Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$62.767
% 4.84
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 62.767
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

İsrail Merkez Bankası faizi 11 yılın en yüksek seviyesine çıkardı

Investing.com – İsrail Merkez Bankası faizi 50 baz puan artırarak %3,25’e çıkardı, bu seviye 2011 yılı sonrası uygulanan en yüksek faiz oranı oldu.

Enflasyon hedefin üzerinde

Merkez Bankası bugünkü toplantıda ülkedeki enflasyonun %5,1 ile hedeflenen oranın çok üzerinde olduğunu ve verilere bağlı faiz politikasına devam edeceklerini belirtti.

Banka, bu yılki ilk faiz artışını Nisan ayında gerçekleştirdi ve son 6 toplantıda 315 baz puanlık faiz artışı yapmış oldu.

Ekonomide yavaşlama sinyalleri var

Merkez Bankası karar metninde para politikasındaki sıkılaştırma ve yurt dışı aktivitedeki yavaşlamanın ülke ekonomisinde bir miktar yavaşlamaya yol açmasını beklediklerini ve bazı göstergelerin böyle bir sürecin başladığına dair işaretler verdiğini belirtti.

Konut piyasası yavaşlıyor

İsrail’de konut fiyatları son bir yılda %19,8 oranında artış gösterdi. Merkez Bankası, fiyat artışlarının devam ettiğini, ancak konut talebinin azaldığını ifade etti. Sektörde ipotekli alımlarda da belirgin azalma söz konusu.

İsrail şekelinde son durum

3 Ekim’de yapılan son faiz toplantısından bu yana şekel, dolar karşısında %3 değer kazanırken euro karşısında ise %2,8 oranında değer kaybetti. Reel efektif döviz kuru ise %0,7 arttı.

İsrail Merkez Bankası yurt içi ve küresel parasal sıkılaştırma süreçleri ile talepteki yavaşlamanın yanı sıra tedarik zincirindeki zorlukların hafiflemesi ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin enflasyonu ılımlılaştıracağı görüşünde.

Yazar: Necdet Erginsoy

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir