Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.502
% 1.98
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.502
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Sızdırılan kripto taslağı, kripto endüstrisinde radikal değişikler içeriyor

Investing.com – Sosyal medya platformlarında dolaşan ve kripto para endüstrisini kapsayan sözde yasa tasarısının sızdırılmış belgeleri, piyasadaki tedirginliği körükleyen bir gelişme olarak ortaya çıktı.

ABD milletvekilleri tarafından hazırlandığı iddia edilen ve üzerinde ambargolu filigranı bulunan 600 sayfadan oluştuğu görülen belge, kripto paralar, merkezsiz finans (DeFi) sektörü, merkezsiz otonom organizasyonlar (DAO) ve sabit kripto paralar ve kripto borsalarını kapsayan geniş bir düzenleme çerçevesinde sahip.

Sözde kripto yasa tasarısı, bir Twitter kullanıcısı tarafından Senatör Cynthia Lummis ve Kirsten Gillibrand’ın üzerinde çalıştığı belgeler olarak sızdırıldı.

Sözde kripto taslağında ilk göze çarpan değişiklik ise endüstrinin anonimliğini ortadan kaldırmak üzere alınacak aksiyonları içeriyor. Sızdırılan taslağa göre kripto borsaları, DeFi platformları, DAO’lar ve kripto para projeleri için düzenleyici kurumlara kayıt zorunluluğu getirilecek.

Bu düzenleme maddesi, kripto projelerinden tüm sermayeyi çekip sırra kadem basan geliştiricileri ve dolandırıcılık faaliyetlerini engellemek için olumlu olarak yorumlanırken kayıt prosedürlerinin detayları bilinmediği için yenilikçi projeler için bir engel teşkil edebileceği endişelerine de yol açıyor.

Sızdırılan kripto para taslağı neler içeriyor?

İlgili belgelerde birçok kripto varlığın emtia olarak tanımlanacağı belirtilirken varlıkların menkul kıymet olup olmadıklarına dair kafa karışıklığının da ortadan kaldırılması hedefleniyor. Kripto varlıkların emtia olarak tanımlanması ise ABD’de düzenleme konusundaki etkin kurumun Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) olacağına işaret ediyor.

Diğer yandan kripto varlıkların borsalarda listelenmesinde bazı düzenlemeler söz konusuyken bu konuda kripto borsaları, önemli yükümlülüklere sahip olacak gibi gözüküyor.

Düzenleme konusunda radikal değişiklikler içeren sözde tasarıda iflas durumuyla ilgili maddelerde bulunuyor. Kripto borsalarının ve girişimlerin iflas etmesi durumunda platformda bulunan tüm kullanıcıların fonlarının iade edilmesi sağlanacak. Buna göre bir finansal yapıya sahip olması istenecek olan kripto şirketlerinin -Terra’da olduğu gibi- olası çöküşü sonrası tasarruf sahiplerinin zarar görmesi engellenecek.

DeFi ve DAO sektörü yakından takip edilecek

Sızdırılan belgelerde DeFi ve DAO sektörü içinde özel maddeler olduğu görüldü. Bu merkezsiz projelerin kontrol altına alınması ve yasalara uyumlu hale getirilmesinin pratikte nasıl kolaylaştırılacağı ise belirsizliğini koruyor. Bunun yanında merkezsiz projelerin sabit kripto para ihraççıları ve kripto borsalarıyla birlikte ABD’de kayıtlı olması şartı, sektöre sekte vuracak bir gelişme olarak görülüyor.

Sosyal medyaya sızdırılan yasa tasarısı, kurallara uyulmaması durumunda ceza ödemeleri gibi sert yaptırımlar olacağını da gösteriyor. Yapılan yorumlar arasında bu sıkı düzenlemeler çerçevesinde birçok kripto girişiminin faaliyetlerine devam edemeyebileceği görüşü ağır basıyor.

Diğer yandan bu sıkı düzenlemelerin genel olarak kripto yatırımcılarını korumaya yönelik olduğu açık. ABD’de bir kripto yasasının yürürlüğe girmesi, endüstri için büyük bir sorun olan düzenleyici eksikliğinin de ortadan kaldırılıp netlik sağlanması açısından son derece önemli. Ayrıca bu düzenlemelerin, diğer yargı bölgeleri için de referans niteliği taşıması gibi bir avantajı da olacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir