Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.666
% 1.81
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.666
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Kıymetli Madenler & Enerji – Haftalık Değerlendirme ve Gelecek Takvimi

Soru: Tükettiğiniz 200 milyon varil petrolü nasıl yerine koyarsınız? Biden yönetimi: Azar azar.

Ve ham petrol fiyatlarının son bir yılın en düşük seviyesine inmesiyle aynı zamana denk gelen bir açıklamayla, her şey böyle başladı. ABD Enerji Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Şubat ayından itibaren ülkenin büyük ölçüde tükenmiş olan Stratejik Petrol Rezervi’ni (SPR), 3 milyon varillik ilk alımla yeniden doldurmaya başlayacağını söyledi.

SPR’nin yeniden doldurulacağı haberi, Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE), faiz oranlarına yönelik tekrar şahin bir tutum aldığı bir ortamda geldi. Küresel merkez bankalarının tutumu, piyasalarda risk iştahını azalttı ve resesyon korkularını artırarak petrol için son dokuz ayın en kötü haftasının hemen ardından gelen fiyat artışını kısa kesti.

Biden yönetimi; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etme kararı ve ardından Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımların neden olduğu küresel ham petrol arz açığını kapatmaya çalışırken geçtiğimiz yıl SPR’den yaklaşık 200 milyon varil çekerek rezervdeki stokları 38 yılın en düşük seviyesine indirdi.

SPR’ye olan güven, Beyaz Saray’ın Mayıs ayından itibaren altı aylık bir süre içinde 180 milyon varil petrol kullanımını onaylamasının ardından arttı. ABD ham petrolü, Mart ayının ilk haftasında varil başına 130 doların biraz üzerine çıkarken Ukrayna işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra küresel gösterge Brent neredeyse 140 dolara ulaştı. Ham petrol fiyatlarının son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar bir araya gelince ABD’de benzin fiyatları Haziran ayı itibariyle galon başına 5 dolar gibi rekor seviyelere ulaştı.

Ancak Cuma günü itibarıyla ABD ham petrolü 75 doların, Brent ise 80 doların altına düştü. Amerikan Otomobil Birliğine göre ABD’deki pompalarda benzin, galon başına ortalama 3,18 dolardı – ancak ABD’de rafinerilerin bulunduğu bazı bölgelerde yakıt taşıma maliyetlerinin daha ucuz olması nedeniyle galon fiyatı 3 doların altındaydı.

Petrol boğaları, SPR’nin yeniden doldurulmasına yönelik herhangi bir girişimin, ham petrol fiyatlarında büyük bir artışa yol açacağını tahmin ediyordu ve Biden yönetimi bir süredir bu işlem için varil başına 70 dolar civarında bir ödeme yapmayı hedeflediğini söylüyordu ki bu da piyasada uzun pozisyonda kalanların beklediği üç haneli fiyatların oldukça altında.

Varil başına 70 dolar “Şirketler ve vergi mükellefleri için iyi bir fiyat.” diyen Başkan’a, 19 Ekim’de SPR stoklarını 700 milyon varil civarındaki önceki eşiğine geri getirmek için hükümetin ne kadar ödemeyi planladığı sorulduğunda bizzat kendisi bu açıklamayı yapmıştı. Bir hafta önce itibarıyla rezerv 382 milyon varilin biraz üzerinde ve Mart 1984’ten bu yana en düşük seviyedeydi.

Biden 70 dolarlık petrolden bahsederken ABD ham petrolü 85 dolar civarında işlem görüyordu. Pek çok kişi petrolün 10 ila 15 dolar daha düşmek yerine 100 dolara çıkacağını düşünüyordu.

SPR’nin yeniden doldurulmasının yaratacağı herhangi bir olumlu etki, Cuma günü yönetimden bir yetkilinin yaptığı açıklamanın ardından daha da zayıfladı. Yetkili, rezervin Keystone boru hattının kapanmasından kaynaklı bir arz sıkıntısını hafifletmek için yerli enerji şirketlerine 2 milyon varil ödünç vereceğini söyledi.

Günlük 622.000 varil kapasiteli Keystone boru hattı, Alberta’dan Midwest ve Körfez Kıyısındaki ABD rafinerilerine ağır Kanada ham petrolünü taşıyan kritik bir arter. Yetkililerin on yıl içinde ABD’de meydana gelen en büyük petrol sızıntısına neden olduğunu söyledikleri sızıntının ardından bir haftadır kapalı.

Cuma günü açıklanan kredi anlaşmasına göre şirketler, Keystone krizinden kaynaklanan arz sıkıntısını çözmek için SPR’den hemen 2 milyon varil alacak ve bunları çok daha sonra, karşılıklı olarak kararlaştırılan bir zamanda iade edecek.

New York enerji hedge fonu Again Capital’in ortaklarından John Kilduff, SPR ile ilgili iki tezat karara atıfta bulunarak “Bana sorarsanız bu akıllıca bir hedge.” dedi.

“Yönetim, son altı ayda çekilen 180 milyon varilin tamamını karşılayacak büyük bir alım duyurusu yapmak yerine sadece 3 milyon varillik bir alımla başlamayı tercih etti. Piyasa üzerindeki olumlu etki, tıpkı pompa başındaki ABD’li tüketicilerin istediği gibi asgari düzeyde olacaktır.”

Bu, yönetimin SPR’yi petrol fiyatlarını düşük tutmak ve piyasadaki arz sorunlarını gidermek için bir mekanizma olarak kullanmaya devam etme kararlılığının bir işaretiydi. Biden’i eleştirenler, rezervin hiçbir zaman fiyatlarla mücadele aracı olarak kullanılmayacağını söylüyor. Başkan ise önceliğinin, son 40 yılın en kötü enflasyonundan muzdarip Amerikalıları rahatlatmak olduğunu belirtiyor.

İşte diğer soru: Yönetim, SPR açıklamasıyla uzun vadeli petrol yatırımlarını etkili bir şekilde kontrol altına aldı mı?

Evet, şimdilik. Yine de arz-talep dinamikleri nedeniyle petrol fiyatlarının bu şekilde uzun süre kalacağına dair bahse girmek kesinlikle iyi bir fikir değil.

Noel haftası ve sonrasında yaklaşan soğuk hava dalgası, ısınma talebini tavan yaptırırsa ham petrol fiyatları yükselebilir. Ayrıca Putin’in, Rusya’nın üretimini kısma fikri de fiyatları yukarı çekebilir (gerçi şu anda petrolden gelecek paraya ihtiyacı var gibi görünüyor. Zira G7’nin deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolü için 60 dolarlık fiyat limitine uyan Hindistan’ın ihtiyaç duyduğu kadar petrol tedarik etmekten memnun).

Buna karşılık dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de COVID-19 krizi tekrar kontrolden çıkarsa ham petrol fiyatları daha da düşerek WTI için 60 dolar ortalarına ve Brent için 70 doların hemen altına inebilir. Pekin, geçen hafta katı COVID-19 politikasına karşı halkın protestoları nedeniyle kilit altındaki şehirleri yeniden açtı ve salgın önlemlerini geri çekti.

Çin’in sağlık kurallarının gevşetilmesiyle birlikte uzmanlar, nüfusun %60’ına virüs bulaşabileceğini ve Ocak ayındaki zirvenin yaşlılar ve önceden rahatsızlıkları olanlar gibi savunmasız kişileri vurabileceğini söylüyor. Uzmanlar; Çin’in hassas bireylerden oluşan geniş havuzu, daha az etkili aşıların kullanılması ve ciddi hastalık riski en yüksek olan 80 yaş ve üstü kişiler arasında aşı kapsamının düşük olması konusunda endişeli.

The Economist, “COVID-19 serbestçe yayılır ve birçok insan bakım alamazsa önümüzdeki aylarda 1,5 milyon Çinlinin virüsten öleceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Çin’in petrol talebi de zarar görebilir. OilChem’de analist olan Zhang Xiao, Bloomberg tarafından aktarılan açıklamalarında “Çoğu şehirde henüz büyük salgınlar görülmediği için insanlar, dışarı çıkma konusunda önümüzdeki bir iki ay boyunca tedirgin olabilir.” dedi. Xiao, insanların enfeksiyondan kaçınmak ya da iyileşmek için evde kalmayı tercih etmesi nedeniyle benzin kullanımının yakın vadede düşebileceğini de sözlerine ekledi: “Piyasa benzin talebinde bir toparlanma görmek için en azından Mart ayına kadar bekleyecektir.”

Petrol için ilginç bir Noel ve Yeni Yıl olacak.

Petrol Fiyatı ve Piyasa Özeti

ABD’nin Ocak ayı vadeli WTI ham petrolü, Cuma gününü %2,4 düşüşle 74,29 dolardan bitirdikten sonra nihai işlemini 74,50 dolardan yaptı.

Cuma günü WTI, gün içi en düşük seviye olan 73,33 doları gördü. Geçen hafta Brent gibi %11’lik bir düşüşün ardından haftalık bazda %4 yükseldi. WTI bir hafta önce 70,11 dolara kadar gerileyerek 21 Aralık 2021’den bu yana görülmemiş bir dip yaptı.

Şubat ayı vadeli Brent, Cuma gününü %2,7 düşüşle 79,04 dolarda bitirdikten sonra 79,26 dolardan işlem gördü.

Brent 78,29 dolar ile seansın en düşük seviyesini gördü. Bir önceki hafta Brent %11 düşüşle 23 Aralık 2021’den bu yana görülmemiş bir dip seviye olan 75,14 dolara kadar düştükten sonra haftalık bazda %3,9 artış gösterdi.

WTI Fiyatı Teknik Analiz

SKCharting.com baş teknik stratejisti Sunil Kumar Dixit’e göre önümüzdeki hafta 73 dolar üzerinde devam edecek bir hareket, WTI’nın 77 dolar seviyesini tekrar test etme şansını koruyacak.

Basit Hareketli Ortalamaya (SMA) atıfta bulunan Dixit, “78 doların üzerinde güçlü bir konsolidasyon, kazançların 80 dolarlık psikolojik eşiğe ve 82 dolarlık 100 Haftalık SMA’ya kadar genişlemesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Ancak 73 doların altında bir kırılma ve konsolidasyonun WTI’nın 70 dolarlık destek tabanının yeniden test edilmesine neden olacağı konusunda uyardı.

Dixit, “Bu destek tabanı kararlı bir şekilde kırılırsa WTI, 65,10 dolarlık 200 Haftalık SMA’da büyük düzeltme hedefi ve desteğine maruz kalır.” dedi.

Altın Fiyatı ve Piyasa Özeti

Şubat vadeli altın Cuma günkü resmi kapanışını %0,7 artışla 1.800,20 dolardan yaptıktan sonra son işlemini 1.803 dolardan gerçekleştirdi.

Şubat vadeli altın, 1.804,20 dolar ile seans zirvesine ulaştı. Hafta başında gösterge altın vadeli işlemler sözleşmesi, son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.836,80 dolara ulaştı. Günlük yükselişe rağmen Şubat vadeli altın, haftalık bazda %0,6 düştü.

Spot altın, %0,9 düşüşle 1.800 dolar seviyesinin altına yerleşti. Spot altın haftanın zirvesini son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.824,53 dolar ile gördü. Hafta içinde spot altın %0,2 değer kaybetti.

Yatırımcılar, altındaki haftalık düşüşü Fed ve diğer merkez bankalarının yenilenen şahin tonuna bağladı.

Online işlem platformu OANDA’nın analisti Ed Moya, “Görünüşe göre külçe altın yatırımcıları, getirilerdeki zirvenin gerçekleştiğinden emin olana kadar altın almak için yeşil ışık yakmayacak.” dedi. “Nihayetinde Wall Street, Fed’in beklemeye geçmeye hazır olduğundan emin olacak ve belki de o zaman altın, güvenli liman rolünü yeniden üstlenebilecek.”

“İşlem hacimleri yıl sonuna doğru azalırken altın, kendisini 1.750 doları destek ve 1.830 doları ana direnç olarak görebilecek bir aralıkta sıkışmış bulabilir.”

Spot Altın Teknik Analiz

Dixit, spot altının 100 haftalık SMA değeri olan 1.800 doların altındaki ikinci haftalık kapanışının, külçe boğaları için bir miktar ihtiyat gerektirdiğini söyledi.

“Altın 1.800 dolar seviyesinin üzerinde kabul görmeyi başaramazsa 1.788 ve 1.773 doların altına inme riski artacaktır. Böyle olursa 1.765-1.745 dolara doğru bir düzeltme satışını tetikleyebilir ve hatta 1.722 dolara kadar uzanabilir.”

Dixit, olumlu tarafta ise 1.800 dolar üzerinde güçlü bir konsolidasyonun, spot altının 1.824 doları yeniden test etmesine yardımcı olacağını söyledi. “Bu, ralliyi 1.842 dolara doğru büyütebilir ve muhtemelen orada altı ayın yeni bir zirvesini belirleyebilir.” diye ekledi.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir