Bitcoin ve altcoin borsası Thodex ile binlerce insanı mağdur etmesiyle gündeme gelen Thodex CEO’su Faruk Fatih Özer ve 21 ayrı şüpheli hakkında 3 ayrı suçtan on binlerce yıllık hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Bu sırada Faruk Fatih Özer, etkin pişmanlık talep etse de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu talebe yönelik kararı mahkemeye bıraktı. İşte detaylar…
Bitcoin şirketinin firari CEO’su, etkin pişmanlık talep etti
Thodex’e yönelik 21 şüpheli hakkında 40.564 yıllık hapis cezası istenen iddianame, mahkemece kabul edildi. İddianameye göre Özer, bazı mağdurların zararını karşıladığını göstermek amacıyla çeşitli dekontları mahkemeye sundu. Özer’in babasının da başvuruda bulunulduğu belirtilen iddianameye göre müşterilerin zararlarının karşılandığına ilişkin dilekçeler mahkemeye sunuldu. Başsavcılık, etkin pişmanlık hükümlerinin mahkeme tarafından değerlendirilmesini istedi.
İddianameye göre Thodex’teki tüm müşteriler toplamda 356.980.554 TL’lik zarara uğratıldı. Yani neredeyse 357 milyon lira, dolandırıcılıkla kaybedildi. Öte yandan, soruşturma kapsamında başvuruda bulunan 2072 müştekinin 2027’si, toplamda 257 milyon TL zarara uğradı. Dolandırıcılık ile elde edilen bu miktarın bir kısmının çeşitli kripto para borsalarına aktarıldığı bildirildi. Bu kripto para borsalarının arasında yurt içi ve yurt dışı merkezli çeşitli borsalar yer alıyor. Ayrıca fiziki altına da yatırım yapıldığı bilgisi, medyada yer alıyor.
Mağdurlar, çeşitli reklamlarla borsaya çekildi
İddianamede, Thodex’in sürekli yaptığı aldatıcı reklam ve kampanyalara dikkat çekildi. Bu konuya yönelik yapılan açıklamalarda “en başından Thodex platformunda mağdurların önce çeşitli aldatıcı reklam ve kampanyalar ile sisteme çekildiği, daha sonra sistemde kalmalarının sağlandığı ve mağdurların denetim yapamayacak ve bilemeyecek durumda olmalarından faydalanılarak birçok hileli eylem gerçekleştirildiği belirlendi,” ifadeleri yer aldı. Sonuç olarak Özer’in de içerisinde yer aldığı 21 şüphelinin sorumlu olduğu sonucuna varılan iddianamede, dolandırıcılıkla elde edilen paranın aklanması konusunda son olarak aşağıdaki ifadeler yer aldı:
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma, bilişim sistemlerini araç olarak kullanılıp ticaret şirketlerinin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve mal varlığı değerlerini aklama suçlarını işledikleri anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.