Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Meta’nın gerçeklerle yüzleşmesi, ABD GSYİH verisi, ECB’nin faiz artırımı – Piyasalarda neler oluyor?

Facebook’un sahibi Meta, pahalı bir çeyrek daha yaşadıktan sonra 65 milyar dolar daha değer kaybetti. Büyük teknoloji firmalarının kazanç sezonunu kurtarmak, artık Apple ve Amazon’a kaldı. ABD, yanıltıcı olacağı neredeyse kesin olan üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarını açıklayacakken işsizlik başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri de paylaşılacak. Petrol ve gaz sektöründen gelen kazançlar büyümeye kıyasla değer hisselerini desteklediğinden hisse senetleri karışık bir açılış yapacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) temel faizi yine 75 baz puan artırmaya hazırlanıyor. Petrol fiyatları ise G7’nin Rus petrolünün fiyatını sınırlama planlarından vazgeçmeye yakın olduğu yönündeki haberlerin etkisiyle yükseliyor.

İşte 27 Ekim Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Meta’yı gerçeğe döndüren gelişme

Facebook’un sahibi Meta Platforms (NASDAQ:META), Metaverse ile ilgili büyük yatırımlarının karşılığını almaya yakın olduğuna dair herhangi bir işaret olmaksızın gelirinde bir çeyrek daha düşüş yaşamasının ardından rüyadan uyandı. Meta’nın tahminlerine göre gelirler, bu çeyrekte de yaklaşık 30 milyar dolar ile tahminlerin yaklaşık %10 gerisinde kalacak.

Şirketin; geleceğin çevrimiçi buluşma yeri olacağını umduğu yere (metaverse) para yatırmaya devam ederken maliyetlerinin %14’ün üzerinde artmasını beklediğini söylemesinin ardından hisseleri, piyasa öncesinde %20’nin üzerinde değer kaybetti. Zayıflayan reklam piyasası, TikTok’un rekabeti, Apple’ın (NASDAQ:AAPL) veri politikaları ve daha geniş çaplı düzenleme sorunlarının yarattığı zorluklar, marj sıkışmasının önümüzdeki yıla da yayılabileceğini gösteriyor. Kurucu ve CEO Mark Zuckerberg yatırımcılardan “sabır” istedi.

2. 3. Çeyrek GSYİH raporuna dikkat

ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin ilk GSYİH tahminleri açıklanacak olup bu açıklama bazı kafa karıştırıcı sinyaller verebilir.

GSYİH’nin, üçüncü çeyrekte yıllık %2,4’lük büyüme ile pozitif bölgeye dönmesi bekleniyor ancak analistler bunun büyük ölçüde istatistiksel bir tuhaflık olduğunu savunuyor: ilk iki çeyrekteki büyük stok etkileri, istihdamın güçlü bir şekilde arttığı bir dönemde negatif GSYİH baskıları yarattı. Üçüncü çeyrekte ise istihdam artışı, perakende satışlar gibi reel ekonomi göstergelerinde olduğu gibi yaz boyunca ciddi şekilde yavaşladı.

Bu nedenle piyasanın tepkisi, ana rakamların altında yatan unsurları anlamaya bağlı olacak.

Aynı zamanda açıklanacak olan diğer gerçek zamanlı verilerin yorumlanması daha kolay olabilir: haftalık işsizlik başvuruları verilerinin geçen haftaya göre artış göstermesi beklenirken dayanıklı tüketim malları siparişleri verilerinin, düşük büyüme eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

3. Hisse senetleri karışık açılacak; güçlü tüketici ve enerji kazanç raporları, teknoloji sektöründeki zayıflığı dengeleyecek

ABD borsaları karışık açılmaya hazırlanırken Zuckerberg’in istediği sabrın bugünlerde yatırımcılarda pek olmadığına dair daha fazla kanıt sunan Meta raporu ile teknoloji sektörü düşük performans gösterdi.

Dow Jones 93 puan yükselirken S&P 500 yatay seyretti ve çoğu büyük teknoloji isminin yoğunlaştığı Nasdaq 100, Meta etkisiyle %0,5 düştü.

Bu hafta şimdiye kadar büyük teknoloji şirketlerinden gelen hayal kırıklığı yaratan raporlar ve yönlendirmeler, her ikisi de kapanış zilinden sonra rapor verecek olan Apple ve Amazon (NASDAQ:AMZN) için riskleri artırdı. Microsoft’un (NASDAQ:MSFT), depolama birimi Azure için büyümede bir yavaşlama öngörmesinin ardından Amazon’un son on yılın çoğunda altın yumurtlayan tavuğu Bulut depolama işi mercek altında olacak.

Mastercard (NYSE:MA), McDonald’s (NYSE:MCD), Merck (NYSE:MRK) ve Comcast (NASDAQ:CMCSA), Caterpillar (NYSE:CAT) piyasa öncesinde raporlama yapacak isimlerden. Daha sonra Intel (NASDAQ:INTC), çip üreticilerinden gelen bir dizi olumsuz raporun arasına katılmaktan kaçınmaya çalışacak. Gece haberleri ise karışık bir seyir izledi: STMicroelectronics NV (EPA:STM) zayıf rakamlar paylaştı ancak petrol ve gaz devleri Shell (LON:RDSa) ve TotalEnergies (EPA:TTEF), bir çeyreğini daha son derece güçlü nakit akışları ile bitirdi. Unilever (NYSE:UL), Carlsberg (CSE:CARLb) ve AB InBev (EBR:ABI) de fiyat zamlarını küresel müşteri tabanına yansıtmayı başardı.

4. ECB, yaklaşan resesyona karşı faiz artırımına hazırlanıyor; Mısır’da ciddi bir devalüasyon görülüyor

Euro Bölgesi ekonomisindeki belirgin yavaşlamaya rağmen ECB’nin, faiz oranlarını üst üste ikinci toplantıda da 75 baz puan artırması bekleniyor.

ECB’nin kararı TSİ 15.15’te açıklanacak ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yarım saat sonra basın açıklaması yapması bekleniyor.

Toplantı; resmi faizler hala mevcut enflasyonun oldukça altında olmasına rağmen gelişmiş ekonomilerin, merkez bankaları tarafından uygulanan politik sıkılaştırma döngülerinin sonuna yaklaşmaya başladıklarına dair artan güvenin ortasında gerçekleşiyor. Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü ana faiz oranını beklenen 75 baz puan yerine sadece 50 baz puan artırdı.

Gelişmekte olan piyasalarda ise yüksek ABD faizlerinin baskısı, etkisini göstermeye devam etti: Merkez bankasının, ülkenin para birimini savunmaktan vazgeçmek zorunda kalmasıyla Mısır lirası sert bir düşüş yaşadı.

5. G7’nin fiyat tavanı planının çöktüğüne dair işaretler arasında petrol yükseliyor

Ham petrol fiyatları; G7 ülkeleri tarafından önerilen Rus petrolüne yönelik fiyat sınırlamasının, fiilen terk edilmek üzere olduğuna dair haberlerin etkisiyle yükseldi.

Hindistan ve Çin gibi büyük ithalatçıların buna uymayı reddetmesi nedeniyle böyle bir mekanizmayı uygulamanın pratik zorlukları her zaman aşikardı. ABD ayrıca önerilerinin, bu hamleyi bir gün kendi petrol gelirlerine zarar verecek bir bıçağın ikinci yüzü olarak gören OPEC üreticileri arasında yarattığı hissiyatın gücünü de hafife almış görünüyor.

WTI vadeli işlemleri %0,4 artışla 88,25 dolardan işlem görürken Brent %0,4 artarak 94,12 dolardan işlem gördü. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA), fosil yakıtlara yönelik küresel talebin on yıl içinde zirve yapacağını öngören bir raporu, hissiyat üzerinde pek etki yaratmadı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir