Kriptolar:
32936
Bitcoin:
$98.522
% 1.42
BTC Dominasyonu:
%57.1
% 0.55
Piyasa Değeri:
$3.35 T
% 1.03
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 98.522
BTC Dominasyonu:
% 57.1
Piyasa Değeri:
$3.35 T

Kripto Para Eğitimi

Kripto Para Eğitimi Basit Anlatım

Bitcoin nedir ? Kripto paralar nedir ? Sorularına verilen cevaplardan başlayarak Kripto paralar ile ilgili bir çok sorunuza yanıt vermeye çalışacağız.

Kripto paralarla ilgili daha detaylı bilgi için sizler için oluşturduğumuz tamamı ücretsiz olan ”Ücretsiz Sıfırdan Eğitim Serimiz” için kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Bitcoin kripto paraların başı niteliğinde olup en çok kullanılan kripto para birimidir. Bitcoin de diğer blockchain sistemleri gibi Merkeziyetsiz büyük bir kayıt defterinden oluşur.

Blockchain nedir?

Blockchain nedir Merkeziyetsizliği benimsemiş yani herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı olmayan bir oluşumdur. Blockchain de işlemler anonim cihazlar ile gerçekleştirilir. Dışarıdan gelen başka müdahaleye karşı tamamen kapalıdır. Olası farklı bir saldırıda diğer bloklarda kopyası bulunur. Bir blok zarar görse bile diğer bloklar sorunsuz bir şekilde çalışır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Sistemde gerçekleşen her işlem blockchain ağında kriptografik bir karşılığa sahiptir. İşlemler blokları tamamlar. Kısacası işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturulur. Blokların mantığı ise şu şekilde çalışır; blokların hepsi bir zincir modeli tarzında birbirine bağlı ve her yeni blok kendisinden önce gelen bloğun kodlarını üzerinde bulundurur. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar.

Blockhain Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Blockchain sisteminin bazı kriterleri :

Dağıtık: Blockchain’in en temel özelliğidir. Verileriniz dağıtılabilecek şekilde saklıdır.

Şeffaf: Verilerin kaydı her düğüme şeffaftır. Açık bir şekilde bulunur ve verileri geriye dönük olarak doğrulayabilirsiniz.

Bağımsız: Merkezi bir sisteme ihtiyaç duymaz. Mutabakat consensus yapısı sayesinde blok zincir sistemindeki her düğüm verileri güvenli bir şekilde aktarabilir.

Değiştirilemez: Blockchain e eklenen veriyi hiçbir şekilde güncelleyemezsiniz, silemezsiniz. Kayıt kalıcıdır.

Kimlik gizliliği: Blockchain sisteminde kişiler kimlik belirtmeden veri aktarımı gerçekleştirir. Bu işlemi gerçekleştirmek için kişinin Blockchain adresinin bilinmesi yeterlidir.

Blockchain Kayıt Yapısı

Blockchain teknolojisinde veri her zaman belirli bir sıra sistemi ile kayıt altına alınır. Bunu daha iyi anlamak için kurgusal ama basit bir canlandırma yapalım. Bir sınıftaki hocanın blokchain’in yapısını sınıftaki öğrencilere anlatmak için bir deney yaptığını varsayalım. Yoklama alma sistemini düşünün. Hoca derse girer ve boş bir kâğıt verir. En baştan başlayarak herkes adını soy adını imzasını ve tarihi yazmalarını istesin. Burada tarih, aynı gün içinde olacağı için değişmiyor tarihten kasıt anlık zamandır saniye cinsinden düşünebilirsiniz.

Blockchain kayıt sistemi de temelde bu örneğe benziyor. Kâğıda yazdığımız isimler veriyi ifade eder. İsmini İlk yazan kişinin belirlediği kural çerçevesinde devam eder sistem. Her isim satırı blok adı verilen yapıları ifade eder. Her bir blok kendi özel imzasına sahiptir. Tarihin blockchain sisteminde karşılığı ise zaman akışıdır. Her bir blok oluşturulduğu anda bloğun üzerine tarih ve saat bilgilerini içeren bilgi de eklenir. Böylece her biri kendi imzasına sahip bloklar oluşur. Belirli bir zamanda kaydı oluşturulan veri blokları sıra ile arka arkaya dizilir ve blockchain’i oluşturur. Bu bloğun özel olarak adı Genesis’dir

Blockchain Sıra Yapısı

Sıra yapısını da anlamak için verdiğimiz yoklama örneğinden devam edelim. Hoca sıra yapısını anlatmak için şöyle bir kural ortaya atıyor. Bu sayede doğrulama, sonradan eklenme ve birbiri yerine imza atmaların önüne geçmek için kullanılır. Sorumluluk için herkes kendinden bir sonraki kişinin bulunduğu satırı da doğrulayıp imza atacak.

Artık bu yeni yapıda, yapılabilecek herhangi bir değişiklik kendisinden bir önceki kişinin imzasına da sahiptir. Yoklama defteri (zincirimiz) dikkatlice kontrol edildiğinde, rahatlıkla sıranın bozulduğu anlayabilirsiniz.. Bu şekilde devam ettiğinde ilk kişi hariç her yeni isimde adını yazıp imza atan arkadaşımız dışında, bir önceki kişinin de de imzası eklenmiş olacaktır.

İlk oluşturulan blok kendisinden önce bir blok olmadığı için Genesis, yani başlangıç bloğu olarak isimlendirilir ve sadece kendi dijital imzasını taşır. Ancak, ardından gelen her bir blok kendisininki ile, bir öncekinin de benzersiz imzasını içinde taşıyacaktır. Böylece, sıralı bir kayıt yapısı dijital dünyada mümkün hale gelir.

Blockchain Dağıtık Yapısı

Öğretmenin dağıtık yapıyı anlatmak için başvurduğu yöntem ise şu oluyor: herkese boş bir kâğıt veriyor. Herkesin kâğıda aynı sırayla herkesin ismini yazıp isimlere sahip kişilere imzalatmasını istiyor. Ayrıca sıra yapısında anlattığımız gibi herkes kendinden sonra gelen kişiyi de doğrulayıp imza atıyor. Yani herkeste kopyalanmış haliyle değil ve doğrulanmış haliyle birer kopya bulunuyor.

Artık belirli bir kayıt ve sıraya sahip ve üretilen zincirin kopyalarının herkese dağıtıldığı bir yapıya sahibiz. Bu durumda herhangi bir kişinin sıralama üzerinde gerçekleştireceği bir manipülasyon veya hile, artık fark edilecektir. Çünkü çoğunluk, ellerindeki kayıtları birbiri ile karşılaştırıp, çoğunluğun mutabık kaldığı yapıya güvenmeye devam edebilecek ve hile hurda yapmaya çalışanlar fark edilecektir.

Blockchain teknolojisi de tam olarak bizlere aynı yapıyı sunmaktadır. Veri sadece bir merkez veya bir merkez grubu tarafından kayıt altına alınmaz. Sisteme dahil olan herkes tarafından kayıt altına alınmaktadır. Burada tarafların birbirini tanıması gerekmediği gibi, güveni sağlayan şey kişiler arasındaki ilişkiler değildir. Sistemin en başta belirlenen kuralları ve bu kurallar dahilinde üretilen kayıt zincirinin herkese dağıtılmasıdır.

Blockchain kayıtlarının dağıtıldığı tüm bloklar, kendi aralarında iletişim halinde kalarak sistemin bozulmadığının teyit ederler. Eğer veri kayıt zinciri yapısında, aradan bir halka çıkarsa veya değişirse, zincir kırılır. Sistemin geneli kırık/bozuk halkaya sahip noktayı dağıtık kayıt defteri ağından çıkartır. Böylece geriye kalanlar, zincirin kırılmadan devam ettiği noktasında mutabık kalarak sistemi kullanmaya devam ederler.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, kısaca elektronik bir para birimidir. Herhangi bir merkez bankası ve resmi kuruluş ile bağlantısı yoktur. 2008 yılında Gerçek olmayan bir kişi veya ekip olduğu düşünülen Satoshi Nakamoto tarafından oluşturuldu. Günümüzde kullanılan para birimlerinden farklı olarak virgülden sonra 100 milyon basamağa kadar ayrılabilir. Bu birimlere satoshi denir. Aynı zamanda internetin karanlık yüzü olarak bilinin Dark Web’de yaygın olarak kullanılan para birimidir. Bitcoin ile ilgili gerçekleşen tüm işlemler blok zincirinde izlenir ve dağıtık bir defter modelinde kayıtlıdır. Bu, banka defterine veya müşterilerin bankaya giren ve çıkan kaynaklarına dair günlük kaydına benzer.

Bitcoin’in Özellikleri Nelerdir ?

Kullanılabilirlik: Normal bir ekonomik sistemde sadece kaydınızı yapabilmek için Kimlik onayı vb. sistemlerle karşılaşırsınız. Ancak bir Bitcoin cüzdanı için herhangi bir soruya cevap vermek zorunda kalmazsınız. Dakikalar içerisinde hiçbir ücret ödemeden oluşturabilirsiniz.

Gizlilik : Bitcoin gizliliğin hâkim olduğu bir para birimidir. Bitcoin ile yaptığınız işlemlerin takibi 3. Kişiler tarafından yapılamamaktadır. Bir kişi birden fazla Bitcoin cüzdanı oluşturabilir.Bu cüzdanlar ile para alma/gönderme işlemlerini güvenle yapabilmektedir. Özellikle Bitcoin de kullanılan SHA-256 adında bir şifreleme algoritması bulunur. Bu algoritma geriye dönük çözümlemesi imkansızdır. Bu algoritma her ne yazılırsa yazılsın her zaman on altılık sayı sisteminde 64 karakterlik çıktı sunar. Bunu denemek için bu algoritmayı kullanabilirsiniz ve diğer algoritmalara da bakabilirsiniz.

Şeffaflık : Bitcoin, Blockchain adı verilen hesap defterine benzetebileceğimiz bir zincirde tüm işlemlerin detaylarını saklamaktadır. Eğer kamuya açık bir Bitcoin cüzdanınız varsa o hesapta ne kadar Bitcoin olduğunu herkes görebilir. Ancak hesabın kime ait olduğunu bilemezler.

Avantajlı İşlem Ücretleri : Bir banka üzerinden yapacağınız uluslararası aktarımda bankanız sizden çok fazla işlem ücreti isteyecektir. Bitcoin’de ise bu rakamlar oldukça düşüktür. Bitcoin nedir tabi ki avantajlı işlem ücretleri demektir, zaman zaman yoğunluktan ağda işlem ücretleri artmaktadır.

Hız : Bitcoin, kripto para birimi olarak diğerlerine göre aslında biraz daha yavaştır. Bitcoin in çıkışından bu yana teknoloji devasa boyutlara ulaştı. Bu yüzden Bitcoin yerine farklı ağlar ortaya çıktı. Ancak Bitcoin’de de işlem hızları kabul edilebilir düzeydedir. Hesabınızdan gönderdiğiniz BTC, Bitcoin ağı tarafından onaylandıktan birkaç dakika sonra hedef hesaba yansıyacaktır.

Bitcoin Nereden Alınır ?

Bitcoin hali hazırda birçok borsada listelenmiş durumda bulunuyor. Ancak dünyanın en güvenilir ve hacmi yüksek borsaları arasında ilk sıralarda yer alan Binance borsasını tercih edebilirsiniz. Binance borsasına İndirimli Kayıt Linkimizden  kayıt işleminizi gerçekleştirirken bir yandan Bitcoin satın alırken bir yandan kayıt linki sayesinde %20 komisyon indiriminin de sahibi olabilirsiniz.

Altcoin Nedir?

Altcoin, Bitcoin harici diğer bütün kripto paralara verilen genel isimdir. Alternative coin kelimelerinin kısaltmasından türetilmiştir. Alternative coin olarak da bilinen altcoin, Bitcoin dışındaki dijital paraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Bitcoin’den sonra piyasaya çıkan ilk altcoin Namecoin (NMC)’ydi. İlk kripto para olan Bitcoin, uzun bir süre kriptopara piyasalarında lider konumda bulundu. Şuan yine lider konumunda devam ediyor. Ancak piyasada ki altcoinlerin artmasıyla bir miktar gücü altcoinlere bırakmak zorunda kaldı. Şuanda sayısı tam olarak bilinmese de on binlerce altcoin bulunuyor. Bunlardan kimisi ilerleyen zamanlarda kendisini geliştirerek ilerleyecek. Diğer kısmı maalesef tarihin tozlu sayfalarında kaybolacak.

Birçok altcoin Bitcoin’den türetildiği için lider konumda Bitcoin var. Altcoinlerin fiyat hareketleri Bitcoin’in hareketlerine bağlıdır.
Bazı analistler, kripto para ekosistemlerinin gelişmesiyle kripto paralar için yeni pazarlar gelişebilir ve altcoinlerin fiyat hareketlerini Bitcoin’den bağımsız bir rol alabilir.

Borsa Nedir? En Güvenli Borsalar Hangileridir?

Kripto para borsaları kripto para almak ve satmak isteyen kişileri buluşturan pazarlardır. Bu takaslar eşler arasında veya direk sağlayıcılar ile gerçekleşir. Bunun karşılığında borsalar her alım ve satım işlemi gerçekleştiğinde yatırımcıdan bir miktar komisyon alır. Kripto para birimleri hiçbir devlet iradesinde değildir. Bu yüzden borsalarda klasik ekonomilerde olduğu gibi devlet denetiminde değildir ve tek merkezden yapılmaz. Bu sebeple birçok kripto para borsası ile gerçekleştirilir.

En güvenilir borsalara bakmak için borsaların günlük hacim miktarlarına bakmamız bize yol gösterir. Borsalarda kullanıcı sayısı ve günlük işlem sayısı fazla ise borsa sahipleri zaten ciddi miktarlarda kar ettikleri için legal bir yoldan para kazanmayı illegal bir yola tercih etmezler ; ancak düşük hacimli borsalar hem fiyat istikrarını sağlayamaz hem de gelişemediği için risk barındırır. Sizler için güvenilir borsaları araştırdık ve Web sitemizde başta Binance olmak üzere bir çok borsaya İndirimli bir şekilde kaydolabileceğiniz ve bu sayede bir çok fırsattan istifade edebileceğiniz borsaların, kayıt linklerine ulaşabileceğiniz bir sayfa oluşturduk. Sizler bu linkten güvenilir borsalara ve indirimli kayıt linklerine ulaşabilirsiniz.

En Az Ne Kadarlık BTC Alabilirim?

Özellikle piyasaya yeni giren yatırımcıların çokça karıştırdığı konulardan birisi şudur. Bitcoin’in pahalı olduğu ve ne kadar miktar alınması gerektiği konusundaki yanlış düşüncedir. Bitcoin’de alım sınırı yoktur. Eğer 1 Bitcoin alacak paranız yoksa bile bir miktar Bitcoin alabilirsiniz. Satoshi olarak hesaplanan Bitcoin’in milyonda bir birimi üzerinden istediğiniz miktarlarda Bitcoin alabilirsiniz.

Bir başka soru ise genelde Bitcoin’i hangi para birimi ile alabilirim ?

Bu soruyu yanıtlayacak olursak ; ülkenizde kripto paralar yasaklanmamışsa nerdeyse tüm para birimleriyle Bitcoin alabilirsiniz bunun için sadece uygun borsayı seçmeniz gerekiyor. Örneğin Binance borsasında TL ile Bitcoin alabilirsiniz.

Kripto Paralarda Kazanç Nasıl Hesaplanır?

Yeni yatırımcıların yine kafasına takılan sorulardan birisi kazancın nasıl hesaplandığı konusu. Örneğin 1000 TL’lik bir Bitcoin yatırımınız var. 50.000 TL fiyatlı Bitcoin aldınız. Fiyat 55.000 TL’ye yükseldiği zaman aradaki değişim oranı %10 olacağı için sizin yatırdığınız para da %10 değerlenmiş olur.
Yine 1000 TL üzerinden örnek vermek gerekirse paranız %10 oranında artacak yani 1100 TL olacaktır.

Çoğu kullanıcının cebini yakan bir diğer sistem ise kaldıraçlı sistemlerdir. Kaldıraçlı işlemlerinin hesaplanmasında ise kaldıraç oranı devreye girer. Örneğin 1000 TL ile kaldıraçlı bir işlem açmak istediniz. Burada belirlediğiniz kaldıraç oranı borsadan borsaya değişir; ancak 10x kaldıraçla girdiğinizi varsayalım.

İşleme girdiğiniz coin %1 yükselirse sizin kazancınız 10x kaldıraçtan dolayı %10 olur ve aynı şekilde %1 düşerse kaybınızda %10 olur. Kaldıraçlı işlemlerde likit olma yani sıfırlanma ihtimali vardır. Bu yüzden işlemlerinizde çok dikkatli olmalısınız STOP kullanmanızı ve yüksek kaldıraçlarla işleme girmemenizi tavsiye ediyoruz.

Binance’e Para Yatırma?

En çok merak edilen konular arasında olan Binance’e nasıl kripto para yatırma sorusunu açıklayalım:

Öncelikle Binance borsasında hesap açıyoruz. Binance borsasına üyeliğiniz yoksa İndirimli Kayıt Linkimizi kullanır veya kayıt esnasında referans kısmına B4DLQJE0 kodunu yazarak kaydolursanız ömür boyu komisyonlarda %20 indirime sahip olabilirsiniz.

Yatırma işlemini yapmak için ise Binance’nin Türk kullanıcıları için açtığı Binance TR  borsasına kaydolun ve ardından cüzdan kısmında ki yatırma butonuna tıklayın. Türk lirasını (TRY) seçin. Rehber Binance Hesabına Havale/EFT ile Para Yatırma Size göndermek istediğiniz bankayı sorar ve hangi bankadan göndermek isterseniz o bankayı seçebilirsiniz. Ardından size bir iban verilecektir bu iban ile bankanızda normal transferleriniz nasıl gerçekleştiriyorsanız. Aynısını size verdiği iban adresi içinde tekrarlayarak paranızı yatırabilirsiniz.

Para çekme işlemi de tam tersi şekilde gerçekleşir. Cüzdan kısmından çekme butonuna tıklayın TRY seçin ve göndermek istediğinizi miktarı seçerek kendi iban adresinizi yazın. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Açtığınız borsa hesabı kimin adınaysa parayı o kişinin banka hesabına göndermelisiniz.

Daha detaylı bilgi için kanalımızda bulunan ÜCRETSİZ EĞİTİM SERİMİZİN #25’ci bölümünü izleyebilirsiniz.

Kripto Para Borsaları Arası Transfer(Aktarımlar) İşlemleri

Para aktarma işlemini iki örnek üzerinden açıklayalım.

Binance borsasından farklı bir borsaya (Tether) USDT aktarmak istediğiniz zaman ilk olarak parayı aktaracağınız borsaya giriş yapın. O borsada yatırma butonuna tıklayın. Ardından USDT göndereceğimiz için USDT yi listede arayın ve hangi ağı kullanacaksanız o ağı seçmeniz gerekmektedir. Ağlar arasında (TRC20 ERC20 BEP20) gibi seçenekler bulunmaktadır. Bunlar arasında az komisyon kesen hangisi ise onu seçebilirsiniz örneğin TRC20 ile gönderdiğinizde genelde 1 USDT işlem ücreti keser.

Ağı seçtikten sonra sizi bir adres karşılar. Bu adresi kopyalayıp parayı aktaracağınız borsaya, yani örnekte olduğu gibi Binance borsasına geçiş yapıyoruz. Cüzdan kısmından para çekme sekmesini tıkladıktan sonra bu kısımdan USDT’yi seçiyoruz. Biraz önceki borsada gönderim için hangi ağı seçtiysek yine aynı ağı seçiyoruz. Örneğin x borsasında TRC 20 seçtiysek Binance’da da TRC20 ağını seçiyoruz. Göndermek istediğimiz miktarı girerek kopyaladığımız adresi yapıştırıyoruz. Daha sonra gönder dedikten sonra işlemlere onay vererek işlemlerimizi tamamlıyoruz. İşleminiz yoğunluğa bağlı olarak 1 dk ile 3 saat arasında tamamlanmaktadır.

 

Sizler kripto paralar hakkında yazdığımız bu makalemizin ardından daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız, kanalımızda yer alan en önemlisi de tamamen ücretsiz olan Eğitim Serimizi izleyebilirsiniz.

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı gelsin istiyorsanız Telegram,Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Kripto Para Eğitimi” te bir düşünce

  1. Pingback: Vadeli İşlemler Nasıl Kullanılır ? – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Araştırma şirketi, Güçlü Yatırımcıların Kripto Paralara Yöneldiğini Gösterdi | COİN MÜHENDİSİ

  3. Pingback: Binance Futures Nasıl Kullanılır ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir