Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.939
% 2.33
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.939
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

ABD’den kripto para madenciliğine dair kritik karar: Tepkiler büyüyor

Investing.com – New York Eyaletinde yoğun enerji kullanılarak gerçekleşen iş ispatı madenciliğinin izinlerinin genişletilmesini, yenilenmesini ve yeni faaliyetlerini 2 yıl süreyle yasaklayan yasa onaylandı. Ancak %100 yenilenebilir enerji kullanan iş ispatı madencileri, bu yasaktan muaf tutulacak.

Türünün ilk örneği olarak aktarılan yasa üzerinde çalışmalar, uzun bir süredir devam ediyordu. New York Valisi Kathy Hochul, fosil yakıt kullanan elektrik santrallerinden enerji alan madencileri kapatarak karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağladıklarını söylerken bunun önemli bir adım olduğunu aktardı.

New York kripto para madenciliği yasası, ilk olarak Nisan ayında eyalet meclisi tarafından onaylandı, ardından Haziran ayında eyalet senatosu onayı aldı. Son olarak ise dün New York Valisi  tarafından imzalanan yasa ile eyalette kripto para madenciliğine iki yıl süreyle moratoryum uygulanmaya başlandı. 

New York madencilik yasasıyla ilgili yapılan ilk yorumlarda küresel Bitcoin madenciliğinin önemli bir bölümünü oluşturan ABD’de bu yasanın domino etkisine yol açabileceği belirtildi. 

Kripto endüstrisi madencilik yasağına tepki gösterdi

Kripto endüstrisine dahil bazı gruplar, dün onaylanan yasaya tepki gösterdi. 

Dijital Ticaret Odası’nın kurucusu Perianne Boring, New York’ta şimdiye kadar hiçbir endüstrinin enerji kullanımının kısıtlanmadığına dikkat çekerek yasayı eleştirdi. Boring, bu yasanın kimin enerjiyi kullanıp kullanamayacağına karar verme konusunda tehlikeli bir emsal olduğunu söyledi.

Yapılan diğer eleştiriler eyaletin madencilik sektörünün büyümesini engellediği yönünde yoğunlaştı. Bunun yanında eyalette faaliyet gösteren madencilik şirketlerinin lokasyonlarını değiştirme ihtimaline karşılık eyaletin gelir kaybına uğrayabileceği konusu üzerinde de duruldu.

Diğer yandan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan Bitcoin madencileri, faaliyetlerine devam edebilecek. Geçtiğimiz yıllarda kripto madenciliğinin enerji kullanımı, zaman zaman gündeme gelmişti. Bazı madencilik şirketleri ise enerji ihtiyaçları için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başladı.

ABD, Çin yasağı sonrası kripto madenciliğinde merkez haline geldi

ABD, Çin’in geçen yıl Mayıs ayında kripto madenciliğini yasaklamasının ardından küresel anlamda Bitcoin madenciliği için merkez haline geldi. New York ise kripto para madenciliğinin en yoğun yapıldığı eyaletlerden biri oldu. Zira New York, iklimin madencilik için elverişli olması ve düşük enerji maliyeti dolayısıyla kripto madencilik şirketleri için ideal bir lokasyondu. 

New York ile birlikte Teksas eyaleti de düşük enerji maliyeti ve uygun eyalet yasalarından dolayı kripto madencileri için diğer bir merkez bölge konumunda bulunuyor. Şu an Teksas’ta madenciliğin yasaklanması konusu gündemde değil, ancak kripto endüstrisi katılımcıları, bu kararın domine etkisine yol açabileceği konusunda tedirgin.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir