Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.158
% 3.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.158
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Kayıt Defteri (Ledger) Nedir?

Kayıt defteri (Ledger), geleneksel ya da dijital finansal bilgilerin bir araya geldiği bir iş defteridir ve münferit işlemlerin kanıtlanması için kullanılır.

Kayıt Defteri (Ledger) Nedir?

Geleneksel muhasebe usullerinde olduğu gibi blokzincir ekosisteminde de işleyen bir kayıt defteri vardır. Geriye dönük hiçbir bilginin silinemediği ve değiştirilemediği bu ekosistemde Kayıt Defteri (Ledger)’ne tüm bilgiler dağıtık biçimde işlenir. Dağıtık sistem, bilgilerin geleneksel usulden farklı olarak, birden fazla kopya halinde saklanmasını ifade eder. Saklanan her bilgi, birbirine kriptografik olarak bağlıdır. Bu sebeple değiştirilemez ve silinemez özelliğine sahiptir.

Kayıt Defteri (Ledger)’nde gerekli durumlarda farklılık yapılması halinde, kriptografi sayesinde değişiklik tüm kopyalara yansır. Böylece birbiriyle örtüşür biçimde bilgiler depolanmaya devam eder. Kayıt Defteri (Ledger), geleneksel kayıtların aksine blokzincirde yer alan teknolojik ve güvenlik seviyesi yüksek defterlerdir.

Dünyada birçok ülke ve firma, Kayıt Defteri (Ledger)’ni blokzincir usulü kullanarak resmi evrakları saklamak için harekete geçmiştir. Buna örnek olarak İsveç bankalarının, blokzincir tabanlı bir sistem içerisinde harekât bilgilerini toplamak için çalışması verilebilir. Ayrıca Estonya, siber güvenlik ve elektronik rey sistemi gibi çalışmalarını blokzincir tabanında gerçekleştiren ilk devlettir. Çin, Japonya ve Amerika’nın bazı eyaletleri de bu teknolojiden faydalanmak için çalışmalar sürdürmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir