Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.118
% 0.29
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.118
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Kripto Para Birimleri Kriz Zamanlarında Blockchain Teknolojisiyle Nasıl Yardımcı Olabilir?

Blockchain ; bir çok konuda hayatımıza etki etmeye devam ediyor.

Son birkaç yılda dünya, iklim acil durumları ve aşırı hava olayları, gıda kıtlıkları, küresel salgın hastalıklar, büyük ölçekli huzursuzluk ve savaş dahil olmak üzere eşi görülmemiş sayıda kriz yaşadı.

Kriz zamanlarında, insanlığın en fazla risk altında olan ve acil yardıma ihtiyaç duyan savunmasız topluluklara yardım etmenin bir yolu olarak yeni teknolojilere bakması yaygındır.

Son birkaç yıl içinde, en şaşırtıcı teknolojik gelişmelerden bazıları, krizde olanlara yardım etmek için kripto para biriminin ve Blockchain yenilikçi yolları olmuştur.

Blockchain İle Acil Bağış Toplama

Blok zincirinin kriz zamanlarında yardımcı olduğu en bariz yollardan biri, insani yardım kuruluşlarının ve hatta hükümetlerin hızla fon toplaması için bir yol sağlamasıdır.

Bağış toplama açısından kripto para birimini bu kadar özel kılan şey, kuruluşların ve bireylerin sınırlar ötesinde düşük bir maliyetle hızlı bir şekilde fon almalarını sağlamasıdır.

Bir banka havalesi için günlerce beklemek veya sınır ötesi para transferi için ağır bir ücret ödemek zorunda kalmak yerine, kripto para birimi aracıyı ortadan kaldırarak ihtiyacı olanlara anında para transferine izin verir.

Bunun bir örneği, Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşına verdiği yanıtta görülebilir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ertesi günü, web3 topluluğu Ukrayna’yı desteklemek için bir araya geldi ve Ukrayna DAO’nun yanı sıra Endaoment ve The Giving Block’tan özel fonlar da dahil olmak üzere Ukrayna’da sahada çalışan insani yardım kuruluşlarını desteklemek için çeşitli bağış toplama girişimleri başlattı.

Ayrıca, şimdiye kadar ilk kez, Ukrayna Hükümeti’nin doğrudan bağışları kabul etmek için cüzdan adreslerini yayınlamasıyla, bir hükümetin bağış için doğrudan uluslararası topluluğa başvurduğunu gördük.

 

 

Sonuç olarak, Ukrayna’daki insani yardım kuruluşları ve Ukrayna Hükümeti, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 175 milyon dolarlık kripto para birimi bağışı aldı.

İnsani yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine doğrudan yardım sağlamak için kullanılan fonlara ek olarak, doğrudan Ukrayna’ya kripto bağışlamakla ilgili sorulan sorulardan biri de bunun gerçekten yararlı olup olmadığı ve bunu kullanıp kullanamayacakları. Ya da sadece cüzdanlarında oturuyorsa.

Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, kripto bağışlarının Ukrayna için nasıl denklemin önemli bir parçası olduğunu açıkladı. Aslında, kripto bağışlarının ne kadar önemli olduğundan bahsetti, “ulusal banka gerçekten faaliyet göstermediğinden, kripto hızlı transferler gerçekleştirmeye, çok hızlı hale getirmeye ve neredeyse anında sonuç almaya yardımcı oluyor.”

Bu, kripto bağışlarının gerçek değerini gösteriyor: çok az veya hiç altyapı olmadan, finansmanı hızlı ve verimli bir şekilde taşıma yeteneği. Bankaların etkin bir şekilde kapatılmasına rağmen, Ukrayna Hükümeti hala kripto para birimi aracılığıyla fon alabiliyor ve satıcılara ödeme yapabiliyor.

Blockchain’de Şeffaflık Ve Hesap Verebilirlik

Blockchain’in kriz zamanlarında bir başka yenilikçi kullanım durumu, radikal şeffaflık yoluyla hükümetleri ve bireyleri sorumlu tutmaya nasıl yardımcı olabileceğidir. Blockchain, bilgileri sansürden bağımsız olarak süresiz olarak saklanacak değişmez bir kayıtta depolamanın bir yolunu sağladığı için bunun için mükemmel bir şekilde uygundur.

Bunun bir örneği, Hong Kong’daki son otoriter baskılar sırasında bulunabilir. Baskılar kapsamında, demokrasi yanlısı Apple Daily gazetesi zorla kapatıldı. Yanıt olarak, Hong Kong’daki siber aktivistler, gazetedeki makalelerin sonsuza kadar yaşayabilmesi için gazeteden sansüre dayanıklı bir blok zincirine belge ve makaleler yüklemeye başladı .

Kritik medya kaynakları gibi bilgilerin korunması söz konusu olduğunda blockchain’i bu kadar özel yapan nedir? Yukarıda vurgulandığı gibi, bu teknolojinin birincil faydası sansüre dayanıklı olmasıdır.

Bilgileri değişmez bir blok zincirinde depolamak, gerçekten kurcalamaya karşı dayanıklı olduğu anlamına gelir. Daha önce birçok kez görüldüğü gibi, hükümetlerin kolayca düzenleyebileceği hatta kapatabileceği bir sosyal medya platformunun aksine, güçleri olmadığı için bunu bir blockchain ile yapamazlar.

Doğaları gereği, çoğu blok zinciri merkeziyetsizdir, yani hiç kimse veya kuruluş onun kontrolünü ele geçirme gücüne sahip değildir, bu nedenle kurcalamayı son derece zorlaştırır.

Hükümetler devam edemez ve bir blok zincirinden bir şeyi basitçe silemezler. Bir blok zincirinde hayati belgeler, resimler, filmler, makaleler ve sesler sonsuza kadar yaşayabilir.

Blockchain’in şeffaflık ve hesap verebilirlik için nasıl kullanılabileceğine dair bir başka örnek de, Rusya tarafından Ukrayna’da işlenenler gibi savaş suçlarının belgelenmesidir.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana, birçok savaş suçu ihbarı geldi ve müfettişler, sorumlulardan hesap sormak için delil toplamak için sıkı bir şekilde çalışıyorlar. Blockchain, savaş suçlarının kanıtlarını belgelemek için güvenli ve şeffaf bir yol sağlayarak yardımcı olabilir.

Cosmos tabanlı bir platform olan Nym’in Baş Strateji Sorumlusu Jaya Klara Brekke, araçları AnonDrop’un nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor:

“AnonDrop’un amacı, insan hakları davalarını takip etmek için kullanılabilecek kanıtların toplanmasını demokratikleştiren bir araç haline gelmesidir. Ukrayna’daki mevcut ortamda, bu, savaş suçlarının kanıtlarını anonim olarak güvenli bir şekilde belgelemek ve paylaşmak amacıyla özellikle önemli olacaktır.”

Platformları, kullanıcıların IP izlemeye, meta veri gözetimine karşı koruyarak ve herhangi birinin “ağı izlemesini” önleyerek, konumlarını açıklamadan Filecoin ağına veri bildirmelerine olanak tanır . Aynı zamanda, veriler değişmez, sansürden etkilenmeyen bir ağa yüklenecek ve aleyhine delil toplananların müdahale edememesi ve delilleri değiştirememesi sağlanacaktır.

Blockchain İle İhtiyaç Sahiplerine Doğrudan Yardım

Son olarak, Blockchain ve kripto para birimi de ihtiyacı olanlara doğrudan yardım almayı çok daha kolay hale getiriyor. Yukarıda, kripto para biriminin hükümetlerin ve insani yardım kuruluşlarının geleneksel yollardan çok daha hızlı fon almasına nasıl yardımcı olabileceğini vurguladık, peki ya fonları ihtiyacı olanların eline ulaştırmaya ne dersiniz?

Tahmin edebileceğiniz gibi, kripto para birimi bunun için mükemmel bir şekilde uygundur. Geleneksel olarak süreci yavaşlatan ve fonlardan pay alan bir aracıya ihtiyaç duymadan, savunmasız nüfuslara doğrudan yardım sağlamak için blockchain’i kullanan birçok insani yardım projesi var.

Blockchain

Bunun harika bir örneği, bugüne kadar yaklaşık 30 ülkede UBI ile 45.000’den fazla kişiyi doğrudan destekleyen , blockchain tabanlı bir Koşulsuz Temel Gelir (UBI) programı olan Impact Market’tir . Bu durumda bireyler, mülteci yerleşimi veya savaşın parçaladığı bir bölge gibi UBI alan bir topluluğun akıllı sözleşmesine veya genel DAO hazinesine doğrudan bağışta bulunabilir. Fonlar daha sonra doğrudan ihtiyacı olanlara düzenli olarak dağıtılır.

Kripto para birimi, mülteciler veya kırsal ve uzak bölgelerdekiler gibi geleneksel finansal hizmetlere erişimi olmayanlara fon sağlamak için oldukça etkili bir çözüm olabilir. Mültecileri destekleyen blockchain tabanlı bir projenin bir örneği, Ürdün’deki iki mülteci kampında yaşayanlar da dahil olmak üzere yüzbinlerce kişiyi etkileyen Dünya Gıda Programı’nın Yapı Taşları programıdır.

Bu kamplarda, 100.000 Suriyeli mülteci artık WFP tarafından sağlanan yardımı kullanarak kasada sadece irislerini tarayarak yiyecek satın alma olanağına sahip.

Bu program özel, izin verilen bir blok zinciri üzerine kuruludur ve UNHCR tarafından kullanılan önceden var olan biyometri teknolojisiyle entegre edilmiştir ve izleme ve değerlendirme amacıyla her işlemi kolayca takip etmelerini sağlar.

Biyometri kullanımı, kullanıcı gizliliği düşünüldüğünde bazıları için endişe kaynağı olabilir, ancak bu yaklaşımın büyük faydaları da vardır.

Bu basit süreç, yararlanıcıların artık nakit veya yiyecek kuponlarını güvenli bir şekilde saklama ve takip etme konusunda endişelenmemelerini sağlar, böylece onları kaybetme veya çalınma konusunda strese girmeleri gerekmez.

Ayrıca, ötekileştirilmiş topluluklar için diğer blok zinciri tabanlı platformlar genellikle yardım almak veya harcamak için bir cep telefonu gerektirirken, Building Blocks bunu yapmaz ve böylece en çok ihtiyaç duyanlar için erişilebilirliği artırır.

Çözüm

Kriz zamanlarında dünya, en çok ihtiyacı olanlara yardım etmek için yeni teknolojilere yöneldi. Önümüzdeki zor zamanlar nedeniyle, aşırı hava olayları, savaş ve otoriter baskılardan etkilenenler de dahil olmak üzere savunmasız nüfuslara temel desteğin ulaşmasını sağlamak için bu her zamankinden daha önemli olacaktır.

Tabii ki, blockchain ve kripto para birimi tek başına bu karmaşık zorlukları çözmez. Bununla birlikte, doğru bir şekilde ve diğer çözümlerle birlikte kullanılırsa, blockchain kriz zamanlarında destek sağlamada önemli bir rol oynayabilir ve oynamalıdır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir