Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.348
% 2.27
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.348
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Altın TÜFE ve Fed toplantısı ile hareketli geçecek bir haftaya düşüşle başladı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Pazartesi günü altın fiyatları, önemli ABD enflasyon verileri ve bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde temkinli davranarak temel seviyelerin biraz altına düşerken Çin’de artan COVID-19 vakalarına ilişkin belirsizlik, bakır fiyatları üzerinde baskı yarattı.

Külçe fiyatları; geçen hafta ABD’de ÜFE’nin, Kasım ayında beklenenden daha yavaş bir hızda da olsa gerilemeye devam ettiğini gösteren verilere bir miktar olumlu tepki vermişti. Bu veri Salı günü açıklanacak olan TÜFE için de benzer bir eğilimin habercisi olabilir.

ABD’de artan enflasyon, Fed’in bu yıl bir dizi faiz artırımı yapmasını teşvik etti ve bu da getirisi olmayan varlıkları tutmanın fırsat maliyetini artırarak metal piyasaları üzerinde ağır bir yük oluşturdu.

Merkez bankası ayrıca iki günlük toplantısını Çarşamba günü tamamlayacak. Bankanın, faizleri 50 baz puan ile nispeten daha küçük bir oranda artırması bekleniyor. Ancak gelecekteki faiz artışlarının ölçeği, büyük ölçüde enflasyonun izleyeceği yola göre belirlenecek.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.793,72 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,3 azalarak 1.804,95 dolara indi. Sarı metal, yatırımcıların bu hafta açıklanacak önemli veriler öncesinde temkinli davranması nedeniyle geçen haftayı büyük ölçüde yatay kapatmıştı.

Diğer değerli metaller de Pazartesi günü geriledi; platin vadeli işlemleri %1,7 düşerken gümüş vadeli işlemleri %0,9 değer kaybetti.

Piyasalar, ABD’deki enflasyonun Kasım ayında beklenenden daha inatçı bir şekilde yüksek kaldığına dair herhangi bir işarete karşı temkinli. Fed, enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi halinde faizlerin, beklenenden daha yüksek seviyelere çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD’deki ekonomik göstergelerin beklentisiyle Pazartesi günü bir nebze güçlenen dolar, beklenenden yüksek gelen ÜFE verilerinden de destek aldı.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’de COVID-19’a ilişkin artan belirsizlik nedeniyle art arda kazandığı iki haftanın ardından yeni haftaya düşüşle başladı.

Bakır vadeli işlemleri %0,4 düşerek 3,8412 dolara geriledi.

Çin, geçtiğimiz hafta ülke çapındaki COVID-19 kısıtlamalarını azaltarak toparlanma umudunu canlandırdı.

Ancak analistler, kısıtlamaların gevşetilmesinin vakalarda kısa vadeli bir sıçramaya neden olabileceği ve bunun da salgın politikasından uzaklaşma sürecini sekteye uğratacağı konusunda uyardı.

Bu durum, ülkede ekonomik toparlanmanın takvimi konusunda şüphe uyandırdı.

Birçok büyük ekonomiden gelen zayıf ekonomik veriler de genellikle yüksek büyüme ortamından yararlanma eğiliminde olan bakırın görünümünü olumsuz etkiledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir