Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.117
% 0.96
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.117
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Vitalik Buterin, zk-EVM Teknolojisini Değerlendirdi

zk-EVM Vitalik Buterin

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum’un ilk katmanına sıfır bilgi Ethereum Sanal Makineleri (zk-EVM) entegre etme fikrini destekliyor. Bu teknoloji, Ethereum Sanal Makinelerinin ZK kanıtları ile blok zincirinde akıllı sözleşmeler yürütmesini sağlıyor ve doğrulama sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.

Buterin, Ethereum’un “çoklu istemci felsefesi” ile geliştirildiğini ve katman 1’e zk-EVM teknolojisinin entegre edilmesiyle, bu üçüncü tip istemcinin ortaya çıkacağını açıkladı. Diğer iki istemci “mutabakat” ve “yürütme” istemcileridir.

Vitalik Buterin, Ethereum yol haritasının bir parçası olan ve temel katmanda doğrulamayı kolaylaştırmayı amaçlayan zk-EVM teknolojisinin, Ethereum’u daha da merkezsizleştirecek yeni istemcilerin geliştirilebilmesini de sağlayacağını belirtti.

Ancak, zk-EVM altyapısının veri verimsizliği ve gecikme sorunlarına neden olabileceğini kabul etti. Yine de, zk-EVM ekosisteminin uygulanması halinde, Ethereum üzerinde tam bir düğüm çalıştırmanın daha da kolaylaşacağını ve Ethereum bloklarının daha küçük hale geleceğini söyledi.

Buterin, katman 1 tabanlı uygulamaların “ekonomik olarak yaşayamaz” hale gelebileceğini ve gaz ücretlerinin çok büyümesi durumunda küçük fonların “sıkışıp kalabileceğini” belirtti. Bu nedenle, Ethereum’un ikinci katman ölçeklendirme platformlarından faydalanması gerektiğini söyledi.

Polygon, Ethereum için bir katman 2 ölçeklendirme platformu olarak hizmet veren bir platformdur ve 27 Mart 2023’te zk-EVM’sini Polygon ana ağına açık kaynak olarak sunmuştur. Bu da işlem maliyetlerini düşürmeyi ve akıllı sözleşmelerin daha hızlı yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir