Radicle bilgisayar programcıları için geliştirilen, eşler arası çalışan ve iş birliği yapmasına olanak sağlayan merkeziyetsiz bir ağdır.
Yönlendirilmiş Asiklik Grafiğin (DAG) üzerine inşa edilmiştir. Ethereum blok zinciri üzerinde inşa edilmiştir. 2018 yılında Radicle, Alexis Sellier ve Eleftherios Diakomichalis tarafından geliştirilmesine başlanmıştır. Ethereum tabanlı olan projenin tokeni RAD Token, bir ERC-20 tokenidir.
Radicle Nasıl Çalışır?
Protokol, eşler arası kod barındırma ağındaki depoları bulmaya, çoğaltmaya ve doğrulamaya odaklanır. Projenin merkeziyetsiz yaklaşımı sayesinde konumlar veya kopya sayıları ne olursa olsun depolara erişim garantisi sunar.
Protokolün merkezinde, ortak anahtarla tanımlanan düğümler, havuzların çoğalmasına yardımcı olan yönlendirme tabloları oluşturur. Radicle Git’ten yararlanarak verimli bir veri aktarımı yapmayı amaçlar. Blok zinciri üzerindeki veri akışlarına uyumluluk sunar.
Protokolün Kod Depolaması ve İletişim teknolojisi
Radicle başlangıçta Gezegenler Arası Dosya sistemi (IPFS) kullanılarak oluşturulmuştur. Ancak daha sonra ekibin IPFS teknolojisinin projenin gerektirdiği performansı karşılamadığını düşünerek bir süre sonra Git ile değiştirmiştir. IPFS sistemi yerine Radicle ağının depolaması ve çoğaltma katmanı olarak Git sisteminin değişimi projeyi değiştirdi. Proje Git sistemini veritabanı olarak kullanıyor.
Veritabanı, Git üzerinde güvenlik ve kod kaynağını korumak için açık anahtar şifrelemesi (PKC) ile korunur. Ayrıca proje, taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için Radicle Link adlı P2P iletişim katmanı oluşturmuştur. Proje, Radicle Link sayesinde Yönlendirilmiş Asiklik Grafik( DAG) kullanır. Bu sayede p2p sistem çekirdeği hız ve ölçülebilirlik açısından öne çıkar.
Radicle Link Nedir?
Radicle Link, yazılımcıların verilerini kişisel cihazlarında tutarak verileri paylaşmasına imkan sunar. Bu sayede aynı yazılım projesinde çalışan kişiler sorunları ve yorumları PKC kullanımıyla çevrimiçi internet ortamlarında değiştirilebilir ve kriptografik olarak imzalanabilir. Yani Github gibi Git tabanlı bir kod havuzu vardır. Kod havuzunu kullananlar için proje P2P ile yedekler oluşturabilir. Bu yedekleme ve depolamayla birlikte ağ üzerindeki güvenlik arttırılır.
Proje ayrıca, akıllı sözleşmeler yoluyla kod havuzlarına erişim kontrolü vermenizi sağlayan Radicle Orgs adlı blok zincir tabanı da bulundurur. Protokol, hem Windows hem Mac hem de Linux işletim sistemleri için de bir araca da sahiptir.
Radicle CLI
Radicle CLI, protokol için yaratılan bir komut satırı arayüzüdür. Sorunları, yamaları ve projeleri yönetmeye yönelik komutların yanı sıra kimlik belgeleri ve profilleri de dahil olmak üzere Radicle ağıyla etkileşim kurmak için bir dizi imkan sunar.
Radicle CLI sayesinde kullanıcılar projeleri kopyalayabilir, kontrol edebilir ve ağa aktarılabilir. Ayrıca yamalar ve sorunları yönetebilir ve protokolün Node’unu kontrol edebilirler.
RAD Coin Tokenomik
RAD Token Radicle ağının arkasındaki tokendir. Ağın içerisindeki özellikleri güçlendirmek için tasarlanmıştır.
- Toplam arzın %50’si topluluğa ayrılmıştır.
- Toplam arzın %19’u ekibe ayrılmıştır.
- Toplam arzın %20’si erken destekçilere ve yatırımcılara ayrılmıştır.
- Toplam arzın %11’i Marketing ve likidite havuzlarına ayrılmıştır.
RAD Token İstatistikleri
CoinmarketCap verilerine göre maksimum arzı 99,998,580 adettir. Dolaşımdaki token miktarı ise maksimum arzın %50’si olan 49,829,111 adet RAD tokendir. CoinmarketCap verilerine göre RAD Tokenin piyasa değeri ise 89,958,769 dolardır.
Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.