Kriptolar:
29240
Bitcoin:
$63.673
% 5.65
BTC Dominasyonu:
%53.8
% 0.41
Piyasa Değeri:
$2.23 T
% 2.73
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.673
BTC Dominasyonu:
% 53.8
Piyasa Değeri:
$2.23 T

Bilim insanları otizm ve şizofreniyi anlamak için sıçan beyinlerinde insan hücreleri yetiştiriyor

Araştırmacılar, fare ve sıçanların beyinlerine nakledilen biyomühendislik ürünü insan dokusunun hayvanların davranışlarını etkileyen hibrit sinir devreleri oluşturduğunu, deney sonuçlarının beyin gelişimini ve bazı hastalıkların mekaniğini keşfetmeye yarayacak bulgular ortaya koyduğunu açıkladı.

Stanford Üniversitesi’nden sinirbilimciler, organoid olarak bilinen küçük nöral doku parçalarını yeni doğan sıçanların beyinlerine nakletti.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, nakledilen insan hücrelerinin büyüdüğünü ve sıçan beyninde işlevsel bağlantılar kurarak hibrit sinir devreleri oluşturduğunu açıkladı.

Bilim insanları hareket, öğrenme, hafıza ve motivasyon gibi davranışları yönlendirmek için duyusal bilgileri işleyen bu devreleri, sinir sisteminin ‘bilgi yolları’ olarak niteliyor.

Organoidlerin nakledilmesi, araştırmacılara insan nöronlarının bağlantı, aktivite, şekil veya boyutlarındaki anormalliklerin hastalık olarak nasıl ortaya çıkabileceğini incelemek için önemli bir fırsat sunuyor.

Sinirbilimciler, bu tür araştırmaların otizm ve şizofreni gibi üzerinde çalışılması zor psikiyatrik durumların moleküler temellerine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor.

Bazı araştırmacılar, bunun hayvan refahı ve hem insan hem de hayvan hücrelerine sahip beyinlerin nasıl sınıflandırılacağı konusunda etik kaygılar oluşturduğunu ve bunun tartılması gerekeceğini söylüyor.

Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre çalışmada yer almayan Duke Üniversitesi nöroetik uzmanı Nita Farahany, “Bu araştırma, karmaşık gri alanlar ortaya çıkardı” diyor.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya öncülük eden Stanford Üniversitesi sinirbilimcisi Sergiu Pasca, deneylerde insan beyni benzeri organoidler nakledilen sıçanlarda hafıza eksikliği, anksiyete artışı veya nöbetler gibi zararlı etkilere dair hiçbir kanıt bulamadıklarını söyledi.

Araştırmacılara göre bulgular, beyin gelişimi ve nöropsikiyatrik durumları incelemek için petri kaplarında beyin benzeri organoidler kullanmanın sınırlarını vurguluyor.

Yeni çalışma, insan beyin dokusunu kemirgen beyinlerine entegre ettikten sonra davranışları incelemede daha da ileri gidiyor.

Stanford araştırmacıları bir deneyde, hayvanların beyinlerinin duyusal bilgi alan bölgesindeki insan nöronlarının aktif hale geldiğini gözlemledi.

Bir başka deneyde insan nöronları mavi ışığa maruz kaldıklarında aktif hale gelecek şekilde değiştirildi.

Organoidlerin nakledilmesinden sonra hayvanlar, fiber optik bir kablo aracılığıyla beyinlerine ışınlanan mavi ışık flaşlarını bir su ödülü ile ilişkilendirmeleri için eğitildi. Nöronlar mavi ışıkla uyarıldığında, sıçanlar su aradı.

Bilim insanları beyin benzeri organoidleri laboratuvar hayvanlarının beyinlerine ilk kez nakletmiyor.

2018 yılında, La Jolla, Kaliforniya’daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü ve San Diego Eyalet Üniversitesi’nden bir ekip, bloblardaki nöronların fare nöronları ile aktif bağlantılar oluşturduğunu gösterdi.

Haziran ayında yapılan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bir çalışmada ise uluslararası araştırmacılar, farelerin görsel korteksine nakledilen insan nöronlarının görsel uyaranlara tepki verdiğini tespit ederek nöronların ne kadar uyarlanabilir olduğunu gösterdi.

  • Otizm nedir, nasıl fark edilir? Tedavisi mümkün mü?
  • Otizmli genç kaybolduktan üç yıl sonra bir benzin isyasyonunda bulundu

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir