Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$69.963
% 1.01
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 69.963
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Merkez bankaları, COVID-19, Rusya – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith

Invesitng.com – Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE), temel faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenen toplantıları haftaya damgasını vuracak. Bu beklenti piyasaları nispeten sakin tutuyor. Amgen, Horizon Therapeutics için 26 milyar dolarlık bir ihalede ayakta kalan son isim olurken Microsoft, Azure hizmetlerini satmak için büyük bir anlaşmanın parçası olarak Londra Borsa Grubunda ( London Stock Exchange Group) pay alacak. Çin’in COVID-19 vaka sayısı patlayarak yerel varlıklara ve petrol fiyatlarına darbe vuruyor gibi görünüyor.

İşte 12 Aralık Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Yeni bir parasal sıkılaştırma turu

Küresel finansal koşulların bir kez daha sıkılaşmasına yol açması muhtemel olan, ABD ve Avrupa’daki merkez bankası toplantılarının damgasını vuracağı bir haftanın perdesi açılıyor.

Fed’in, son dört toplantısının her birinde 75 baz puanlık dört faiz artırımının ardından Çarşamba günü hedef aralığını 50 baz puan artırarak %4,5 üst sınırına yükseltmesi bekleniyor. Perşembe günü ECB ile birlikte BoE ve İsviçre Ulusal Bankası da aynı yönde adım atabilir.

Önümüzdeki altı ay içinde bir resesyon kaçınılmaz görünse de İngiltere ekonomisinin, Kraliçe Elizabeth’in cenazesinden sonraki ay beklenenden daha fazla  toparlandığını gösteren verilerle, BoE’nin bu hafta faiz artırımına gideceğine ilişkin şüpheler muhtemelen ortadan kalktı.

2. Amgen, Horizon anlaşmasına odaklandı

Sanofi (NASDAQ:SNY), ilaç üreticisi Horizon Therapeutics (NASDAQ:HZNP) için yapılan ihaleden çekileceğini açıklayarak Amgen’i (NASDAQ:AMGN) teklif veren tek şirket olarak bıraktı.  Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) ilgisini çoktan geri çekmişti.

Bazı tahminlere göre 26 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan anlaşma, Amgen’in şimdiye kadarki en büyük anlaşması olacak ve yıllık gelirini yılda 4 milyar dolar kadar artırabilecek.

Horizon nadir görülen otoimmün ve akut enflamatuar hastalıklar için ilaçlar geliştiriyor. En çok satılan ilacı, tiroid göz hastalığını tedavi etmek için kullanılan Tepezza. Haber üzerine piyasa öncesinde Amgen hisseleri %3,1 düşerken Horizon hisseleri %14 yükseldi.

3. Borsa yükselişe geçti – Rivian Mercedes’le olan anlaşmayı askıya alırken Microsoft LSE’ye kancayı taktı

Fed toplantısı öncesinde birçok katılımcının temkinli davranmasıyla işlem hacminin zayıf olması beklense de ABD borsalarının bir nebze yükselişle açılması bekleniyor.

Dow Jones 58 puan, S&P 500 %0,3 ve Nasdaq 100 %0,4 artış gösterdi. Fed’in sıkılaştırmayı düşünülenden daha uzun süre devam ettireceği ve Fed fon oranının %5’in üzerine çıkacağı endişesiyle, geçen hafta üç ana nakit endeksi, %1,4 ile %2,1 arasında değer kaybetmişti.

İlgi çekebilecek diğer hisse senetleri arasında Azure bulut depolama hizmetine 10 yıllık büyük bir taahhüt karşılığında London Stock Exchange Group’tan (LON:LSEG) %4’lük pay almaya hazırlanan Microsoft (NASDAQ:MSFT) yer alıyor. Azure başkanı Scott Guthrie’nin, anlaşmanın bir parçası olarak bağımsız bir yönetim kurulu üyesi koltuğuna oturması bekleniyor.

Ayrıca Mercedes ile ortaklaşa Avrupa’da elektrikli minibüs üretimini başlatacak bir projeyi askıya alan Rivian (NASDAQ:RIVN) da ilgi çekecek isimlerden. Rivian hisseleri piyasa öncesinde %5 düşerken Mercedes (ETR:MBGn) %0,7 değer kaybetti.

4. Çin’in COVID-19 stresi artıyor

Yetkililerin ülkede ateş sebebiyle kliniklere yapılan başvurularda büyük bir artış olduğunu açıklamasının ardından Çin hisse senedi endeksleri yuan ile birlikte düştü.

Rakamlar; sağlık hizmetlerinde baskının arttığına yönelik kapsamlı kanıtlarla birlikte öfkelerini Komünist Parti ve bizzat Devlet Başkanı Xi Jinping’e yönelten kitlesel protestolara karşılık hareketlilik üzerindeki kısıtlamaların azaltılmasından bu yana COVID-19’un ne kadar hızlı yayıldığını gösteriyor.

Parti’nin İngilizce yayın organı Global Times’a göre Pekin’deki ateşli hastalık klinikleri Pazar günü bir hafta öncesine kıyasla 16 kat artışla 22.000 kişiyi kabul etti. Medyada yer alan diğer haberlerde hastanelerin önünde uzun kuyruklar oluştuğu, kuryelerin hastalanması nedeniyle teslimat hizmetlerinin aksadığı ve devlet medyasının insanları ağır hasta olmadıkları sürece acil tıbbi yardım hattını aramamaya çağırdığı belirtildi.

5. Çin’deki haberlerinin etkisiyle petrol fiyatları düşerken Citi de tahminlerini düşürdü

Ham petrol fiyatları, Çin’den gelen ve ülkenin önümüzdeki altı aylık büyüme görünümüne ilişkin şüpheleri artıran COVID-19 haberlerine karşılık 13 ayın en düşük seviyelerini test etti. Citigroup analistleri, gelecek yıl ham petrol için ortalama tahminlerini %10 düşürerek varil başına 80 dolara indirdi.

Bu durum; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Batı’nın koyduğu tavan fiyata karşılık Rusya’nın petrol üretimini azaltabileceği uyarılarını gölgede bıraktı. Bu sınırın getirilmesinin ardından yaşanan ilk gelişmeler, yüksek nakliye ücretlerini ödemeye hazır alıcılar bulmakta zorlanan Rusya’nın ihracatının, büyük bir kısmının ağır iskontolara maruz kalmasına neden oldu.

WTI vadeli işlemleri %0,8 düşüşle 70,43 dolardan işlem görürken Brent de benzer bir düşüşle 75,47 dolardan alıcı buldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir