Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$63.666
% 0.69
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 63.666
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Petrol arzında daralma olasılığı, talepte azalma korkularıyla dengelendi

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve OPEC’in arzı daraltma taahhütlerinin ardından Salı günü yükseldi ancak Çin’de yavaşlayan talep ve ABD’nin resesyona girme ihtimaline ilişkin endişeler artışı sınırladı.

Ham petrol piyasaları; OPEC lideri Suudi Arabistan’ın, kartelin Aralık ayında arzı artırmayı planladığına dair haberlerin yanlış olduğunu söylemesinin ardından Pazartesi günü, yaşadığı kayıpları telafi etti.

Bunun yerine OPEC, Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman’ın dediğine göre, 2023 sonuna kadar günlük 2 milyon varillik arz kesintisine bağlı kalacak ve daha fazla kesintiyle fiyatları desteklemeye hazır.

Bu yorumlar, ham petrol fiyatlarının 10 ayın en düşük seviyesine göre ciddi şekilde toparlanmasına yardımcı olsa da Çin’in COVID-19 karantinaları ve ABD’de potansiyel bir resesyonun talebi düşüreceğine dair artan endişelerin ortasında bu ayın başlarında ulaşılan yüksek seviyelerin hâlâ oldukça altında.

Brent %0,5 artışla 87,89 dolara yükselirken WTI %0,4 artışla 80,33 dolara ulaştı. Her iki sözleşme de ham petrolün Ocak ayının en düşük seviyelerine indiği dalgalı bir seansın ardından Pazartesi günü %0,2 artış gösterdi.

Çin’de artan COVID-19 enfeksiyonlarının, dünyanın en büyük petrol ithalatçısında talepte yavaşlama endişelerini artırmasıyla, ham petrol fiyatları geçen hafta sert bir düşüş yaşadı. Ülke, rekor seviyeye ulaşan günlük yeni vakalarla mücadele ederken Pekin ve Şangay da dahil olmak üzere birçok büyük şehirde sokağa çıkma yasakları getirdi.

Çin’in petrol ithalatı bu yıl önemli ölçüde yavaşladı ve Ekim ayındaki sürpriz artışa rağmen önümüzdeki aylarda genel olarak zayıf kalması bekleniyor. Ülke ayrıca ihracat kotalarını da artırdı ve bu da muhtemelen bölgesel stoklarda fazlalığa işaret ediyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs, Çin’deki yavaşlamayı gerekçe göstererek yıl için petrol fiyatı tahminini düşürdü.

Ayrıca ABD’nin resesyona gireceğine dair endişeler de ham petrol fiyatlarını düşürdü; özellikle de bazı Fed üyelerinin, faiz oranlarının yakın vadede yükselmeye devam edeceğini belirtmesi, fiyatlar üzerinde etkili oldu.

Piyasalar; inatçı enflasyon ve yüksek faiz karışımının, ülke ekonomisindeki büyümeyi engelleyebileceğinden korkuyor. OPEC kısa süre önce benzer endişeleri gerekçe göstererek 2022 ve 2023 petrol talebi tahminlerini düşürmüştü.

Fed’in faiz oranlarını artırmasıyla birlikte Amerikan dolarındaki güçlenmenin de dolar cinsinden fiyatlanan ham petrol üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Öte yandan özellikle Batı’nın, Rusya’dan petrol alımını azaltmasıyla Avrupa’da daralan arz, yıl sonuna doğru ham petrole fayda sağlayabilir.

OPEC’in kısa süre önce açıkladığı arz kesintisi de birkaç üyenin sevkiyatları azaltmaya başlamasıyla bu ay yürürlüğe girecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir