Near Protocol (NEAR) kullanıcıların internet ağı üzerinden kullanabilecekleri uygulamalar oluşturulmasına imkan sağlayan merkeziyetsiz bir platform şeklinde ifade edilir.
Near Protokolü, topluluk tarafından çalıştırılan bir bulut hesaplama platformu olarak kavramsallaştırılmasının yanı sıra akıllı sözleşme özellikli, halka açık bir blok zincirdir.
Near platformu NightShade adı verilen bir pay kanıtı (Proof of Stake) Konsensüs mekanizmasını kullaranak faaliyet gösteriyor. Böylece kullanıcılar yüksek ölçeklenebilirlik seviyesine sabit işlem ücretleriyle erişebiliyorlar.
Açık kaynak kodlu bir platform olarak tasarlanan Near, toplulukları, piyasa bileşenlerini ve uygulama geliştiricilerini daha açık ve özgür bir yapıya sahip olmaya teşvik ediyor. Yeniliğe altyapı sağladığını ifade eden Near platformu, merkeziyetsiz uygulama (dApp) ekosisteminin birbiriyle bağlantılı ve kullanıcıları tarafından kontrol edilen bir şekle sokulmasını hedefliyor.
NEAR Protocol Nasıl Çalışır?
NEAR, verim yeteneklerini elde etmek için Nightshade olarak bilinen bir teknoloji kullanmaktadır. Ölçeklendirme çözümü, blok zincirinin genel işlem taşıma kapasitesini iyileştirmek için ayrı ayrı doğrulayıcı setlerinin işlemleri birden çok parçalı zincirde paralel olarak işlemektedir. Bu çözüm, diğer blok zincirleri tarafından kullanılan parçalama sisteminden biraz farklıdır, çünkü her parça bir sonraki bloğun bir kısmını üretir. Ardından bunlar, içerdiği işlemleri sonuçlandırmak için NEAR blok zincirinde işlenir ve değişmez bir şekilde saklanır.
NEAR, geliştiriciler için işleri basitleştirmek üzere inşa edilmiştir. Bunun yanında onlara yeni nesil uygulamalar oluşturmak için güçlü bir araç seti sunmaktadır. NEAR, sözleşmeye dayalı bir hesap modeli kullandığından, geliştiriciler, kullanıcılar adına işlemleri imzalayabilen ve kullanıcının eylemi onaylamak için fiziksel olarak hazır olmasına gerek kalmadan sözleşmeleri yürütmelerine olanak tanıyan gelişmiş uygulamalar oluşturabilir
Near Protokolü (Near) özel kılan nedir?
Near Protokolü (NEAR) blok zincirleri önemli ölçüde etkileyen bu ölçeklenebilirlik sorununa çözüm olarak parçalama (sharding) dediğimiz mekanizmasını kullanmaktadır. Parçalama, ağı parçalara bölerek veya bölümlere ayırarak düğümler üzerindeki hesaplama yükünü azaltır.
NEAR Collective (NEAR Kolektifi) tarafından oluşturulan NEAR, üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) oluşturulabilecek şekilde tasarlandığı için Ethereum (ETH) rakibi olarakda görülmektedir.
Near projesinin kurucuları kimlerdir?
Near (NEAR) 2018’de, eski Microsoft çalışanı Alexander Skidanov ile geliştirici Ilya Polosukhin tarafından yaratıldı. 2018’den beri NEAR ekibi Facebook, Google gibi büyük şirketlerden gelen geliştiricilerin katılımıyla ekip yaklaşık 50 kişi oldu.
Near token istatikleri nasıldır?
NEAR token, 22 Nisan 2020’de piyasaya çıkmıştır. Maksimum arzı 1.000.000.000 NEAR token olan NEAR, şu şekilde dağıtılmaktadır:
* %17,6: Finansörler
* %17,2: Topluluk Hibe Programları
* %14: Çekirdek Katkı Sunanlar
* %12: Topluluk Satışı
* %11,7: Erken Ekosistem
* %11,4: Operasyon Hibeleri
* %10: Vakıf Bağışı
* %6,1: Küçük Finansörler
Near’ın piyasa değeri nedir?
* Near’ın arzı: 1,000,000,000
* Bugünkü piyasa değeri: ₺59,186,491,373
* Dolaşımdaki Near adedi: 772,923,878.00 NEAR ile %77’si dolaşımda bulunmaktadır.
Near’ı nasıl alabilirim?
NEAR, dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.