Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.473
% 0.84
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.473
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

İran, lisanslı kripto para madencilerinin elektriğini kesme kararı aldı

Investing.com – İran, yaz aylarında artan enerji talebini gerekçe göstererek ülkede faaliyet gösteren 118 lisanslı kripto para madencilik tesisinin elektriğini kesme kararı aldı.

Bloomberg’in haberine göre İran Enerji Endüstrisi Sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, İran devlet televizyonuna verdiği demeçte 22 Haziran’dan itibaren ülkedeki 118 lisanslı kripto madencilik tesisine enerji tedariki sağlayamayacaklarını söyledi. Karara gerekçe olarak ise mevsimsel etkilerden dolayı artabilecek enerji talebi gösterildi.

İran’ın kripto madencileriyle karışık bir ilişkisi bulunuyor

İran, 2020 yılında 1.000’den fazla madenciye lisans vermişti. Böylece ülkedeki ucuz enerjiden yararlanmak isteyen birçok madencilik firması, ülkede faaliyetlere başladı. Diğer yandan bazı raporlar, İran’ın yaptırımlardan kaçınmak için kripto madenciliğini kullandığını ortaya koyuyordu.

Geçen yıl ise ülkede yasa dışı madenciliğinin artmasına bağlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda binlerce madencilik teçhizatına el konuldu ve lisansız olarak faaliyet gösteren madencilerin faaliyetlerine sonlandırmak adına etkin bir politika izlendi. İran, ayrıca önceki dönemlerde de enerji tasarrufu sağlamak için kripto madencilerin faaliyetlerini geçici süreyle durdurmuştu.

İran’ın kripto madenciliği ile gel-git politikası, ülkedeki kripto madencilik sektörünü de etkilemiş gözüküyor. Verilere göre İran’ın dünya genelindeki toplam hash gücüne katkısı yüzde 4,5 seviyelerindeydi. Cambridge Alternatif Finans Merkezi (CCAF) tarafından açıklanan güncel verilere göre ise bu oran Ocak ayında yüzde 0,12’ye geriledi.

Bitcoin hash oranıyla ilgili güncel verilere göre ABD, kripto madenciliğinde yüzde 37,84 oranıyla ilk sırada yer alırken geçen sene yasaklardan sonra Bitcoin madenciliğinin sıfırlandığı Çin’de faaliyetlerin yeniden başladığı görülüyor. Ülkede madencilik yasakları devam etmesine rağmen CCAF Bitcoin hash oranı haritasına göre Çin, Ocak ayı itibarıyla toplam hash oranının yüzde 21,11 gibi önemli bir oranına sahip.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir