Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$62.836
% 0.30
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 62.836
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

İsviçre Merkez Bankası faizlerde 50 baz puanlık artış yoluna gitti

İsviçre Merkez Bankası (SNB) Perşembe günü faiz oranını 50 baz puan daha artırarak %1’e yükseltti ve enflasyonun hedefe inmesi için daha fazla artışa ihtiyaç duyulabileceğini söyledi – ancak merkez bankasının gelecek yıl İsviçre ekonomisinde net bir yavaşlama öngörmesiyle frank yine de zayıfladı.

İsviçre, gelişmiş dünyanın en az akut sorunlarından birine sahip: SNB’nin Perşembe günü yayımlanan yeni tahminlerine göre bu yıl ortalama %2,9 olan büyüme, 2023’te ortalama %2,4’e, 2024’te ise %1,8’e düşecek. Yine de bu tahminler bankanın önceki tahminlerinden biraz daha yüksek ve SNB “Orta vadede fiyat istikrarını sağlamak için SNB politika faizinde ilave artışların gerekli olacağı göz ardı edilemez.” uyarısında bulundu.

Açıklamanın üslubu, Fed’in ABD’nin kısa vadeli faiz oranlarını gelecek yıl %5’in üzerine çıkarmayı beklediği uyarısında bulunmasından bir gün sonra, dünyadaki diğer gelişmiş piyasa merkez bankalarının durumunu yansıttı. SNB resesyon beklemezken bu yıl %2 civarında olan ekonomik büyümenin 2023’te %0,5’e kadar yavaşlamasını bekliyor.

Fed’in politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi, dünya genelindeki diğer merkez bankalarını ya aynı politikayı izlemeye ya da para birimlerinin zayıflamasını kabul etmeye zorlayarak dolar üzerinden fiyatlandırılan emtia ithalatı aracılığı ile enflasyonist baskıya katkıda bulunuyor.

SNB ayrıca frankın zayıflamasını engellemek için elindeki yabancı rezervleri satmaya devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

SNB’den yapılan açıklamada “Uygun parasal koşulları sağlamak için SNB gerektiğinde döviz piyasasında da aktif olmaya hazırdır.” denildi. Banka son aylarda düzenli olarak döviz satışı yapıyor.

Perşembe günü Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) da temel faizi 25 baz puan artırarak 2009’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan %2,75’e yükseltmişti.

Fed’in gelecek yılki faiz oranlarına ilişkin son tahminlerine karşılık doların iyi kazandırdığı bir günde, SNB’nin aksiyonlarına rağmen frank herhangi bir ilerleme kaydetmekte zorlandı. Dolar %0,6 artışla 0,9295 frank olurken frank euro karşısında 1,0137 seviyesinde yatay seyretti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir