Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.245
% 0.65
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.245
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Almanya’da ekonomiye olan güven tarihi düşük seviyeye geriledi

Investing.com – Almanya’da tüketici güveni tarihi düşük seviyeye geriledi. Tüketicinin ekonomik tahminlerini ölçen GFK güven endeksi son ayda -42,5’e düştü.

Tüketici güvenindeki düşüşün nedeni gelir kaybı

Veriyi ölçen GFK raporuna göre son ayda tüketici güvenindeki keskin düşüşün ana nedeni, Ekim ayında gelirde azalma beklentisi oldu. Gelirde azalma beklentisini ölçen gösterge 22,4 puan düşerek -67,7 puana indi. Bu seviye, 1991’de Almanya’nın tamamı için veri toplamaya başladığından beri, ölçülen en düşük değer oldu.

Satın alma gücü azaldı

Tüketicinin satın alma eğilimi son ayda 3,8 puan kaybederek -19,5’e düştü. Bu seviye, Ekim 2008’deki ekonomik kriz döneminde görülen -20,1 puan sonrası en düşük seviye olarak kaydedildi.

Satın alma eğilimindeki azalmanın ana sebebi, gelecek aylarda daha fazla harcama gerektiren yüksek enerji fiyatlarının yarattığı endişe.

Raporda tüketicinin Almanya ekonomisinde resesyon olasılığını güçlü gördüğüne dikkat çekildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Pek çok tüketici, Alman ekonomisinin, kısmen de tüketimdeki zayıflama nedeniyle durgunluğa girebileceğinden giderek daha fazla endişe duyuyor. Hem şirketler hem de özel haneler, son zamanlarda patlayan enerji fiyatlarındaki gelişmeden endişe duyuyor. Yüksek enerji tüketimine güvenen bazı şirketler, üretimlerini şimdiden kıstı. Kesintiye uğramış tedarik zincirleri nedeniyle devam eden tedarik darboğazları nedeniyle daha fazla üretim kısıtlaması da tehdit altındadır.”

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir