Investing.com – 2022 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Smart Güneş (IS:SMRTG), kısa sürede borsanın en popüler hisseler arasına girdi. Bunun yanında şirket, iş anlaşmalarıyla da zaman zaman öne çıktı.
Smart Güneş’in Kasım ayındaki diğer iş anlaşmaları
Smart Güneş, son olarak Cuma günü %100 bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile Türkiye’de yerleşik bir holding ile yapılan anlaşma gereği ön ödeme aldığını açıkladı. Şirket cirosuna katkı sağlayacağı belirtilen “Proje Geliştirme ve Anahtar Teslim Arazi Güneş Enerjisi Santrali Mühendislik, Tedarik, Kurulumu” projesi için KDV hariç 43.759.300 dolar tutarında ön ödeme aldı.
Şirket, 16 Kasım’da %100 bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurtiçinde yerleşik büyük bir müşterisi arasında KDV hariç toplam 2.045.452,50 dolar bedeli üzerinden güneş paneli satışına istinaden yurtiçi satış sözleşmesi imzaladı.
Şirket, 10 kasım tarihinde ise büyük bir müşterisinden Proje Geliştirme ve Anahtar Teslimi Güneş Enerji Santrali kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 5.103.120 dolar tutarında sipariş aldığını ve söz konusu siparişe ait ön ödeme bedelinin de tahsil edildiğini duyurdu.
7 Kasım tarihinde yapılan bildirime göre Smart Güneş, yurt içinde yerleşik büyük bir müşterimizden güneş enerjisi elektrik santrali anahtar teslim kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 4.383.000 dolar tutarında sipariş alındığını ve söz konusu siparişe ait ön ödeme bedelinin tahsil edildiğini duyurdu.
Son durum göre Smart Güneş, Kasım ayında yaptığı yeni iş bildirimlerine göre toplamda 55.290.872,5 dolar tutarında anlaşmaya imza attı.
Şirket, iş anlaşmalarına devam ederken yatırıma yönelik bildirimlerde de bulundu. Buna göre Smart Güneş, 15 Kasım’da Smart Holding A.Ş.’ye ait Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesindeki 4662,9 kWp gücünde Güneş Enerji Santrali kurabilmek adına Kahramanmaraş Valiliği’ne sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin sonuçlanmasıyla ÇED belgesi aldığını duyurdu.
Smart Güneş yeni bir şirket kurmaya karar verdi
Smart Güneş Enerjisi, 14 Kasım tarihinde halka arz izahnamesinde yer alan halka arz gelirlerinin yeni yatırımlarda kullanımına yönelik olarak taahhütleri kapsamında yeşil mobilite faaliyetlerini yürütmek üzere Smart Solargize Yeşil Mobilite A.Ş. ünvanlı, 5.000.000 TL sermaye ile yeni şirket kurulmasına ve yeni kurulacak şirketin sermayesine %100 oranında sermaye payı ile iştirak edileceğini duyurdu.
Smart Güneş ile ilgili Kasım ayı gelişmelerinde ayrıca şirket, halka arz fiyatının belirlenmesinde esas alınan varsayımlara ilişkin bir değerlendirme raporu sundu.
2022 anlaşmalarının gelirleri ağırlık olarak yılın son çeyreğine sarktı
Raporda 2022 yılın 9 aylık dönemindeki gerçekleşmelerin halka arz sürecinde hazırlanan fiyat tespit raporunda yer alan 2022 yılı tahminleri ile karşılaştırıldığında, beklentilerin altında gerçekleştiği sonucuna varıldı.
Bunun temel nedeni olarak 2022 yılı 9 aylık döneminde imzalanan yeni iş anlaşmalarına dayalı yüksek hacimli müşteri siparişlerinden ve yeni projelerden elde edilecek olan gelirlerin ağırlıklı olarak yılın son çeyreğine sarkması ve birinci yarıyılda söz konusu iş hacmi çerçevesinde süregelen yeni hat ve mevcut hatlarda yapılan modernizasyon yatırımları olarak gösterildi.
Sonuç olarak şirket, halka arz fiyatının belirlenmesinde kullanılan faktörlerden biri olan ve 2022 yılı için esas alınan İNA varsayımlarına ulaşacağını öngördüklerini ifade etti.
SMRTG Kasım ayı performansı
Smart Güneş, Mart ayında borsada işlem görmeye başladığından bu yana dik ivmeli bir yükselişle hareket etti. Borsanın en popüler hisseleri arasına giren SMRTG, borsaya kote olduğundan bu yan en iyi performansını %163 değer artışı gördüğü Ekim ayında gerçekleştirdi.
Kasım ayına gelindiğinde ise yükseliş performansını sürdüren hisse, bölünme sonrası düzeltilmiş fiyatına göre ay ortasında 141,6 TL’de zirve gördükten sonra bireysel yatırımcılar tarafından en çok talep gören hisselerle birlikte bir miktar geri çekilme gördü.
Smart Güneş, ayrıca 20 Ekim tarihinde %100 bedelsiz sermaye artırımına gitti. O dönem 125,5 TL’de zirve gören hisse fiyatı, bölünme sonrası 62,75 TL teorik fiyattan işlem görmeye başladı. Bir aydan kısa bir sürede ise SMRTG, bölünme öncesi fiyatını geride bırakarak güçlü yükseliş performansına devam etti.
Geçen hafta %13 değer kaybı gördükten sonra 100 TL’nin altına sarkan SMRTG, haftaya tavan fiyatından başlayarak 109,5 TL’ye kadar yükseldi. Hisse fiyatı, şu an ki fiyatıyla Kasım ayında %27 değer artışıyla devem ediyor.
Yazar: Günay Caymaz
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.