Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Tarım enflasyonu rekor tazelemeye devam ediyor

Investing.com – Tarım üretici enflasyonu yeni zirveyi gördü.

Tarım ÜFE, Kasım ayında geçen aya göre %7 oranında artarken geçen yılın aynı ayına göre %169,45 oranında rekor artış yaşadı.

Çiftçinin ürettiği ürünlerin ilk el satışındaki fiyat artışı gösteren Tarım ÜFE, Kasım 2021’de %24,35 seviyesindeydi. Bir yıllık süreçte %169,45’e çıkarak rekor oranda yükseliş yaşadı. Bir yıllık süreçte fiyatı en çok artan tarım ürünü grubu turunçgiller oldu. Turunçgillerdeki fiyat artışı %380 olurken sebze grubunda %231 oranında artış yaşandı.

Yurt içi ve küresel gelişmeler etkili oldu

Tarım ÜFE’deki yükseliş geçen yıl hızlandı. Bunda yurt içinde döviz kurunun rekor seviyelere çıkması etkili oldu. Dövizin etkisi devam ederken küresel tarafta tedarik sorunlarının artması ve Rusya-Ukrayna savaşının maliyetleri artırmasıyla tarım ÜFE’deki maliyetler de hızlandı. Son ayda yurt içinde ve küresel enflasyondaki artış hızının azalmasına karşın Tarım ÜFE’de %7’lik yükseliş yaşanması maliyetlerin sürdüğünü gösteriyor. Tarım ÜFE’deki artış yurt içi ÜFE’nin hesaplanmasında dikkate alındığı için yakından takip ediliyor.

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir