Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$65.854
% 6.41
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 65.854
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Küresel gıda fiyatları son ayda nasıl değişim gösterdi?

Investing.com – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının Ekim ayı değişimini açıkladı.

Yaygın olarak işlem gören gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO gıda fiyat endeksi, Ekim ayında 136,3’ten 135,9’a geriledi. Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan gıda fiyat endeksi, 7 ay içinde zirveden %14,9 oranında geriledi.

Ekim ayında en çok tahıl fiyatları yükseldi

Rusya’nın güvenlik gerekçesiyle ayrıldığı, ardından yeniden devam etme kararı aldığı tahıl koridorunda ay içinde yaşanan sorunlar tahıl fiyatlarının son ayda %3 artmasına neden oldu.

Küresel buğday fiyatları, çoğunlukla Karadeniz tahıl koridoru ile ilgili belirsizliklerin ve ayrıca ABD’deki arzın aşağı yönlü revizyonunun yansıması olarak %3,2 arttı. Uluslararası iri taneli tahıl fiyatları Eylül ayına göre %3,5 artarken, mısır fiyatları ABD ve Avrupa Birliği’ndeki düşük üretim beklentileri, Arjantin’deki kuru ekim koşulları ve Ukrayna’dan yapılan ihracat konusundaki belirsizlik nedeniyle daha da yükseldi. Uluslararası pirinç fiyatları da %1arttı.

Ekim ayında tahıl ürünlerinde belirsizlik nedeniyle yükseliş olurken yağ, süt, şeker ve et fiyatlarında ise gerileme yaşandı.

FAO raporuna göre son ayda;

Bitkisel yağ endeksi %1,6,

Süt ürünleri endeksi %1,7,

Et fiyat endeksi %1,4,

Şeker %0,6 oranında geriledi. Şekerdeki düşüşün daha az olmasında Brezilya’da hasat ilerlemesini engelleyen yağmurlar, Endonezya ve Çin’den gelen güçlü ithalat talebi ve Brezilya’daki yüksek etanol fiyat teklifleri gibi faktörler etkili oldu.

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir