Kriptolar:
29472
Bitcoin:
$60.133
% 4.68
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.05
Piyasa Değeri:
$2.21 T
% 5.02
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 60.133
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.21 T

Merkez bankalarının şahin mesajları, petrol fiyatlarında durgunluğa yol açtı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Şahin merkez bankası sinyallerinin ve önemli bir boru hattının kısmen yeniden faaliyete başlamasının ardından petrol fiyatları Cuma günü sakin kaldı ancak 2023 için iyileşen talep görünümü sayesinde bu haftayı güçlü artışlarla bitirmeye hazırlanıyor.

Ham petrol fiyatları Perşembe günü Fed ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faizleri artırması ve borçlanma maliyetlerinin zirve yapmaktan uzak olduğunun ve enflasyonu düşürmek için politikayı daha da sıkılaştıracaklarının sinyalini vermesinin ardından %1’in üzerinde değer kaybetti.

Bu durum ABD’nin bir dizi zayıf ekonomi verisiyle birleşerek resesyon korkusunu artırdı ve finansal piyasalarda geniş çaplı kayıplara neden oldu.

Petrol, ABD rafinerileri ve ihracatçıları için önemli bir ham petrol kaynağı olan Keystone Boru Hattı’nın kısmen yeniden açılması ile de baskı altına alındı. Boru hattı, bu ayın başlarında ABD ham petrol arzında bir miktar daralmaya yol açması beklenen bir sızıntının ardından kapatıldı.

Brent %0,2 düşüşle 81,38 dolara gerilerken WTI %0,1 artışla 76,21 dolara yükseldi. Her iki sözleşme de haftalık bazda %7 civarında değer kazanma yoluna girmişti.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) küresel ham petrol talebinin 2023 yılında da güçlü kalacağını öngörmesinin ardından petrol bu hafta üç günlük bir yükseliş kaydetti. Batı’nın, ülkeden ham petrol sevkiyatına uyguladığı ambargonun tüm etkisini yansıtacak şekilde gelecek yıl arzın da daralması bekleniyor.

Ancak COVID-19 ile ilgili gelişmeler ekonomik faaliyeti vurduğu için yakın vadede Çin talebinde daralma görülebilir. Ülke katı COVID-19 önlemlerini azaltmaya başlamış olsa da faaliyeti daha da aksatması beklenen benzeri görülmemiş bir vaka artışıyla da boğuşuyor.

Bu hafta açıklanan ekonomi verileri, Çin ekonomisindeki çatlakların derinleştiğinin altını çizerken son ticaret verileri, ülkede yakıt talebinin zayıf kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Yine de Çin’den gelen kara yolu ve hava yolu taşımacılığı ölçümlerindeki iyileşme, toparlanmanın halihazırda devam ettiğini gösteriyor.

Şimdi gözler, gün içinde açıklanacak olup ekonominin daha da zayıfladığını göstermesi beklenen, Euro Bölgesi’ne ait ticari faaliyet verilerinde. Artan enflasyon ve faizlerle birlikte yavaşlayan ekonomik faaliyet, bu yıl petrol talebi üzerindeki en büyük baskı unsuru olarak fiyatları düşürdü.

Bu hafta açıklanan ABD stok verileri de akaryakıt tüketiminin zayıf kaldığını gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version