Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$63.714
% 1.07
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.714
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Toplantı öncesinde dolar düşerken euro 1 dolara yaklaşıyor

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – ABD doları Perşembe günü Avrupa ticaretinde geriledi ve euro, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) agresif bir faiz artışı daha yapması beklenen toplantı öncesinde toparlandı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,2 düşüşle 109,630’dan işlem gördü ve Çarşamba günü gördüğü 110,79’luk zirveden Haziran 2002’den bu yana görülmemiş bir seviyeye geriledi.

Euro, dolar endeksinin %50’sinden fazlasını oluşturuyor ve EUR/USD hafta başında 0,9863 ile 20 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra 1 dolara doğru tekrar tırmanarak 0,9996 seviyesinde pek değişmeden işlem gördü.

Euro Bölgesi’nde resesyon riski yükselse de ECB’nin son politika duyurusunu TSİ 15.15’te yapması ve enflasyon ile mücadele için faiz oranlarını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Fed’i takiben 75 baz puanlık bir artış olacağı yönündeki tahminlerle birlikte merkez bankasının bölgedeki büyüme durmadan önce rekor seviyedeki enflasyon üzerindeki kontrolü geri kazanmaya çalışmak için sınırlı zamanı olduğu düşünüldüğünden, artırımın büyüklüğü konusunda tartışılıyor.

ABN Amro, “Temel enflasyon hızlanmaya devam ederken fiyat baskılarının itici güçleri, genel olarak ECB’nin Haziran ayında beklediğinden daha yüksek oldu.” diyerek ECB’nin politika faizlerini 75 baz puan artırmasını bekliyor.

“Bu yılın ilk yarısında GSYİH merkez bankasının beklediğinden daha yüksek geldi.”

Yine de euro’daki bu artışlara rağmen Fed‘in bu ay içinde 75 baz puanlık bir artışa gitmesi beklendiğinden dolar iyi bir destek görmeye devam ediyor.

Dikkatler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Cato Enstitüsü konferansında yapacağı konuşmada olacak ve Fed yetkilileri 20-21 Eylül’deki toplantı öncesinde sessizlik dönemine girecek.

Goldman Sachs, Fed yetkililerinin son zamanlarda şahin tonda konuşmaya başladığını söyleyerek önceki tahmini olan 50 baz puan yerine bu ay 75 baz puanlık bir artış bekliyor.

Etkili yatırım bankası ayrıca Kasım ayı tahminini 25 baz puandan 50 baz puana yükseltti ve Fed fon faiz oranlarını yıl sonuna kadar %3,75-4 seviyesinde görüyor.

GBP/USD %0,2 düşüşle 1,1505’e gerileyerek bir önceki gün gördüğü 37 yılın en düşük seviyesi olan 1,1405’e doğru ilerlerken AUD/USD RBA Başkanı Philip Lowe’un ileriye dönük olarak faiz oranlarında daha yavaş bir artış hızına işaret etmesinin ardından %0,2 azalışla 0,6754’e geriledi.

Öte yandan USD/JPY çifti, önceki seansta 145 ile 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 143,69 seviyesinde pek değişmedi.

Yen, yatırımcıların Fed’in daha fazla faiz artırımına gideceği yönünde pozisyon almasıyla, uzun vadeli ABD getirilerindeki yükselişe olan hassasiyetinden dolayı zarar gördü ve son iki seansta %3’ten fazla değer kaybetti.

Bu durum, Japon yetkililerin para birimini desteklemek için müdahale edebileceği yönündeki spekülasyonları artırdı ancak Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno’nun, döviz piyasalarındaki “hızlı, tek taraflı” hareketlerin devam etmesi halinde harekete geçileceği yönündeki uyarılarının pek etkisi olmadı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version