Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.422
% 1.26
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.422
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Ayı Piyasası Nedir?

Ayı piyasası kavramı bütün finansal piyasalar için sıkça kullanılan bir terimdir. Ayı piyasası, İngilizce bearish market olarak adlandırılmaktadır. Ayı sezonu, piyasada fiyatların düşüş gösterdiği dönem olarak bilinmektedir. Ayı piyasaları riskli dönemlerdir ve deneyimsiz kişiler için alım satım yapması zor olabilmektedir.

Ayı piyasaları büyük kayıplara neden olabileceği için yatırımcıları finans piyasalarına geri dönmelerine engel olabilecek kadar korkutabilir. Ayı piyasası, tam olarak ne zaman sonlanacağı bilinmeyen bir dönemini ifade etmektedir.Fiyatların orta vadede düşmeye devam etmesi beklenen bir dönemdir. Çünkü satışlar daha fazladır ve fiyatlar düştükçe birçok yatırımcı alım emri vermekten kaçınır. Bu durum bir süre daha piyasada olumsuz durumun etkili olmasına sebep olmaktadır.

Piyasaların iniş ve çıkış yönleri, Ayı ve Boğa figürlerinden yararlanılarak isimlendirilmiştir. Ayılar saldırı anında pençelerini yukarıdan aşağıya doğru savururlar; boğalar ise saldırı esnasında sivri boynuzlarını aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirirler. Piyasadaki dalgalanmaların yönünü ifade etmek için de bu boğa ve ayıların bu hareketlerinden yola çıkılmıştır.

Ayı piyasasına ekonominin durgun olması, istihdam azlığı, uzun süreli yetersiz satışlar ve harcanabilir düşük gelir gibi sebepler neden olmaktadır. Finansal bir ürünün ayı piyasası içerisinde yer aldığını söylemek için ana trendin aşağı yönlü olması gerekmektedir. Ayı piyasasının etkisi altında bulunan ürünlere de talep azalmaktadır.

Ayı sezonu, piyasada satış oranlarının talepleri aştığı bir noktada ortaya çıkmaktadır. Ayı sezonu başlangıcı, varlıkların fiyatlarının %15 ile %20 oranında değer kaybetmeye başladığı dönemdir.

Ayı piyasasında fiyat düştükçe birçok yatırımcı piyasadan çıkmak için daha fazla acele etmeye başlarlar. Bunu kazançlarını kaybetmemek ya da uzun vadede kazanabileceklerini riske atmamak için yaparlar. Piyasadan çıkmak için satış yoluna gidebilirler. Satışlar yükseldikçe bir domino etkisi oluşur. Geniş çaplı bir kripto para birimi için oluşan ayı piyasasında bu etkiler meydana geldiğinde şiddetli satış dalgası piyasaya hakim olur. Piyasada kısa pozisyon için işlem yapan yatırımcı sayısı azalır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir