Savaşın Piyasalara Etkisi Nasıl Olacak? Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH), daha geniş bir hisse senedi piyasasının düştüğü ve petrol fiyatlarının arttığı bir dönemde bile istikrar belirtileri göstermeye devam ediyor. Son 24 saatte Bitcoin ve Ether neredeyse %2.5′lik bir düşüş kaydetti. Öte tarafdan, XRP %2 düşerken, Cardano (ADA) %1.5 düşüş ile en iyi tutunan varlıklardan oldu.
İsrail-Hamas çatışması, Cumartesi günü Filistinli militanlar Hamas’ın İsrail’e füzeler ateşlemesiyle başladı ve pazartesi günü üçüncü gününe girdi. Bu çatışmanın komşu ülkeler, özellikle İran gibi ülkeleri etkileyebileceği korkusu, petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Tüccarlar, bu çatışmanın arzı kesintiye uğratabileceği düşüncesiyle petrol fiyatlarının artabileceğini ifade ediyorlar.
Özellikle, riskli varlıkları içeren finansal piyasalar savaş veya benzer durumları sevmezler. Bunu bir kurumsal veya bireysel yatırımcıların ülkelere yatırım yapması durumu gibi de düşünebilirsiniz. Eğer o ülke sıcak noktadaysa, savaşa maruz kalma ihtimali yüksekse, o ülke daha az yatırım alır. Aynı şekilde bu finansal piyasalardaki varlıklar da öyledir. Yatırımcılar tüm mal varlığını satarak savaşın etkilerinden portföylerini korumak odaklı haraket ederler.
Dikkatinizi çekebilir: Savaş Petrolü Yükseltiyor!
O yüzden bu gibi ciddi durumlarda, özellikle bölge ve ülke ile bağlantısı olan kripto varlıklar yatırımcılar tarafından soğuk karşılanabiliyor.
Enerji yatırım firması Bison Interests’in baş yatırım sorumlusu Josh Young, İran’a yönelik yaptırımların ABD tarafından uygulanması durumunda petrol piyasasında “oldukça dramatik bir etki” yaratabileceğini belirtti. Young, CNBC’ye verdiği röportajda, “WTI için diyelim ki, petrol fiyatlarının yaklaşık olarak 5 dolar artmasının uygun olabileceğini düşünüyorum” dedi.
MarketWatch verilerine göre, WTI ham petrolü Pazar gününden bu yana neredeyse 4% oranında artış kaydetti ve üç aylık kazancını ise bu oranın 4 katına çıkardı. Öte yandan, Brent ham petrolü neredeyse %3.5 oranında yükseldi.
Savaş sırasında ham petrol, teknoloji ve askeri hizmet veren şirketlerin hisselerinde yükselişler her zaman olmuştur. Çünkü savaş olduğu durumda bu ürünlere ihtiyaç her zamankinden daha fazla oluyor. Pazarda bu ürünlerin alıcıları artması nedeniyle, onlara olan talep de arttığı için fiyatlarındaki yükselişler de kaçınılmaz oluyor.
İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!
Asya’daki hisse senedi piyasaları pazartesi günü açılış sonrasında düşüş yaşadı. Hindistan’ın Sensex endeksi %0.7 gerilerken, Şanghay Bileşik Endeksi %0.5 değer kaybetti ve Singapur Straits Times Endeksi %0.25 oranında düştü. ABD’deki vadeli işlem piyasaları ise kayıpları işaret ediyor; Dow Jones endeksi %0.77 oranında gerilerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi %0.86 oranında düştü. Bu gelişmeler, küresel finans piyasalarındaki hareketliliği yansıtıyor ve yatırımcılar arasında endişeleri artırıyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.