Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.706
% 2.23
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.706
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Vitalik Buterin, Ethereum’un gelecekte daha hızlı olmayacağını söyledi: Peki neden?

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum ağının neden daha hızlı olamayacağı konusunda görüşlerini bildirdi.

Vitalik Buterin’e göre Ethereum, gelecekte şimdi olduğundan daha iyi bir işlem hızına ulaşamayacak. Bu yorumundan birçok Ethereum meraklısı rahatsız olsa da öne sürdüğü gerekçe hızdan daha önemli faktörler olduğunu ortaya koyuyor. Bunun bir gereklilik olduğuna vurgu yapan Buterin, ağdaki blok süresini azaltmanın güvenlik ve merkezsizlikten ödün vermek anlamına geleceğini iddia ediyor.

Vitalik Buterin ağ hızıyla ilgili görüşlerini paylaştı

Vitalik Buterin, planlanan güncellemelere rağmen Ethereum Blockchain’inin çok daha hızlı olmasının pek mümkün olmadığını öne sürdü.

Buterin, ağ hızıyla ilgili görüşlerini sosyal medya platformu Reddit üzerinden iletti. Bir Reddit kullanıcısı, forumda Buterin’e iş ispatından (PoW) hisse ispatına (PoS) geçiş sonrası blok onay sürelerinin neden azalmayacağını sordu.

Soruya detaylı şekilde cevap veren Ethereum kurucusu, birkaç değişkene sahip birçok yapıda olduğu gibi Blockchain’de de bir değişkeni optimum seviyesine çıkarmanın muhtemelen başka değişkenden ödün verilmesiyle mümkün olunacağını düşünüyor. Ethereum ağı özelinde ise Buterin, hız değişkenini güncellemenin merkezsizlik ve buna bağlı olarak güvenlikten ödün verilmesi riskini ortaya çıkaracağını düşünüyor. Bu durumun ise Pow veya PoS konsensüsüyle ilgili olmadığını söylüyor.

Buterin, detaylandırdığı cevabında iş ispatı modeliyle temel sorunun blok zamanının rastlantısal olarak oluşması. Ethereum’un ortalama blok süresi 13 saniye, ancak bu 13 saniyede bir blok oluştuğu anlamına gelmiyor. Öyle ki Buterin, yeni bir bloğun, bir öncekinin onaylanmasından sadece 1 saniye başlama ihtimali olduğunu açıklıyor. Bu yüzden daha iyi bir bağlantısı olan madencinin bir sonraki bloğu ilk yayma ihtimali daha yüksek oluyor. Vitalik Buterin, Blok süresini azaltmanın ise bu sorunu sadece daha kötü hale getireceğini düşünüyor.

Buterin hızdan ziyade güvenliği önemsiyor

Benzer durumun hisse ispatı modelinde de geçerli olduğunu vurgulayan Buterin, bu konsensüste blokların dahil edileceği slot başına imza sayısının azaltılmasının yüksek derecede merkezileşmeye neden olacağı görüşüne sahip.

Bu nedenle Buterin, gelecekteki güncellemelerin “slot başına sürede” anlamlı bir azalma oluşturmayacağı ve hızlı onay gerektiren uygulamaların katman-2 çözümlerine yönelmesi gerekeceği sonucuna varıyor.

Tartışma, Twitter üzerinden diğer katman 1 zincirlerinin geliştiricileri arasında da devam etti. Avalanche ağını geliştiren Ava Labs’ın kurucusu Emin Gün Sirer, ağ tıkanıklığına yol açtığı için Buterin’i zincir parametreleri seçimlerinden dolayı eleştirdi.

Buterin, Sirer’e cevabında “onu dürüst olmaya davet etti” ve darboğazı oluşturmayan fikir birliği hakkındaki geçmiş iddialarının gecikmeden ziyade bant genişliğine bağlı olduğunu açıkladı. Bu ateşli tartışma, Solana Labs kurucu ortağı Anatoly Yakovenko ve Dogecoin’in kurucu ortağının da müdahil olmasıyla devam etti.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir