Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$65.772
% 1.31
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 65.772
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Dünya enflasyonunu artıran gıda fiyatlarında son durum nasıl?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatlarındaki düşüş beşinci ayda da devam etti.

Gıda fiyat endeksi nedir? Nasıl hesaplanır?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarındaki değişimi aylık olarak takip ediyor. FAO gıda fiyat endeksi de bu takipteki hesaplamadır. Yani aylık fiyat değişimlerini izleyen endekstir. Endeks 2014-2016 yılları arasında her bir grubun ortalama ihracat payları ile ağırlıklandırılmış beş emtia grubu fiyat endeksinin ortalamasından oluşuyor.

5 alt endekste neler var?

  1. FAO tahıl fiyat endeksi,
  2. FAO bitkisel yağ fiyat endeksi,
  3. FAO süt ürünleri fiyat endeksi,
  4. FAO et fiyat endeksi,
  5. FAO şeker fiyat endeksi yer alıyor.

Gıda fiyatları Mart’ta rekor kırmıştı

Gıda fiyat endeksi, Ağustos’ta geçen aya göre %1,9 oranında gerileyerek 138 puan oldu. Mart ayında 160 puana yaklaşarak rekor seviyeye çıkan endeks, son beş ayda düşüş yaşıyor.

Mart ayında bitkisel yağlar, tahıllar, süt ürünleri, et ürünleri ve şekerle beraber tüm alt endekslerin hepsinde rekor yükselişler görüldü. Bu rekor yükselişlerin ana sebebi dünyada gıdada önemli paya sahip iki ülke olan Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş oldu.

Ağustos’ta hangi grupta ne kadar düşüş oldu?

FAO tahıl fiyat endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı. Bu düşüşte Türkiye’nin de arabuluculuk yaptığı ve tahıl koridoru anlaşması etkili oldu. Raporda, Karadeniz limanlarından ihracatın yeniden başlamasıyla uluslararası buğday fiyatlarında %5,1’lik düşüş olduğu belirtildi.

FAO bitkisel yağ fiyat endeksi, Temmuz ayına göre %3,3 azaldı.

FAO süt ürünleri fiyat endeksi, son ayda %2 azaldı. Raporda dünyada peynir fiyatlarının 10 aydır aralıksız arttığına dikkat çekilirken, süt grubunda son ayda azalma olmasında Yeni Zelanda’nın arzı artırmasının etkili olduğu belirtildi.

FAO et fiyat endeksi, Ağustos’ta %1,5 azaldı.

FAO şeker fiyat endeksi, son ayda 2,1 düştü. Bu düşüşte Hindistan’ın ihracat üst sınırını artırması etkili oldu.

Bu yıl düşük tahıl üretimi bekleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel tahıl üretiminin bir önceki yıla göre 38,9 milyon ton veya %1,4 azalması bekliyor.

Kuraklığa bağlı mısırda azalma yaşanabilir

Avrupa Birliği’nde mısır veriminin olağanüstü sıcak ve kuru hava koşulları nedeniyle beş yıllık ortalama seviyesinin yüzde 16 altına düşmesi bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir