Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$59.010
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 59.010
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

yeniden dengeleme

Yeniden Dengeleme Botu ne işe yarar?

Yeniden Dengeleme Botu, kripto para portföyünüzü belirlediğiniz token kombinasyonu ile otomatik olarak yeniden dengeleyen bir araçtır. Bu, portföyünüzdeki farklı varlıkların değerlerinin değişmesi durumunda, belirlediğiniz bir coin oranını korumanıza veya belirli bir zaman aralığında otomatik yeniden dengeleme yapmanıza olanak tanır.

Botun otomatik yeniden dengeleme özelliği, iki şekilde tetiklenebilir:

Coin Oranına Göre Otomatik Yeniden Dengeleme: Bu sistem, herhangi bir coin oranındaki değişiklik, belirlediğiniz eşik değerini aştığında yeniden dengeleme yapar. Örneğin, eşik değeri %1 olarak ayarladıysanız, portföydeki coin oranı %1 veya daha fazla değiştiğinde otomatik yeniden dengeleme gerçekleşir. Bu, belirlediğiniz coin oranını korumak için kullanışlıdır.

Örnek:
  • Portföy: BTC ve BNB
  • Süre: 1 dakika (varsayılan)
  • Coin oranı: %1
  • Yatırım yapılan tutar: 800 BUSD
  • İlk coin dağılımı: %50

Yukarıdaki parametrelere göre A Kullanıcısı, strateji başladığında portföyünde 400 USDT değerinde BTC ve 400 USDT değerinde BNB tutar. Sistem, portföydeki her bir tokenin oranını otomatik olarak hesaplayacaktır.

Bazı piyasa hareketlerinin ardından portföydeki BTC ve BNB değerlerinin 450 USDT ve 550 USDT olduğunu varsayalım. Toplam portföy değeri 1.000 USDT olacak ve mevcut coin oranı %45 (BTC) ve %55 (BNB) olacaktır. Oran farkı önceden ayarlanmış %1 seviyesini aştığında, otomatik yeniden dengeleme tetiklenecektir.
Sistem, BNB’lerin %5’ini satıp BTC’lerin %5’i kadarını satın alarak pozisyonları yeniden dengeleyecektir:
  • BTC değeri = 450 + (1.000 * %5) = 500 USDT
  • BNB değeri = 550 – (1.000 * %5) = 500 USDT

Yeniden dengelemenin ardından, A Kullanıcısı artık 500 USDT değerinde BTC’ye ve 500 USDT değerinde BNB’ye sahiptir ve coin oranı yeniden %50 olur.

Zamana Göre Otomatik Yeniden Dengeleme: Bu seçenek, belirlediğiniz bir zaman aralığına göre otomatik yeniden dengeleme yapar. Örneğin, 7 gün olarak ayarladıysanız, sistem her 7 günde bir portföydeki coin oranını otomatik olarak yeniden dengeleyecektir.

Örnek:

  • Portföy: BTC ve BNB
  • Süre: 7 gün
  • Coin oranı: %0,5 (varsayılan)
  • Yatırım yapılan tutar: 800 BUSD
  • İlk coin dağılımı: %50
Yukarıdaki parametrelerle A Kullanıcısı, strateji başlangıcında portföyünde 400 USDT değerinde BTC ve 400 USDT değerinde BNB tutar. Zamana göre yeniden dengeleme koşulu 7 gün olarak ayarlandığı için sistem her 7 günde bir portföydeki her bir coinin oranını otomatik olarak hesaplayacaktır. Mevcut coin oranı varsayılan seviye olan %0,5’i aştığında, otomatik yeniden dengeleme tetiklenir. Yeniden dengeleme işlemi yukarıdaki örnekle aynıdır.

Yeniden Dengeleme Botunu nasıl ayarlarsınız?

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

[Yeniden Dengeleme Botu] öğesine tıklayın.

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

Binance Uygulamasını kullanıyorsanız, [Stratejik Alım Satım] – [Yeniden Dengeleme Botu] öğesine dokunun.

2. Yeniden Dengeleme Botu alım satım arayüzüne yönlendirileceksiniz. Sağdaki parametreler kutusuna gidin. [Otomatik Yatırım Yeniden Dengeleme] altında önceden ayarlanmış parametreleri kullanabilir veya [Manuel] seçeneğinden kendi stratejinizi belirleyebilirsiniz.

2.1 [Otomatik Yatırım Yeniden Dengeleme] öğesini seçerseniz, sistem sizin için strateji parametrelerini otomatik olarak ayarlar. [Oluştur] tuşuna tıklayın. Parametreleri özelleştirmek için [Parametreleri Manuel ayarlara kopyala] seçeneğine de tıklayabilirsiniz.
2.2 [Manuel] öğesini seçerseniz, stratejiniz için coinleri seçmek üzere [Coin Ekle] seçeneğine tıklayın. Lütfen en az 2 coin seçin. Her strateji için en fazla 10 coin seçebilirsiniz.

Coin tahsisi, yatırım tutarı ve otomatik yeniden dengeleme yöntemi dahil olmak üzere yeniden dengeleme parametrelerini ayarlayın. Ayrıca [Gelişmiş (İsteğe Bağlı)] altında bir tetiklenme fiyatı, zararı durdurma fiyatı ve kar alma fiyatı belirleyebilirsiniz. Sonrasında, [Oluştur] tuşuna tıklayın.

3. Yeniden Dengeleme Botu emirlerinizi ve geçmişinizi kontrol etmek için [Emirler] – [Spot Emirler] öğesine gidin ve [Yeniden Dengeleme Botu] seçeneğine tıklayın. Aktif bir stratejinizdeki yatırımınızı [Çalışıyor] öğesinden düzenleyebilirsiniz. Düzenlemek için düzenle simgesine tıklayın veya stratejiyi sonlandırmak için [Sonlandır] tuşuna tıklayın.

4. Stratejilerinizin özeti için [Cüzdan] – [Özet] öğesine gidin ve [Yeniden Dengeleme Botu] seçeneğine tıklayın.

Aktif durumdaki bir stratejinin pozisyonları nasıl düzenlenir?

Pozisyonu arttırmak

Yatırım tutarını artırdığınızda otomatik yeniden dengeleme tetiklenecektir.

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

Örnek:
  • Portföy: BTC ve BNB
  • Yatırım yapılan tutar: 800 BUSD
  • İlk coin dağılımı: %50
BTC ve BNB fiyatlarının ikisinin de arttığını varsayalım. Portföydeki BTC değeri şu anda 450 USDT ve BNB değeri de şu anda 550 USDT değerinde. Portföyün toplam değeri an itibarıyla 1.000 USDT’dir. Mevcut BTC ve BNB oranları %45 ve %55’tir.
Kullanıcı, 1.000 USDT ekleyerek yatırım tutarını düzenler. Bu, sistemi BTC ve BNB oranlarını %50’ye otomatik olarak yeniden dengelemek üzere tetikler. Yeniden dengelemenin ardından BTC ve BNB değerlerinin her biri 1.000 USDT olur.

Pozisyonu azaltmak

Lütfen dikkate alınız:
  • Emir minimum alım satım tutarını (10 USDT) karşılamıyorsa pozisyonu azaltmanız mümkün olmayabilir.
  • Bir pozisyonu azalttığınızda otomatik yeniden dengeleme tetiklenir.
Örnek:
  • Portföy: BTC, ETH, BNB
  • Yatırım yapılan tutar: 400 BUSD
  • İlk coin dağılımı: %5 BTC, %25 ETH, %70 BNB
Yukarıdaki parametreleri kullanan A Kullanıcısı, strateji başlangıcında 20 USDT değerinde BTC, 100 USDT değerinde ETH ve 280 USDT değerinde BNB tutar.

Strateji bir süre aktif olduktan sonra BTC fiyatı düşmüş ve portföydeki BTC değeri 10 USDT olmuştur. ETH ve BNB’nin değeri ise 100 USDT ve 280 USDT’de değişmeden kalmıştır. Portföyün toplam değeri an itibarıyla 390 USDT değerindedir.

Kullanıcı A’nın pozisyonu 50 USDT azaltmak istediğini varsayalım. Sistem 35 USDT değerinde BNB, 12,5 USDT değerinde ETH ve 2,5 USDT değerinde BTC satacaktır. Ancak, BTC değeri (2,5 USDT) minimum işlem gerekliliğini (10 USDT) karşılamadığı için sistem, pozisyonu yalnızca 47,5 USDT (35 USDT değerinde BNB + 12,5 USDT değerinde ETH) azaltacaktır.

Portföyün boyutu küçültüldükten sonra portföy şu şekilde olacaktır:
  • BTC değeri: 10 USDT
  • ETH değeri: 87,5 USDT
  • BNB değeri: 245 USDT
  • Toplam portföy değeri: 342,5 USDT
  • Coin oranları: %2,91 BTC, %25,54 ETH, %71,53 BNB
Not: Ekleme ve azaltma için üst ve alt limitler vardır.
  • Ekleme üst limiti = Spot Cüzdanındaki Kullanılabilir USDT bakiyesi
  • Ekleme alt limiti = Minimum Emir Boyutu * 1,2 / maxAllocation
  • Azaltma üst limiti = Portföy Değeri – Token Sayısı * 100 USDT
  • Azaltma alt limiti = Minimum Emir Boyutu * 1,2 / maxAllocation

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Bir portföyde kaç farklı tokene yatırım yapabilirim?  En az 2 coin seçmeniz gerekir. Bir yeniden dengeleme stratejisinde en fazla 10 coin seçebilirsiniz.
  2. Kaç tane aktif yeniden dengeleme stratejisi çalıştırabilirim? En fazla 20 strateji çalıştırabilirsiniz. Bu sayı, hem tetiklenmeyi bekleyen stratejileri hem de çalışan stratejileri içerir.
  3. Strateji sona erince ne olur? [Bitince Tüm Coinleri Sat] seçeneğini etkinleştirirseniz, strateji sona erince tüm coinleriniz otomatik olarak piyasa fiyatından satılacaktır. Bu özelliği etkinleştirmezseniz, tüm coinleriniz Spot Cüzdanınıza transfer edilecektir.
  4. Yeniden Dengeleme Botu hangi cüzdanı kullanır? Yeniden Dengeleme Botu, stratejinin çalıştırılmasını desteklemek için varlıkları Spot Cüzdanınızdan Yeniden Dengeleme Botu Cüzdanınıza transfer edecektir.
  5. Alım satım komisyonları nasıl hesaplanır? Yeniden Dengeleme Botu, spot işlem komisyonu oranlarına tabidir. Herhangi bir ek komisyon alınmaz. BNB komisyon düşme geçmişi için lütfen [Komisyon İadesi Geçmişi] sayfasını ziyaret edin.
  6. Yeniden Dengeleme Botu stratejim neden sonlandırıldı/iptal edildi?

Bazı olası nedenler şunlardır:

  • Piyasa fiyatı, belirlemiş olduğunuz stop-tetikleme fiyatına ulaşmış olabilir.
  • Stratejinizin uygulandığı coin listeden çıkarılmış olabilir veya kısa bir süre sonra listeden çıkarılacaktır.
  • Ürün artık bölgenizde mevcut olmayabilir.
Lütfen tüm emirlerin Alım Satım Kurallarına uyması gerektiğini unutmayın.
Örneğin, A Kullanıcısı aşağıdaki portföye sahip olsun:
  • Portföy: GAL, RDNT
  • Coin oranı: %0,5
  • Yatırılan tutar: 240 USDT
  • İlk coin dağılımı: GAL %50, RDNT %50
A Kullanıcısı şu anda 130 GAL ve 500 RDNT’ye sahiptir ve GAL coin oranı %50,6, RDNT coin oranı ise %49’dur. Emri yeniden dengelemek için botun mevcut pozisyondan (%50,6 – %50 = %0,6) GAL satması ve (%50 – %49 = %1) RDNT alması gerekir.
GAL’nin piyasa fiyatının 0,953 USDT olduğunu varsayalım:
  • 130 GAL * %0,6 = 0,78 GAL * 0,953 = 0,74334 USDT
  • Botun 0,74334 USDT satış emri vermesi gerekir.

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

RDNT’nin piyasa fiyatının 0,2631 USDT olduğunu varsayalım.
  • 500 RDNT * %1 = 5 RDNT * 0,2631 = 1,3155 USDT
  • Botun 1,3155 USDT alım emri vermesi gerekir.

Yeniden Dengeleme Botu Nedir ?

Fakat her iki emir de minimum emir boyutunu (10 USDT) karşılamamaktadır. Bot tekrar dengeleme yapamaz ve şu hata mesajını verir: “Emir değeri minimum değerden düşük ve şu anda yeniden dengeleme yapılamıyor.” Bot, emir Alım Satım Kurallarını karşılayana kadar denemeye devam edecektir.

Yeniden dengelemeyi tamamlamak için yatırım tutarını artırabilir veya hedef varlık tahsisinizi korumak için daha yüksek bir yeniden dengeleme oranı seçebilirsiniz. Böylece piyasa koşulları değişse de yatırım stratejiniz istediğiniz doğrultuda işlemeye devam edebilir.

9. Yapay Zeka Yeniden Dengeleme Portföyleri Nedir?

Yapay Zeka Yeniden Dengeleme Portföylerindeki kripto paralar, Binance Spot’taki Isı Haritasındaki verilere göre seçilir. Her bir varlığın oranı, ilgili kripto paranın piyasa değeri temel alınarak hesaplanır.

Yıllık getiri, portföyün günde bir kez dengelendiği varsayılarak portföydeki her kriptonun günlük kapanış fiyatı temel alınarak hesaplanır. Dolayısıyla 7 günlük, 30 günlük ve 180 günlük yıllık getiriler, ilgili günlerdeki kapanış fiyatlarına göre hesaplanır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir