Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.166
% 3.41
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.166
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Ünlü Kripto Milyarderi Justin Sun Kimdir?

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yükselişi, dünya üzerinde birçok milyarder ortaya çıkardı. Bugün kripto dünyasında yatırımı olan ve sözü geçen çoğu insan,  öyle anasının karnından zengin olarak doğmadı, hepimizin yaptığı gibi küçük meblağ ile başladılar yatırımlarına. Kimi zaman yüksek kazanç elde ettiler kimi zaman ise tüm varlıklarını kaybetme noktasına kadar geldiler fakat hiçbir zaman yılmadılar. Bugün sizlere aşağı yukarı benzer süreçlerden geçmiş bir ismin, Justin Sun’ın hayatından bahsedeceğiz.

Justin Sun Kimdir?

Justin Sun yaptığı yatırımlar ve girdiği polemikler ile tanır. Son zamanlarda ise Tron ekosisteminin StableCoin’i olan USDD’nin sabitliğini kaybetme riski ile  gündeme gelen Justin Sun, 30 Temmuz 1990’da Çin’in Xining, Qinghai bölgesinde dünyaya geldi. Çocukluğu, ailesi ve geçmişi hakkında pek bilgi yok hayatının sadece belli kısmından sonrasını biliyoruz.

2007-2011 yılları arasında  Pekin Üniversitesi’nde Tarih alanında doktora yaptı.Kurduğu girişimlerle daha 21 yaşında Çin’in Yazhou Zhoukan dergisine kapak oldu.

Justin sun

Ardından senin benim gibi “ben sözelciyim sayısaldan anlamam” demedi,  2009-2010 yılları arasında da Hong Kong Çin Üniversitesi’nde Borsalar üzerine eğitim gördü. Çinde aldığı eğitimlerden sonra Sun belki de hayatındaki ilk dönüm noktası olan ABD ye gitme kararını aldı. Bu arada da boş durmadı 2011-2013 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi’nde Siyasal Ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. 

Kendisinin bu Üniversite aşkının nerden geldiğini bilmiyoruz, fakat bir röportajında bu soru sorulduğunda “Profesörlerim ve sınıf arkadaşlarımın paylaştığı deneyimleri ve bilgileri alıp hemen uygulamaya koyabildim”  demişti.

Justin Sun’ın Kripto İle İlk Tanışması

Eğitimini tamamlamasının ardından ilk girişimi olan Peiwo’yu kurdu. Peiwo, çevrimiçi oyunlar, yetenek gösterileri ve canlı yayın ile kullanıcıların benzer düşünen arkadaşlar edinmelerini sağlayan, bir nevi Çin’in Snapchat’i olmayı amaçlayan bir uygulamaydı.

Justin Sun’ın kripto ile tanışması ise New York Times’ın bir haberini okumasıyla gerçekleşti. Okuduğu haberin ardından Web3 ve blockchain kavramları oldukça ilgisini çekti ve Bitcoin’e ilk yatırımını yaptı.

Justin Sun’ın kripto alanındaki ilk iş deneyimi ise 2013 sonlarında keşfettiği Rİpple sayesinde oldu. Ripple’ın Çin’de baş temsilcisi ve danışmanı olarak çalışmış,2014 yılında  ise Davos Zirvesi’nde Global Gençlik Lideri seçilmişti. Tüm bunlar yaşanırken Sun, kripto yatırımlarını arttırmaya devam etmiş servetini çoğlatmıştı. 2017 yılında gelindiğinde Sun,  Ethereum üzerinde çalışan TRON ağını kurmasıyla kripto dünyasında adını duyurdu.

Tron demişken Sun’ın sarhoş olduğu bir anda kendi projesine shitcoin dediği, bir zamanın efsane videosunu hatırlamakta yarar var.

Tron blockchain’in yayınlanmasıyla beraber projenin yerel tokeni TRX sayesinde Justin Sun  yaklaşık 63 milyon Avro gelir elde etmişti. Aynı zamanda TRON ağı üzerinde “US Decentralized Dollar” anlamına gelen dolara sabitli stablecoin olan USDD’yi kullanıma sunmasıyla herkesin gözü artık onun üzerindeydi.

2018 yılın da yatırımlarını genişletmeye devam eden Sun, bir zamanlar hepimizin oyun indirmek için kullandığı Qtorrent’in ana şirketi BitTorrent’i 140 milyon dolara satın aldı ve çok geçmeden BTT tokenı duyurdu ve USDT adında bir stablecoin’i de ağ üzerinde oluşturarak TRON USDT adıyla kullanıma sundu.

2022 yılında ise belki de en büyük yatırımını yaptı. Sun, bir milyar dolardan fazla bir miktar ile Huobi borsasını satın aldı.

Justin Sun İçin Polemiklerle Dolu Serüven

Bu gibi zirveye ulaşan kişilerin genelde polemik’lerden uzak durması beklenir, fakat konu Justın Sun olunca bu bir tık zor. 2018 yılında  TRON’un Ethereum’dan daha üstün bir protokol olduğunu iddia eden bir şema yayınladı.Ethereum Ceo’su Buterin , Sun’ı Twitter üzerinden  daha önce başkaları tarafından Sun ve TRON’a karşı yapılan intihal iddialarına atıfta bulundu. Sun da Buterin için benzer iddialarda bulundu.

Justin Sun’ın tek sansasyonel olayıda bu değil, Haziran 2019’da Berkshire Hathaway CEO’su Warren Buffett ile özel bir öğle yemeği yemek için rekor kıran 4,5 milyon dolarlık teklif sunmuş, BTC karşıtı Warren Buffett’a Bitcoin hediye ettiğini duyurmuştu. Warren Buffett’ın böyle bir hediye almadığını söylemesi ortalığı feci karıştırmıştı.

Ve Son

Her şeyi kenara bırakırsak Justin Sun şu anda 280 milyon dolarlık değere sahip bir kripto cüzdanı bulunuyor. Yaptığı yatırımları ve girişimlerini de katarsak Justin Sun’ın net servetinin 3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Kripto dışında ise Uber gibi şirketlere hala yatırım yapmaya devam ediyor.

Justin Sun’nın hikayesi kabaca böyle kimileri için dolandırıcı kimileri için şovmen kimilerine göre ise dahi bir girişimci. Bakalım Justin kripto dünyasında bir dev olarak kalmaya devam mı edecek yoksa SBF gibi büyük bir çöküş mü yaşayacak.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesi için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir