Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.784
% 0.91
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.784
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Shardeum (SHM) Nedir?

Shardeum, ‘sonsuz’ ölçeklenebilirliğe, yüksek merkeziyetsizliğe ve artırılmış güvenliğe sahip Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu “sharded” (parçalı) bir blok zinciridir.

Henüz Start-up seviyesinde olan Shardeum, milyarlarca günlük aktif kullanıcıyı bünyesinde barındırmak için “sharding mimarisini” kullanmayı ve küresel ölçekte merkeziyetsiz uygulamalara (DApp) izin vermeyi amaçlamaktadır.

Shardeum, Ethereum gibi Blokzincirleri’nin düşük ölçeklenebilirlik, yüksek ücretler ve düşük verim gibi mevcut sıkıntılarını çözmeyi planlıyor.

Bunun yanı sıra, ölçeklenebilirlik ve trilemmasını çözdüğünü iddia eden bir Layer-1 blok zinciridir. Shardeum, merkeziyetsizlği ve yüksek güvenliği sağlarken düşük gaz ücretleri sağlayan EVM tabanlı, doğrusal olarak ölçeklenebilir bir akıllı sözleşme platformudur. Ağ, gelecekte milyarlarca günlük kullanıcıyı ve çok sayıda DApp’i Web3’e dahil etmeyi hedeflemektedir.

Shardeum (SHM) Nasıl Çalışır?

Shardeum, proof-of-quorum (PoQ) ile proof-of-stake’i (PoS) birleştiren benzersiz bir konsensüs algoritmasını kullanmaktadır. Mutabakat algoritmaları, güvene gerek duymayan bir oy toplama ve validator node’lar tarafından stake etme yoluyla ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Her işlem, bloklar/bölümler halinde gruplandırılmadan önce alınan sıraya göre işlenir. Ağ üzerindeki konsensüs, blok seviyesi yerine işlem seviyesinde yapılır. Bir işlemin blok seviyesindeki konsensüsü ardışık olarak değil, shard’lar arasında eşzamanlı olarak işlenmesine olanak tanır.

İşlem düzeyinde yapılan konsensüs, blok düzeyinde yapılan konsensüsün aksine göre karmaşıklıkları ortadan kaldırır. Aynı zamanda bu yöntemle ağ tıkanıklığı önlenir ve gecikme süresini önemli ölçüde düşürür.

Shardeum’u Benzersiz Yapan Nedir?

Shardeum, ağın daha fazla düğümle doğrusal olarak ölçeklenmesine izin verecek şekilde parçalanmıştır. Bu şekilde yatay olarak ölçeklendirme, düşük gaz fiyatlarında saniyede yüksek işlemlere izin verir.
Shardeum ağının üç tür düğümü vardır: doğrulayıcı düğümler, arşiv düğümleri ve bekleme düğümleri. Bunları özetlicek olursak:

Doğrulayıcı düğümler
Bu düğümler, fikir birliğine katılarak ağdaki işlemleri doğrular. Katılabilmek için SHM’ye bahis yapmaları gerekecek. Shardeum, katılım için onları SHM ile ödüllendirecek (ağ ödülleri, önceden tanımlanmış SHM emisyonlarından ve kazanılan işlem ücretlerinden gelecektir). Doğrulayıcı düğümler tüm geçmişi saklamaz, bu nedenle hafiftirler.

Arşiv düğümleri
tüm işlem geçmişini korumak için özel olarak çalıştırılır. Geçmiş verilerin depolanmasını teşvik etmek için ağ ödülünün bir kısmını kazanırlar. Bu düğümler, esas olarak, ana doğrulayıcı düğümlerden geçmiş işlem verilerini boşaltmaktan sorumludur.

Bekleme düğümleri
Trafiğin ani yükseldiği zamanlarda Shardeum ağını ölçeklendirmeye yardımcı olan özel bir doğrulayıcı düğüm türüdür.

Shardeum (SHM) Kurucuları Kimlerdir?

Shardeum, yazılım mühendisi ve girişimci Nischal Shetty tarafından yönetiliyor. Hindistan’daki en büyük kripto borsası olan Hint kripto borsası WazirX’in kurucu ortağıdır.

Yeni proje, WazirX borsasının kurucusu Nischal Shetty ve Blockchain mimarı Omar Syed iştirakinde kuruldu. Syed daha önce ölçeklenebilir ve dağıtılmış sistemler oluşturmak için NASA, Yahoo ve Zynga gibi kuruluşlarla birlikte çalıştı.

Shardeum (SHM) Partnerleri Kimlerdir?

Shardeum, Struck Crypto, Jane Street, Big Brain Holdings, CoinGecko, Jsquare, DFG ve daha fazlası dahil olmak üzere 50’den fazla yatırımcıdan tohum turu fonunu kapattı. Shardeum bu yatırımcılardan 18.2 milyon dolarlık fon sağlamış oldu.

Shardeum (SHM) Yol Haritası Nasıldır?

Q2 2022
* Tohum satışı
* Dış güvenlik denetimi

Alfanet Aşama 1
* Gönderme işlemleri
* Akıllı sözleşmelerin sağlanması
* Shardeum tarafından işletilen 30 düğümlü, paylaşılmamış ağ. 20 doğrulayıcı düğüm, 10 bekleme düğümü ve 5 arşiv düğümü.
* Bekleme ve Doğrulayıcı Düğümlerinin Döndürülmesi
* SHM Dağıtmak için Musluk

Alfanet Aşama 2
* Shardeum tarafından işletilen 120 düğümlü sharded ağ. 100 doğrulayıcı düğümü ve 20 bekleme düğümü. 5 arşiv düğümü.
* 20 düğümlük parça boyutu. Yalnızca EIP2930 işlemlerini desteklemesi

Q3 2022

* Hata ödülü

Betanet Aşama 1
* Topluluk Düğümleri Çalıştırabilir
* 250 minimum düğümlü paylaşılan ağ. 50 düğümlük parça boyutu. EIP2930 dışı işlemleri destekler ve 10 arşiv düğümü.

Betanet Aşama 2
1280 minimum düğümlü paylaşılan ağ. 128 düğümlü parça boyutu.
200 TPS hedefleniyor

 

Shardeum (SHM) Tokenomiki Nasıldır?

Shardeum blokzinciri, Shard adında SHM “ticker”ına sahip bir token’a sahiptir.
Maksimum arz: 508.000.000 SHM

Token Tahsisi Aşağıdaki Gibidir:

%51 – Topluluk
%18 – Satış
%15 – Ekip
%11 – Vakıf
%5 – Ekosistem

Shardeum hakkındaki tüm haberleri, duyuruları ve analizleri telegram, youtube ve twitter kanallarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir