Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.231
% 2.28
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.231
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Merge öncesi Ethereum satış pozisyonlarında artış görülüyor

Ethereum’un Merge güncellemesi öncesi Ether pazarında hareketlilik artmış durumda. Son veriler yatırımcıların, ETH satış (short) pozisyonlarına yöneldiğini gösteriyor.

Ethereum, son 48 saatte yükseliş ivmesine ara verirken dün günü ekside kapattı. Bugün ise 1.700 doların altından tepki alımları gelirken en büyük ikinci kripto para, şu an 1.730 dolar bandında hareket ediyor. Türev piyasalarındaki hareketlilik ise ETH grafiğindeki düşüş ağırlıklı eğilime bir cevap olarak gözüküyor.

Coinglass verileri, ETH vadeli sözleşmelerinin fonlama oranının eksiye dönerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyelerine düştüğünü gösterdi. Yatırımcıların, şu an vadeli işlemlerde Ethereum satış pozisyonuna ağırlık vermesi, bazı kesimler tarafından ağın en büyük güncellemesi öncesi kararlı bir rallinin olmamasına bağlanıyor. Diğer yandan spot pozisyonlarını korumak isteyen yatırımcılar da ETH short pozisyonu açarak risklerini dengelemek isteyebilirler. Ayrıca fonlama oranının eksiye dönmesi, short pozisyon açanların mevcut pozisyonları için komisyon ücreti ödemeye devam ettiklerini gösteriyor.

Fonlama oranı nedir?

Vadeli işlemlerde fonlama oranı, ilgili kripto varlıkta sözleşme fiyatını spot fiyatına yakın tutmak için pozisyon sahiplerinden alınan komisyon ücretini gösterir. Fonlama oranının ekside olması, satış (short) pozisyonlarının daha fazla olduğunu gösterirken artıda olması türev piyasasında alış (long) işlemlerinin çoğunlukta olduğu anlamına gelir. Fonlama oranıyla ilgili diğer bir ayrıntı ise oranın ekside olduğu dönemde kriptonun vadeli fiyatının, spot fiyatının altında olmasıdır.

Kripto paralarda vadeli işlemler, spot fiyatlarını etkiler mi?

Bunun yanında yatırımcıların vadeli piyasalarda bir pozisyona ağırlık vermesi, fiyatın o yönde hareket edeceğine dair kesinlik olarak kabul edilmez. Bu işlemlerin birçoğu kısa vadeli hareketler olarak ortaya çıkar ve hızlı şekilde tersine dönme durumu da söz konusu olabilir. Ayrıca spot piyasalarını korumak için vadeli piyasalarda açılan pozisyonlarda göz ardı edilmemelidir.

Bilindiği gibi kripto piyasaları, yüksek volatilitesiyle bilinirken kripto para hareketi, bazı dönemlerde ağırlıklı pozisyonların açıldığı işlemlerin tersine yönelmesiyle ağır tasfiyelerin gerçekleşmesine neden olabiliyor.

Bugün özelinde ABD enflasyon verileri, geleneksel piyasaların odağında bulunurken kripto para piyasaları için de son derece önemli. Bu yüzden verilerin açıklanması sonrasında fiyat oynaklığının artabileceği görülebilir. Bu gibi önemli verilerin açıklandığı günler, vadeli pozisyonlar için ciddi tasfiye riskleri içerir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir