Kriptolar:
30392
Bitcoin:
$61.809
% 2.27
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 3.64
Korku & Açgözlülük:
30 / 100
Bitcoin:
$ 61.809
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

Bitcoin Aklamadan Suçlu Bulunan Kadına 7 Yıl Hapis

Bitcoin Aklama

Bir kadın, Londra, İngiltere’deki Southwark Crown Mahkemesi tarafından milyar dolarlık bir yatırım dolandırıcılığıyla bağlantılı bitcoin aklamaktan hapse mahkûm edildi.

Detaylar: Bitcoin Aklama Şeması

Cuma günü, Jian Wen, 5 milyar sterlinlik (6,4 milyar dolar) bir dolandırıcılık komplosuyla bağlantılı kara para aklamaktan suçlu bulunarak neredeyse yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski fast-food çalışanı Jian Wen, Bloomberg kaynaklarına göre, Çin’de 5,6 milyar dolarlık bir yatırım dolandırıcılığına bağlı büyük miktarda bitcoin aklamaktan altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Çinli bir kadın olan Wen, 2017 ile 2022 yılları arasında yaklaşık 150 bitcoin ile bağlantılı kara para aklama suçundan suçlu bulundu. Kolluk kuvvetleri yetkilileri, değeri 4 milyar dolardan fazla olan yaklaşık 61.000 bitcoine el koydu.

Hakim Sally-Ann Hales, Cuma günkü mahkûmiyet sırasında, suçun sofistike ve planlı olduğunu belirterek, “Ne ile uğraştığınızı bildiğinizden hiç şüphem yok,” dedi.

Wen, hem İngiliz hem de Çin vatandaşlığına sahip olmasına rağmen hâlâ mahkûmiyetine itiraz ediyor ve tüm suçlamaları sürekli olarak reddediyor. Kendini sadece bir kadının talimatlarını izleyen bir kurban olarak sundu ve paranın dolandırıcılıktan geldiğini bilmediğini iddia etti. Avukatları, Wen Jian’ı, güvenilirliğinden yararlanan ve ardından onu terk eden “uzman bir suçlu süper kötü adam” olarak tanımladıkları aldatmaca ustasının bir başka kurbanı olarak sundu.

Ancak savcılık, Wen’in kara para aklama operasyonuyla bağlantılı kripto cüzdanını yönettiğini ve para ve finansal kazanç tarafından motive edildiğini iddia etti. Savcılar, Wen Jian’ın dolandırıcılık ustası tarafından Çin’den çalınan parayı transfer etmek, bitcoin’e dönüştürmek ve ardından nakde çevirmek için kullanılan bir “ön kişi” olduğunu söyledi.

Üç kara para aklama suçlamasını reddeden Wen Jian, sadece oğluna daha iyi bir hayat sağlamak için çalıştığını ve bitcoinin suç kökenlerini bilmediğini iddia etti. Aksi yöndeki iddialarına rağmen, jüriler Mart ayında onu bir suçtan suçlu buldu; diğer iki suçlama ise karara bağlanamadı.

WhatsApp yazışmaları da dahil olmak üzere yüzlerce delilin sunulduğu yaklaşık iki aylık bir duruşmanın ardından, jüri Mart ayında Wen’i bir kara para aklama suçundan suçlu buldu.

Yaşam Tarzında Dönüşüm: Standarttan Lükse

Doğu Londra’daki bir Çin restoranının bodrum katında yaşamaktan, şimdi tutuklanan kadın kaçağın yanında çalışmaya başladıktan sonra yapraklı bir banliyöde altı odalı bir malikanede yaşamaya ve Harrods’ta lüks alışveriş turlarına çıkmaya kadar, Wen’in yaşam tarzı radikal bir değişim geçirdi. Hakim Hales, “Daha iyi şeylerden hoşlanmaya başladığınızdan hiç şüphem yok,” dedi.

Wen’in avukatı, dolandırıcılık iddialarını yalanlayan ikinci bir açıklamada, bitcoin sahipliğini yasal kanallarla elde ettiğini belirtti.

Hakim Sally-Ann Hales, Wen Jian’ın altta yatan dolandırıcılığa katıldığına dair bir kanıt olmadığını vurgularken, yasadışı parayla ilgilendiğini bildiğini söyledi. Wen Jian, bir kara para aklama suçundan altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

AB, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını (CASP’ler) kontrol etmeyi amaçlayan yeni bir kara para aklama kuralı (AMLR) kabul etti. Bu kontrol, Mali İstihbarat Birimlerine (FIU’lar) terörizmin finansmanını ve kara para aklamayı tespit etme ve durdurma yetkisi verir.

Çarşamba günü duyurulan yasama paketi, Kripto Varlık Piyasaları Düzenlemesi (MiCA) kapsamında faaliyet gösteren kripto para aracılıklarını ve borsalarını etkileyecektir. Bu kurallar, yükümlü şirketlerin, kripto varlık yöneticileri de dahil olmak üzere, FIU’lara şüpheli faaliyetleri bildirmelerini gerektiren “gelişmiş durum tespiti önlemleri” içerir.

Ayrıca, uygulamadan sorumlu yeni bir denetim otoritesi olan AMLA olacak. Kripto para ile ilgili olmayan bu geniş AML/CFT çerçevesi, CASP’ler de dahil olmak üzere tüm finansal kurumları kapsar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bitcoin Aklamadan Suçlu Bulunan Kadına 7 Yıl Hapis” te bir düşünce

  1. Pingback: ABD, NFT Sektörünün Dolandırıcılık Riski Taşıdığını Belirledi - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir