Kriptolar:
29756
Bitcoin:
$66.878
% 2.41
BTC Dominasyonu:
%54.4
% 0.24
Piyasa Değeri:
$2.43 T
% 3.07
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 66.878
BTC Dominasyonu:
% 54.4
Piyasa Değeri:
$2.43 T

Altın, TÜFE sonrasındaki artışına rağmen haftayı negatif kapatacak

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Altın fiyatları Cuma günü düştü ve Fed’in, faiz artırımını sürdüreceği korkusuyla haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanırken arzın daraldığına dair işaretler; bakır ve alüminyum fiyatlarının, kötüleşen ekonomik görünümü atlatmasına yardımcı oldu.

ABD TÜFE enflasyon verilerinin Eylül ayı için beklenenden yüksek çıkmasının ardından külçe altın, Perşembe günü önemli bir destek seviyesi olan 1.650 doların epey altına indi. Ancak daha sonra, doları zayıflatan daha genel bir risk rallisini takip ederek büyük oranda toparlandı.

Spot altın 0,3 düşüşle 1.661,98 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,5 düşerek 1.668,20 dolara indi. Ancak her iki enstrüman da bu hafta sırasıyla %1,8 ve %2,3 değer kaybedecek gibi görünüyor.

Altın için görünüm, beklenenden daha yüksek olan ABD enflasyonunun ardından karardı. Enflasyon raporu Fed’e, faizleri sert bir tempoda artırmaya devam etmesi için daha fazla alan sağladı. ABD’de faizler yükselmeye devam ettikçe sarı metalin, önümüzdeki aylarda daha da güçlenmiş bir dolardan gördüğü baskı derinleşecek gibi görünüyor.

Diğer kıymetli metaller de bu düşünceyle haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Gümüş bu hafta %7’nin üzerinde düşüş kaydederken platin %2,2 azaldı.

Artan faizler, bu yıl külçe altın fiyatları üzerindeki en büyük baskı unsuru oldu çünkü yüksek getiriler altın tutmanın fırsat maliyetini artırdı.

Ancak Perşembe günü risk odaklı piyasalar, ABD enflasyonunun zirve yaptığına dair umutlarla yükseldi. Teknik alımlar da Wall Street’te yıldız rallisini tetikleyerek genel risk iştahını destekledi.

Endüstriyel metaller bu durumun yararını gördü. Bakır Perşembe günü %1 yükselirken haftayı %2’nin üzerinde artışla kapatma hazırlığındaydı.

Cuma günü bakır vadeli işlemleri, %0,1 artışla 3,4630 dolar oldu. Rusya’ya yönelik yaptırımların arz sıkıntısına yol açmaya başladığına dair işaretler de fiyatları destekledi ve bu durum, önümüzdeki günlerde kırmızı metali destekleyecek gibi görünüyor.

Dünyanın en büyük bakır madencisi Şili’li Codelco’nun, arz koşullarının sıkılaşmasını gerekçe göstererek Avrupalı alıcılara rekor yükseklikte primle bakır sattığı bildiriliyor.

Alüminyum ise Rus üretimine yönelik yaptırımların ardından arzın daralmasıyla bu hafta güçlü kazançlar elde etti ve bu hafta %2’nin üzerinde değer kazandı.

Dünya genelinde zayıflayan ekonomik büyüme, bu yıl endüstriyel metal fiyatları üzerinde ağır bir baskı yarattı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir