Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$61.893
% 4.84
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 61.893
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Arkham, Milyonlarca Kripto Paranın Köprü Sözleşmelerinde “Sıkıştığını” veya “Unutulduğunu” Açıkladı

Blockchain istihbarat firması Arkham, kripto dünyasında, tespit edilen kripto adreslerinin birçoğunun köprü sözleşmelerinde sıkışmış ya da unutulmuş milyonlarca dolar tuttuğuna dair endişe verici bir eğilim tespit etti. Arkham, 22 Nisan tarihli bir gönderide, Ethereum’un ortak yaratıcısı Vitalik Buterin ve Coinbase gibi büyük kuruluşlar gibi yüksek profilli isimler de dahil olmak üzere birçok hesabın bu durumda sıkışıp kaldığını ortaya koydu.

Etkilenenler Arasında Kripto Balinaları ve Önemli İsimler Bulunuyor

Arkham’a göre, bu hesaplar köprü sözleşmesinde kilitli olan altı ila yedi rakamlı kripto para birimini bir arada tutuyor. Şirket, 50 Ether (ETH) alan Vitalik Buterin’e ait bir cüzdan olan ve yedi aydan bu yana 1,05 milyon doların Optimism köprüsünde sıkışıp kaldığı birkaç örneğe dikkat çekti. Ancak bu rakam Buterin’in geniş portföyünün çok küçük bir kısmını oluşturuyor ve sorunun altını çiziyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, Bofur Capital ile ilişkili, muhtemelen bir Celsius alacaklısıyla ilişkili bir cüzdan daha, 27 ay boyunca Arbitrum köprüsünde sıkışmış 1,8 milyon dolarlık wrapped-Bitcoin (WBTC) tutuyor. Aynı şekilde, merkezi olmayan hava taşımacılığı çözümü Arrow’un takma isimli yaratıcısı Thomasg.eth’in de Arbitrum köprüsünde kilitli 800.000 $ Ether’i bulunuyor.

Köprüler Coinbase gibi büyük oyuncular için bile bir sorun teşkil ediyor. Arkham, Coinbase’in altı ay önce Optimism köprüsü aracılığıyla 75 bin USDC’yi Ethereum’a köprülemeye çalıştığını, ancak fonların hala Ethereum’un temel katmanında talep edilmeyi beklediğini açıkladı.

Bu durumlar alarmları tetiklese de, cüzdan sahiplerinin fonların kontrolünü elinde tutması ve bir süre park etmeye karar vermiş olması mümkündür. Ancak ifşaatlar, Ethereum tarafından örneklenen modüler blok zinciri ağlarında çok önemli unsurlar olarak hizmet veren çapraz zincir köprülerinin zayıflıklarını ortaya çıkardı.

Köprü Zafiyetleri Güvenlik Endişelerinin Ortasında Vurgulandı

Köprüler, veri kullanılabilirliğini ve güvenliğini temel katmanda tutarken işlem sorumluluklarını katman 2 çözümlerine aktarmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, akıllı sözleşmelerdeki veya merkezi doğrulayıcı setlerindeki olası kusurların bir sonucu olarak bilgisayar korsanlarının ilgisini çekmeye başlıyorlar.

Mart 2022’de Kuzey Kore’nin devlet destekli Lazarus Grubu tarafından gerçekleştirilen 650 milyon dolarlık Ronin Köprüsü saldırısı buna iyi bir örnektir. Grup, işlem doğrulayıcılarının dokuz özel anahtarından beşinin kontrolünü ele geçirmeyi başararak köprü altyapısındaki güçlü güvenlik uygulamalarının önemini vurgulamıştır.

Kripto topluluğu bu sorunlarla boğuşurken, Arkham’ın bulguları, merkezi olmayan finansın değişen dünyasıyla başa çıkmada gelişmiş güvenlik prosedürlerine ve dikkatli olmaya duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir