Kriptolar:
29537
Bitcoin:
$64.225
% 0.62
BTC Dominasyonu:
%53.3
% 0.09
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 0.05
Korku & Açgözlülük:
69 / 100
Bitcoin:
$ 64.225
BTC Dominasyonu:
% 53.3
Piyasa Değeri:
$2.36 T

İş Bankası ve Denizbank, Rus ödeme sistemini askıya aldı

Rus ödeme sistemi Mir, Türkiye’de de kamu ve özel bankalar tarafından kullanılıyor. Ancak ABD’nin yaptırım tehdidinde bulunmasının ardından ilk olarak İş Bankası (IS:ISCTR), uygulamayı dondurma kararı aldı. Ardından Denizbank da dün akşam saatlerinde Mir uygulamasını asıya aldı. Vakıfbank ise uygulamayı kullanmaya devam ediyor.

Dün bankacılık endeksinde yaşanan düşüşte ABD’nin yaptırım baskısının etkisi oldu. Bankacılık endeksi günü %9 kayıpla kapattı. BİST 100 endeksi ise %5 kayıp verdi ve seans sonlarına doğru devre kesici uygulandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ABD ve Avrupa, Rusya’ya büyük yaptırımlar uyguladılar. Türkiye, Rusya’ya yaptırım uygulamadı. Putin ile Erdoğan’ın geçen hafta Semerkant’ta katıldıkları zirvede Putin’in Türkiye üzerinden sevkiyat açıklamaları Batı’yı rahatsız etti. ABD ve Avrupa, Rusya’nın Türk bankacılık sistemini uygulanan yaptırımları delmek için kullanabileceğine karşı endişeli. ABD, yaptırım uygulanacağını söylerken Avrupa’dan ise henüz bu yönde bir açıklama gelmedi.

Mir sistemi nedir?

Rusya’nın Batı’ya ait olan Visa ve MasterCard uygulamalarına alternatif olarak geliştirdiği parasal işlemler sistemidir. Türkiye’de Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN), Türkiye İş Bankası (ISKUR), Denizbank ve Halkbank (HALKB) bu sistemi kullanan bankalar. Dün İşbank ve Denizbank, uygulamayı askıya alırken Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ise uygulamayı kullanmaya devam ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir