Zimbabve’de artık herkes, merkez bankasının onayladığı Zimbabwe altına dayalı yeni dijital tokenleri (ZIG) kullanarak yerel işlemlerini gerçekleştirebilecek. Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, ZIG tokenlerini destekleyen altının yeterliliğini doğrulamak için dış denetçilerle anlaşıldığını belirtti.
RBZ başkanı, altın destekli dijital tokenler sadece Zimbabve içinde ödeme ve düzenleme yapmak için onaylanmış bir yöntem olmanın ötesinde, aynı zamanda değeri korumanın bir yolu olarak işlev gördüğünü önemle belirtti. Bu bilgi, 5 Ekim’de yayımlanan bir açıklamada paylaşıldı.
Dikkatinizi çekebilir: Hamas’ın İsrail’e Saldırısı Piyasaları Sarsarken Petrol Yükseliyor!
Yerel Parayla Dijital Token Satın Alma
Altına dayalı dijital tokenler tanıtılmadan önce, RBZ zaten aynı amaçla fiziksel paraları piyasaya sürmüştü. ZIG tokenlerinin değeri nasıl belirlenecek konusunda Mangudya şunları söyledi:
“ZIG’in değeri, fiziksel Mosi-au-Tunya altın sikkesinin değeriyle eşdeğer olacak ve uluslararası altın fiyatından etkilenecek. Bankalar, yerel ve yabancı para birimleriyle işlem yaptıkları gibi, ZIG işlemlerini kolaylaştırmak için özel ZIG hesapları tutacaklar.”
Zimbabve Merkez Bankası ayrıca, ZIG tokenleri kullanılarak yapılan işlemler için genellikle yabancı para birimleriyle yapılan işlemler için uygulanan verginin yarısı kadar bir vergi alınacağını belirtti.
Herald gazetesinde yayımlanan bir rapora göre, ZIG tokenleri bir miligram altın değerinde ve yaklaşık 6.1 sent değerinde verilecek. Bireyler ve kurumlar, bu tokenleri yerel ve yabancı para birimleri kullanarak satın alabilecekler.
Şüpheci kişileri ikna etmek amacıyla Mangudya, ZIG tokenlerini destekleyen altının mevcudiyetini ve yeterliliğini doğrulamak için dış denetçilerle çalıştıklarını önemle vurguladı, ancak merkez bankasının açıklamasında bu denetçilerin isimlerine yer verilmedi.
İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.