Solana destekli emlak bahis platformu Parcl, protokolün airdrop anlık görüntülerinin ardından 74 milyon dolarlık para çekme işlemine izin vermesiyle yatırımcılarını şok etti. Parcl’ın sorunları, Solana merkezli kripto varlıkları arasında ağ tıkanıklığı sorunları nedeniyle yaşanan genel piyasa tedirginliklerinin sadece bir örneği.
15 Nisan’da gerçekleşen toplu fon uçuşu, PRCL tokenlarının Parcl tarafından o tarihte piyasaya sürülmesinden kaynaklanıyordu. Sonuç olarak bu, DefiLlama’nın bildirdiğine göre kilitlenen toplam değeri %39,59 düşüşle 2 Nisan’daki 185,6 milyon $’dan 112,1 milyon $’a düşürdü. Kullanıcıların aceleyle para çekme işlemleri yapması, platform topluluğundaki kaygıyı gösteriyor.
Merkezi olmayan bir emlak alım satım platformunun altyapısı, spekülasyon olasılığıyla birlikte, 1 milyar token arzının %8’ine eşdeğer olan 80 milyon PRCL tokenini airdrop dağıtımı için başlattı. Bunu ani ve çarpıcı bir etki izledi; CoinGecko’ya göre PRCL’nin tokenı 0,62 dolardan giriş yaptı ve birkaç saat içinde hızlı bir şekilde 0,45 dolara düştü ve 0,55 dolar ve sonrasında sabitlendi.
Solana Tokenları Ağdaki Sorunların Ortasında Battı
Parcl’ın içinde bulunduğu durum benzersiz değil. Daha geniş Solana ekosistemleri de neredeyse aynı zorluklarla karşı karşıya. Örnek olarak Wormhole (W), 3 Nisan’daki lansmanından bu yana %54’lük bir düşüş yaşarken, Solana merkezli NFT platformu Tensor’un yerel token’ı TNSR, aynı dönemde %52,6’lık bir düşüş yaşadı. Blockchain kayıplarının yanı sıra Solana’nın ağ fiyatı, ağ tıkanıklığı sorunları nedeniyle bir ay içinde %30,7 düştü. 5 Nisan’da işlemlerin %75’inin başarısız olması buna bir örnektir.
Solana ağı, Bitcoinin haftalık düşüşünün de etkisiyle, dağıtımı yeni başlanan airdrop tokenleri arasında en fazla zayiata uğrayan ağ konumunda bulunuyor. Parcl’ın airdrop’unun ortaya çıkardığı sonuç, özellikle piyasalardaki gerilemeler ve ağ engelleri sırasında merkezi olmayan finansal platformların istikrarsız yönünü vurguluyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.