Pakistan Bankalar Birliği (PBA), 31 geleneksel bankadan oluşan üyeleriyle birlikte blockchain tabanlı Müşterini Tanı (KYC) platformu geliştirmek üzere anlaşma imzaladı.
Pakistan Devlet Bankası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu girişim, terör finansmanı ve kara para aklamayla mücadelede Blockchain teknolojisi sayesinde KYC yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Projenin merkezinde, üye bankaların operasyonel verimliliğini artırmayı ve işe alım sırasında müşteri deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen blockchain tabanlı bir KYC platformu yer alıyor.
Industrial and Commercial Bank of China, Citibank ve Deutsche Bank gibi uluslararası kuruluşların da aralarında bulunduğu üye bankalar, Avanza Group tarafından geliştirilen “Consonance” adlı blok zinciri tabanlı eKYC platformunu kullanacaklar.
Proje kapsamında, merkezi olmayan ve kendi kendini düzenleyen bir ağ aracılığıyla müşteri verileri standartlaştırılacak ve paylaşılacak. Bu sayede bankalar, mevcut ve yeni müşterileri değerlendirebilecekler. Ancak, müşteri bilgileri rızaya dayalı olarak paylaşılması planlanmakta.
Bu girişim, Pakistan’ın merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme yarışına katılmasıyla birlikte gelmektedir. Ülke, 2025 yılına kadar bir CBDC’nin piyasaya sürülmesini sağlamak için yeni yasalar imzalamıştır.
SBP Başkan Yardımcısı Jameel Ahmad, “Bu dönüm noktası niteliğindeki düzenlemeler, SBP’nin açıklık, teknolojinin benimsenmesi ve finansal sistemimizin dijitalleştirilmesi yönündeki kararlılığının bir kanıtıdır” demiştir.
Son olarak bu girişim, Pakistan’ın finansal sistemi için önemli bir adım olacaktır. Blockchain tabanlı KYC platformu, müşteri deneyimini iyileştirirken, terör finansmanı ve kara para aklamayla mücadelede de etkili bir araç olacaktır. Ayrıca, merkez bankası dijital para birimi girişimi, ülkenin finansal sistemini dijitalleştirmeye yönelik kararlılığını göstermektedir.
Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.