BTC) Neden Düştü, Düşüyor? 20 Mart 2024

Son dakika… Bitcoin (BTC) fiyatındaki neredeyse %7’lik düşüş, kripto piyasasında satış dalgasıyla ilgili potansiyel nedenler hakkında tartışmaları yarattı. Peki, 20 Mart 2024 Bitcoin (BTC) neden düştü, düşüyor? İşte sebepleri

Son Bitcoin düşüşü, kripto para piyasasını şok etti ve bu düşüşün altında yatan nedenler hakkında tartışmalara yol açtı. BTC fiyatı bugün neredeyse %7 düşerken, yatırımcılar volatilitenin ortasında potansiyel nedenleri merak ediyor.

Bitcoin (BTC) Neden Düştü, Düşüyor?

Bugün Bitcoin fiyatının düşmesine neden olabilecek bir dizi faktör var. İşte o nedenleri

Fed’in Faiz Kararları

Piyasa, yatırımcılar temkinli davranarak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMÇ) kararından önce durgun görünüyor. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) dahil olmak üzere son yüksek enflasyon verileri, piyasayı olumsuz etkiledi.

Yatırımcılar daha önce 2024’te beş faiz indirimi bekliyordu, ancak son enflasyon verileri yatırımcıları bahsi sadece üçe indirmeye zorladı. CME FedWatch Tool, yarın faiz oranlarının değişmemesi ihtimalinin %99 olduğunu gösteriyor.

Şimdi yatırımcılar, Fed’in gelecekteki politika kararlarının daha fazla göstergesini bekleyerek temkinli bir şekilde işlem yapıyor gibi görünüyor. Bu temkinli yaklaşım, piyasanın merkez bankalarının eylemlerine ve Bitcoin dahil olmak üzere varlık fiyatları üzerindeki potansiyel etkiye duyarlılığını vurgulamakta.

Bitcoin ETF Çıkışları Endişe Yaratıyor

ABD Spot Bitcoin ETF’lerine güçlü girişlerle beslenen yükseliş momentumunun ardından, Pazartesi günü bu ay ilk kez çıkışlar kaydedildi. Grayscale’in GBTC’si, kuruluşundan bu yana en yüksek 642,4 milyon dolarlık çıkış yaşarken, BlackRock’ın IBIT’inden gelen 451,5 milyon dolarlık girişi geride bıraktı.

Bu arada, toplam ABD Spot Bitcoin ETF’lerinde dün 154,3 milyon dolarlık bir çıkış yaşandı ve piyasa katılımcılarının moralini bozdu. Birçok analist, bu eğilimi devam eden piyasa oynaklığı ortasında son Bitcoin çöküşüne katkıda bulunan bir faktör olarak görüyor.

Balina Satışları FUD’u Tetikliyor 

Son gelişmelerde, önemli bir Bitcoin balinası, BitMEX borsasında 400’den fazla BTC satarak fiyatları geçici olarak 8.900 dolara düşürdü. Ancak piyasa kısa sürede normale döndü.

Bu arada, bu balina satışı, devam eden yükseliş trendi ortasında kâr elde etme stratejileriyle ilgili endişeleri yeniden alevlendirdi. Yatırımcılar, Bitcoin’in son yükselişinden yararlanmak için fırsatı değerlendiriyor.

Analistler Yarılanma Öncesi Düşüşe Karşı Uyarıyor

Popüler kripto para analisti Rekt Capital, Bitcoin için yaklaşan bir yarılanma öncesi düşüş konusunda uyarıyor. Bu düşüş, muhtemelen beklenen yarılanma olayından 28 ila 14 gün önce gerçekleşecek. Geçmiş trendler benzer bir paterni ortaya koyuyor, önceki yarılanmalar önemli düşüşlere tanık oldu (örneğin, 2016’da %38 ve 2020’de %20 düşüş).

Geçmiş performans gelecekteki sonuçları garantilemese de, yatırımcılar yaklaşan yarılanma öncesinde potansiyel piyasa türbülansına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarılıyor.

Kripto Piyasası Likidasyonu

Son 24 saat içinde kripto para piyasasında 222.681 işlem likide edildi ve toplam 524,33 milyon dolarlık bir kayıp yaşandı. Özellikle Bitmex, XBTUSD üzerinde 9,01 milyon dolarlık en büyük tek likidasyon emrini gördü.

Bitcoin likidasyonları 130 milyona ulaştı ve bunların çoğu long pozisyonlardan (102 milyon dolar) geldi. Short pozisyonlardan ise 28 milyon dolarlık likidasyon gerçekleşti.

Bitcoin Vadeli İşlemler Açık Faizi (OI) ve RSI:

CoinGlass verilerine göre Bitcoin Vadeli İşlemler Açık Faizi (OI) son 24 saatte %0,76 düşerek 532.75K BTC veya 34,12 milyar dolara geriledi.
Özellikle CME Borsası %4,53 düşüşle 168.79K BTC veya 10,78 milyar dolara, Binance ise %3,39 düşüşle 114.88K BTC veya 7,36 milyar dolara geriledi.

Buna rağmen, Bitcoin’in Göreli Güç Endeksi (RSI) 50’de kaldı ve bu da nötr bir piyasa hissiyatına işaret ediyor.

Mevcut Piyasa Durumu:

Yazılımın yazıldığı tarihte Bitcoin fiyatı 63.628,23 $’dan işlem görüyordu ve bu dünkü fiyata göre %6,12 düşüş gösteriyordu. Ticaret hacmi ise %48 artarak 60,92 milyar dolara ulaştı. Son 24 saatte BTC fiyatı 68.552,94 $’a kadar yükseldi, ancak şu anda aynı zaman dilimindeki en düşük seviyesinde işlem görüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir