Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.419
% 0.55
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.419
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

P2P Nedir? Peer to Peer (P2P) Ağı Nasıl Çalışır?

Peer to Peer borç, merkezi bir sunucu gibi bir üçüncü taraf olmadan kullanıcıların doğrudan birbirleri arasında gerçekleştirdiği veri paylaşımını ifade eder. Peki, tam olarak P2P Nedir, nasıl çalışır?

Peer to Peer (P2P) Nedir?

Peer to Peer (P2P) ödünç verme ağları, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan iletişim kurmak, veri paylaşmak ve ödünç verme hizmetleri sağlamak için etkileşime giren iki veya daha fazla bilgisayardan oluşur. P2P kredi ağları, blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmelerle bütünleşmeye başlıyor ve merkeziyetsiz finans (DeFi) gelişimine katkıda bulunuyor. Ortaya çıkan ağlar, aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri düşüren ve zamandan tasarruf sağlayan güvenilir işlemleri kolaylaştırıyor. Peer to Peer kredi, DeFi ekosisteminin önemli bir alt kümesi haline geldi ve büyümesi hızlanıyor.

Çevrimiçi olarak herhangi bir zaman geçirdiyseniz, Peer to Peer (P2P) teknolojisini çalışırken deneyimlemişsinizdir. 2005 yılında Peer to Peer kredi veren web sitelerinin ortaya çıkmasından çok önce, Napster gibi popüler platformlar merkeziyetsiz bir ağ altyapısı üzerine inşa ediliyordu. Daha da geriye bakıldığında, birçok kişi modern internetin öncüsü olan 1969 Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajans Ağı’nı (ARPANET) P2P teknolojisinin en eski yinelemesi olarak görecektir. Ancak bu kapsamlı tarihe rağmen, P2P teknolojisi, modern internet ortamında merkezi devlerin gölgesinde kalmaya devam ediyor. Bu, birçok kişinin hala P2P teknolojisinin ne olduğunu, nerede yaşadığını ve neden alakalı olduğunu merak etmesine neden oluyor.

P2P ağları, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan iletişim kurmak veya veri paylaşmak için etkileşime giren iki veya daha fazla bilgisayardan oluşur. Yani, her bilgisayar daha geniş ağ içinde bir node görevi görür ve her biri aynı bilginin bir kopyasını tutar. Buna karşılık, istemci-sunucu ağları, birden çok istemciyi merkezi bir havuz görevi gören bir sunucuya bağlar. Belirtildiği gibi, veri toplama ve depolamaya yönelik bu merkezi yaklaşım, bugün hala yürürlükte olan kurumların çoğuna hakimdir.

Finans alanında, istemci-sunucu ağlarının merkezi doğası, paranız üzerinde tek yetkiyle çalışan bankaların ve diğer finansal hizmet sağlayıcıların temsilcisidir. Buna karşılık, Peer to Peer merkeziyetsiz finans (DeFi) alternatifleri, bu paradigmadan ayrılmayı temsil ediyor.

Geleneksel Peer to Peer Kredilendirme

Peer to Peer borç verme, banka gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan başkalarından kredi almanıza olanak tanır. Bu dinamik nedeniyle, P2P kredisi aynı zamanda “sosyal kredi” veya “kalabalık kredisi” olarak da bilinir ve son yıllarda alternatif bir finansman şekli olarak muazzam bir büyüme gördü.

Geleneksel P2P kredisi, dolar gibi fiat para birimi cinsinden olan fonlar geleneksel bankacılık sisteminin dışında değiş tokuş edildiğinde ortaya çıkar. Prosper, Lending Club, Peerform, Upstart ve StreetShares gibi şirketler, bu dijital ağırlıklı alanda büyük etki yaratmak için rekabet ediyor. Geleneksel P2P kredileri, giderek daha sıkı hale gelen banka düzenlemeleriyle karşı karşıya kaldıklarında, küçük ve orta ölçekli işletmelere alternatif bir sermaye kaynağı sağlamıştır. Saygın bir finansal teknoloji (FinTech) haber ve analiz yayını olan The Paypers’a göre, işletme ve tüketici Peer to Peer kredilerin hacmi 2017’den bu yana %30 artış gördü. İşletme P2P kredi tahminleri, P2P kredi değerlerinin 219 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor.

Kripto Tabanlı Peer to Peer Kredilendirme

Kripto para biriminin ortaya çıkmasıyla birlikte, merkeziyetsiz ağlar ve akıllı sözleşmeler, geleneksel bankacılık altyapısının dışında finansal hizmetlere erişmek için yeni yollar sunduğundan P2P pazarı gelişmeye devam ediyor. Blokzinciri teknolojisini kullanarak, borç alanlar ve borç verenler bir aracıya ihtiyaç duymadan bir kredi anlaşması yapabilirler. Bunun yerine, kendi kendini yürüten akıllı sözleşmeler, güvenilir işlemlere olanak tanır. Bir DeFi analitik ve sıralama yayını olan DeFi Pulse’a göre, Eylül 2020 itibariyle DeFi kredi piyasasında 2.29 milyar dolarlık değer kilitlendi.

“Kripto destekli kredi” terimi, kripto para birimi cinsinden ifade edilen ve bir blok zinciri ağında yürütülen bir P2P kredisi kavramını ifade etmenin başka bir yoludur. Zincir üzerinde gerçekleşen krediler, fiat veya kripto para biriminde teminat gerektirir. Bu dinamik, bir kredi anlaşmasını kolaylaştırmak için araba veya ev gibi teminat gerektiren geleneksel bankalara benzer.

Bir kullanıcının ödünç alabileceği maksimum miktar, teminat faktörü veya teminat oranı olarak da bilinen sağlanan teminat miktarı ile belirlenir. Bu fonların sağlanması karşılığında, borç verenler borçludan faiz alırlar ve her zaman olmasa da bazen belirli bir zaman dilimi içinde anapara geri ödemelerini alırlar. Akıllı sözleşmeler krediyi otomatik olarak yürütür ve şartlarını yerine getirir.

Kripto destekli krediler, Peer to Peer kredi piyasasına yeni bir soluk getiriyor. Aracıların süreçten çıkarılmasıyla maliyetler düşürüldü, uzlaşma süresi daha hızlı hale getirildi ve daha çeşitli ve potansiyel olarak adil bir pazar ortaya çıktı.

Merkezileştirilmiş ve Merkeziyetsiz Kripto Kredisi

Bazıları kripto para kullanımını doğal olarak merkeziyesizlik fikriyle ilişkilendirebilse de, durum her zaman böyle değildir. Merkezileştirilmiş P2P kredi platformlarını kripto para kullanan FinTech şirketleri olarak düşünebilirsiniz. Örneğin SALT, Celsius ve BlockFi gibi bu şirketler, geleneksel bankalara ve finansal hizmet şirketlerine benzer şekilde çalışır ve varsa minimum P2P öğelerine sahiptir.

Borç verme platformları Müşterinizi Tanıyın (KYC) protokollerini takip eder, kullanıcıların kripto para biriminin velayetini üstlenir ve fiat ile kripto ekosistemleri arasında aracı olarak hareket eder. Çoğu zaman, platform borç verenin kendisidir. Ayrıca, borç veren faiz oranları, merkeziyetsiz platformları yöneten akıllı sözleşmeler tarafından değil, genellikle şirket tarafından belirlenir. Merkezi kripto kredi platformları, kredilere denenmiş ve gerçek bir yaklaşım benimsiyor, ancak bunu dijital varlıklarla yapıyor.

Merkeziyetsiz Kredi Alanında Popüler Projeler

  • Compound: Kullanıcıların teminat karşılığında faiz kazanmalarına veya varlıkları ödünç almalarına olanak tanıyan Ethereum blokzinciri üzerine inşa edilmiş algoritmik merkeziyetsiz bir protokol.
  • MakerDAO: Kullanıcıların Ethereum blokzincirinde bir sabit para olan DAI tokenlerini almak için Teminatlandırılmış Borç Pozisyonuna (CDP) girdiği merkeziyetsiz özerk bir organizasyon. Kullanıcılar daha sonra borçlulardan faiz kazanmak için DAI tokenlerini ödünç verebilirler.
  • dYdX: Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş merkeziyetsiz bir borçlanma ve borç verme protokolü. dYdX, ödünç alma ve ödünç vermeyi mümkün kılmakla birlikte, marj ticaretini de (getirileri artırmak amacıyla ödünç alınan fonlarla ticaret) destekler.

Bu merkeziyetsiz platformların tümü, otomatik akıllı sözleşmeler kullandıkları için KYC protokolüne veya merkezi bir saklama aracısına ihtiyaç duymadan herkese 7/24 ödünç verme erişimi sağlar. Maker, borç verenler için faiz oranlarını belirlemek için merkezi olmayan bir yönetişim sistemine güvenirken, bu alandaki diğer birçok platform, platforma özgü varlıkların arzı ve talebinden kaynaklanan değişken faiz oranlarına sahiptir. Bu dinamik, borç verenler için önemli faiz oranı dalgalanmalarına neden olabilir ve bu da finansal kayıplara neden olabilir.

Peer to Peer borç verme alternatiflerinin ve bunların blok zinciri tabanlı muadillerinin mevcudiyeti, borç alanların ve borç verenlerin nasıl bir araya geldiği üzerinde önemli bir etki yarattı. Kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi olgunlaşmaya devam ederken, kripto P2P kredi platformları, her zamankinden daha kapsayıcı ve erişilebilir bir finansal geleceğe giden yolu işaret ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir