Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$71.157
% 2.68
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 71.157
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Metaverse Nedir?

Metaverse, son dönemlerin popüler kavramlarından biridir. Kripto para dünyasında da en merak edilen konuları arasında yerini almıştır.

Metaverse Nedir?

Metaverse, ya da meta evren, gerçek dünya ile sanal dünyayı bir araya getiren bir uygulama olarak ifade edilmektedir. Evren ötesi anlamına gelen Metaverse, gerçek dünyanın ötesine geçerek kullanıcılara gerçek hayattaki gibi alım satım olanağı sunmaktadır. Zamanla daha da popülerleşen ve ilgi çeken Metaverse, sanal dünyada adeta yeni bir kapı açmıştır.

Facebook ve Microsoft’un kullanması ile, internet artık sadece zaman geçirilen bir mecra olmaktan çıkmıştır. Kullanıcılara yaşam ortamı sunması ve ayrıca gelir sağlaması Metaverse’ün dikkatleri üzerine çekmesinde önemli rol oynamıştır. Metaverse, gelişerek ilerlemekte olan bir uygulamadır. Ancak günümüzde bile farkını hissettirmeye başlamıştır.

Bazı platformlar metaverse benzeri ögeler içerirken, en yakın Metaverse deneyimi, video oyunları ile sunulmaktadır. Oyun içi etkinliklere ev sahipliği yapan geliştiriciler, oluşturdukları sanal ekonomiler ile oyun kavramının sınırlarını genişletmektedir.

Metaverse kavramı, bir bilim kurgu romanı olan Neal Stephenson’ın Parazit romanında geliştirilmiştir. Hayatın her alanında insanları birbirine bağlayan Metaverse, kullanıcıların çalışmasına, oyun oynamasına, sosyalleşmesine ve daha birçok şeye imkan tanımaktadır.

Metaverse İle Her Şey Mümkün Mü?

Metaverse hala geliştirilen bir uygulamadır. Ancak birçok şirket Metaverse’e yoğun bir ilgi ile yatırım yapmaktadır. Her kullanıcının bir karakteri ya da avatarı kontrol ettiği artırılmış gerçeklik, Metaverse’ün temelinde yer alacağı düşünülmektedir. Gerçek hayatın birçok ögesi, Metaverse ile çevrimiçi dünyalara taşınmaktadır. Metaverse tam anlamı ile hayata geçmiş değildir.

Ancak gelecekte internet dünyasının tam olarak içinde yaşanacağını göstermektedir. Metaverse, halihazırda çoğu kişinin çevrimiçi platformlar ile birbiri ile iletişim kurmasının çok daha ötesinde bir fikir barındırmaktadır. Metaverse sayesinde insanlar, sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik yolu ile tam olarak dijital bir evren içinde yer bulabilecektir.

Şu an genellikle oyunlarda kullanılan Metaverse kavramı, artırılmış gerçeklik kullanımını genişleterek üç boyutlu karakterler oluşturmayı mümkün kılacaktır. Çalışmak, gezmek, oyun oynamak, alışveriş, konser gibi birçok günlük, gerçek dünyada yapılan aktivitelerin, Metaverse kavramı ile evren ötesinde gerçekleşeceği düşünülmektedir.

Blockchain Ve Metaverse

Metaverse’ün, oyunları ya da sosyal medyayı desteklemenin yanı sıra ekonomileri, dijital kimliği, merkeziyetsiz yönetişimi ve diğer uygulamaları da bir araya getireceği düşünülmektedir. Tüm bu özellikler, blockchain’in geleceğe yönelik bu teknolojiye güç vermesine olanak sunar.

Metaverse kavramı tam olarak geliştiğinde, kullanıcılar çalışabilir, sosyalleşebilir ve sanal ögeler satın alabilir konuma gelecektir. Bunun yanı sıra mülkiyet ispatı için güvenli bir yola ihtiyaç duyulacaktır. Güvenli para transferleri evren ötesinde de kullanıcıların dikkat ettiği noktalardan olacaktır. Kripto paralar tam da burada devreye girer. Kripto, mülkiyetin dijital ispatı ve yönetişim ve erişebilirlik gibi diğer önemli parçaları sunar. Günümüzde bazı video oyunları ödemeler için bazı temel çözümler içermektedir. Ancak birçok geliştirici kripto ve blockchain kullanmayı tercih etmektedir. Blockchain, merkeziyetsiz ve şeffaf bir yol sunar.

NFT’ler, blockchain oyunları ve kripto ödemeleri artık yalnızca kripto meraklılarıyla sınırlı değildir. Gelişmekte olan Metaverse ile artık bunların hepsine kolayca erişmek mümkündür. Metaverse’e benzeyen blockchain uygulamaları günümüzde de mevcuttur ve insanlara geçinmelerine imkan tanıyacak gelirler sunmaktadır. Birçok kullanıcının daha fazla gelir elde etmek için oynadığı bir oyna kazan oynu olan Axie Infinity buna örnek gösterilebilir. Örneklere, blockchain dünyasını sanal gerçeklik uygulamalarıyla birleştiren Second Life ve Decentraland de eklenebilir.

Blockchain geliştiricilerinin video oyun dünyasından etkilendiği açıktır. DeFi ve GameFi’de oyunlaştırma yaygındır. Gelecekte, blockchain ve Metaverse dünyası benzer özellikleri içermesi sebebi ile daha da entegre hale geleceği düşünülmektedir.

Hayatın tüm yönlerini tek bir evrende birleştireceği düşünülen Metaverse, blockchain’in merkeziyetsizliği ile harmanlandığında evren ötesi, yeni bir oluşumu yaratacağı düşünülmektedir. Kullanıcıları şimdiden meraklandıran Metaverse, ilgi ile takip edilen ve yatırım alan konular arasındadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Metaverse Nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Boğa Piyasası VS Ayı Piyasası; Farklar Nelerdir ? – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir