Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.663
% 2.97
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.663
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Keystone boru hattındaki belirsizlik petrolde yükselişe yol açtı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Pazartesi günü petrol fiyatları; önemli bir Kanada-ABD petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesindeki gecikmenin, arzda bir miktar sıkılaşmaya işaret etmesiyle hafif yükseldi ancak Fed toplantısı ve bu hafta açıklanacak önemli enflasyon verileri öncesinde temkinli olmak kazançları sınırladı.

Küresel ham petrol göstergesi olan Brent, %0,1 artışla 76,18 dolara yükselirken ABD ham petrol sözleşmesi WTI, %0,4 artışla 71,31 dolar oldu. Her iki sözleşme de önceki haftayı ciddi kayıplarla bitirdi.

Yüksek enflasyon, yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan faiz oranları nedeniyle ham petrol talebinin yakın vadeli görünümü bozulduğundan her iki gösterge de son bir yılın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Pazartesi günü petrol vadeli işlemleri; özellikle Keystone boru hattını işleten Kanadalı TC Energy’nin (NYSE:TRP) geçen hafta meydana gelen sızıntının ardından boru hattının ne zaman yeniden faaliyete geçeceğine dair bir takvim vermeyeceğini açıklamasıyla, ABD’deki arzın daralacağı yönündeki beklentilerden destek aldı.

Boru hattı, Kanada’dan ABD’nin Midwest ve Körfez Kıyısına ham petrol tedarikinde önemli bir kaynak.

ABD ve Avrupa’nın Rusya’nın petrol sevkiyatlarına getirdiği fiyat sınırlamalarına karşılık Moskova’nın, üretimi azaltma tehdidinde bulunmasının ardından Rusya’nın arzına ilişkin belirsizlik de ham petrol fiyatlarına yaradı. Ancak analistler, beklenenden çok daha yüksek olan tavan fiyatların, ham petrol piyasaları üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacağını söyledi.

Şu anda gözler, ABD’nin önemli TÜFE verileri ve Fed’in bu hafta içinde yapacağı yılın son toplantısında.

Fed’in Çarşamba günü bitireceği iki günlük toplantıda faizleri 50 baz puan artırması bekleniyor.

Ancak bundan önce piyasalar, Salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verilerini bekliyor. Enflasyonun Kasım ayında, inatla yüksek kalmaya devam ettiğine dair herhangi bir işaretin, Fed’den şahin bir tepki alması ve daha yüksek faiz oranlarını müjdelemesi muhtemel.

ABD’de artan faiz oranları; likiditenin kuruması ve yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi azaltması nedeniyle bu yıl ham petrol fiyatları üzerinde önemli bir ağırlık oluşturdu.

Çin’deki COVID-19 karantinaları da talep üzerinde büyük baskı yarattı. Ülke yakın zamanda bazı hareket kısıtlamalarını gevşetmeye başlamış olsa da piyasalar, vakalardaki rekor artışla mücadele ettiği için ülkedeki talebin toparlanması konusunda temkinli.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir