Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.228
% 2.21
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.228
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Petrol, OPEC kesintisi ve ABD’nin buna tepkisi konusunda netlik arayışında ralliye ara verdi

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Petrol fiyatları Perşembe günü üç haftanın en yüksek seviyesini korudu ancak piyasalar, OPEC+’nın büyük bir arz kesintisini nasıl gerçekleştirmeyi planladığı ve ABD’nin bu harekete nasıl tepki vereceği konusunda daha fazla netlik beklerken son ralliye ara vermiş gibi görünüyor.

Londra’da işlem gören Brent %0,2 düşüşle 93,59 dolara gerilerken WTI vadeli işlemleri %0,2 artışla 87,95 dolara yükseldi. Her iki sözleşme de Çarşamba günü yaklaşık %2 arttı ve bu hafta keskin bir artış gösterdi.

OPEC+, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ham petrol fiyatlarındaki son düşüşle başa çıkmak için arzı günde 2 milyon varil (bpd) azaltacağını söyleyerek ABD’nin arzı artırma baskısına meydan okudu.

Bu hamle, ABD ham petrol stoklarında haftalık bazda daha büyük düşüş yaşandığı yönündeki işaretlerle birleşerek petrol fiyatlarında ciddi bir yükselişe yol açtı ve Eylül ayında indiği sekiz ayın en düşük seviyesinden toparlanmaya devam etmesine yardımcı oldu.

Ancak OPEC+, hangi üyelerinin arzı keseceği ve kesintinin ne zaman uygulanacağı konusunda pek ayrıntı vermedi. Kartel ayrıca kesintinin günlük üretim hedefindeki 3,5 milyon varillik açığı nasıl etkileyeceğine de değinmedi.

ABD Başkanı Joe Biden OPEC kesintisi karşısında hükümetin, Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) daha fazla petrol çekerek yanıt vereceğini belirtti. Biden yönetimi, Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde akaryakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla SPR’yi, 1984’ten bu yana en düşük seviyesine çekmişti.

Analistler; kesinti ve ABD’nin buna karşı tepkisi hakkında daha fazla detay geldikçe ham petrol piyasalarının önümüzdeki günlerde daha fazla dalgalanma yaşayabileceği konusunda uyardı. Goldman Sachs, OPEC kesintisinin gerçek boyutunun, arz açıkları düşünülürse aslında yaklaşık 500.000 bpd olacağını savundu.

Ancak yatırım bankası yine de dördüncü çeyrek petrol fiyatı hedefini varil başına 110 dolara yükseltti.

Fed’in şahin sinyallerinin etkisiyle dolardagörülen güçlenmenin de ham petrol fiyatları üzerinde baskı yaratması beklenirken zayıflayan küresel ekonomik büyümenin talep görünümünü sınırlaması bekleniyor.

Öte yandan Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle ham petrol arzındaki daralmanın devam etmesi, fiyatlar için faydalı olabilir. Sert bir Avrupa kışının da ısıtma yakıtına olan talebi artırarak fiyatlara yardımcı olması bekleniyor.

Ham petrol fiyatları, özellikle majör ithalatçı Çin’de talebin zayıflayacağı endişesiyle yılın en yüksek seviyelerinden düştü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir