WEB 3 Nedir ?
İnternet şimdiler de hayatımızda vazgeçilmez bir yapı taşı halini almıştır. Bir çok işimizi evde oturduğumuz yerden internet aracılığı ile halledebiliyoruz bunların başında alışveriş, ödemeler ,para aktarma gibi zaman alabilecek önemli işleri sayabiliriz.
İnternetin bu denli yaygınlaşması neticesinde ‘’WEB’’ kavramı gittikçe gelişiyor ve sürekli çağa ayak uydurmak için güçlenerek büyüyor. İlk olarak 1980’li yıllarda boy gösteren ‘’WEB 1’’projesi ilk etapta kendisinden çok fazla bahsettirmeyi başaramasada 15-20 yıla aşkın hizmet veren ‘’WEB 2’’ projesi kendsinden sıkça bahsettirdi diyebiliriz.
‘’Web 2’’ neden son zamanlarda yankı uyandırdı dersek; Google,twitter,facebook,linkedin,youtube platformlarının hepside ‘’web 2’’ projesi ile gelişme şansı bulmuştur.
‘’Web 2’’ projesinde ki bu denli gelişme insanları daha ileriye ‘’web 3’’ projesini araştırmaya itti ve insanlar ‘’web 3 ‘’ projesi yolunu gözler oldu.
‘’Web 3’’ ün ‘’web 1 ve web 2’’ den farkı ne diyecek olursanız ?
‘’Web 1’’ de ki aracılar sunuculardı, birbirleriyle iletişime geçmek için sunuculara ihtiyaç duyuluyordu. ‘’Web 2’’ de ise bu durum değişti ve sunucuların yerini platformlar aldı ve kayıt olmak kaydı ile iletişim kurarbilir olduk. İşte ‘’ Web’’ 3 ün farkı tam olarak burda karşımıza çıkıyor, aracıya ihiyaç duymadan kayıt zorunluluğu olmadan internet üzerinden biriyle iletişime geçilebilir mi ? Evet ‘’Web 3’’ projesi tam da bunu sağlamak için var. ‘’Web 3’’ bu şekilde merkeziyetsiz bir bağlantı amaçlıyor diyebiliriz.
Merkeziyetsiz sistem nedir?
Web 2.0’daki ”app” ismi alan uygulamaları, Web 3.0’da ”dapp” (Decentralized app – merkeziyetsiz uygulama) adını alacak ve bu sayede üretilen içeriğin ücretini, sadece üretici alacak ve uygulamalar bundan herhangi bir kar güdemeyecek. İndirdiğimiz bir uygulama yada dinlediğimiz bir şarkı neticesinde ödememiz gerek ücret uygulamalara gitmek yerine direk üreticiye gitmiş olacak ve aracılar ortadan kalkmış olacak. Bu şekilde merkeziyetsiz bir sistem oluşmuş olacak.
Web 3.0’ın Metaverse ile ilgisi nedir ?
Yakından bakılınca Metaverse ve Web 3.0 oldukça alakalı oluşumlar. Web 3.0, Metaverse için bir altyapı niteliğinde olacak. Metaverse için kullanılacak VR cihazlar, Web 3.0’a geçiş dönemini hızlandırabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.