Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.350
% 1.43
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.350
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

İngiltere’de enflasyon beklenenden daha fazla düşüş gösterdi

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – İngiltere’de enflasyon, Kasım ayında beklenenden daha fazla düştü ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE) yaşadığı, resesyon ortamında faizleri artırmaya devam etme baskısını hafifletti.

Ekim ayında %2 gibi endişe verici bir oranda artmış olan tüketici fiyat endeksi, Kasım ayında aylık %0,4’lük bir artış gösterdi. Analistler %0,6’lık bir artış bekliyordu.

Bu da yıllık bazda enflasyon oranını %11,1’den %10,7’ye düşürdü.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), fiyatlardaki ufak yavaşlamanın büyük ölçüde benzin ve ikinci el araba fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını; giyim, otel fiyatları ile oyun ve oyuncakların da endeks üzerinde düşüş yönlü baskı oluşturduğunu söyledi. Artış yönlü en büyük etki ise restoran ve barlarda tüketilen alkolden geldi.

Volatil yakıt ve enerji bileşenlerini hariç tutan çekirdek TÜFE oranı da beklenenden daha fazla gerileyerek %0,5’lik tahminlere kıyasla sadece %0,3 artış gösterdi. Yıllık bazda çekirdek enflasyon, geçen ayki %6,5 seviyesinden %6,3 seviyesine geriledi.

Rakamlar, BoE’nin son politika kararlarını açıklamasından bir gün önce geldi. Para Politikası Kurulunun nasıl bir adım atılacağı konusunda en az üçe bölünmesi beklenirken bazı üyeler enflasyonun çoktan zirve yaptığı bir dönemde faiz oranlarında daha büyük artışlara gitmekten kaçınıyor.

Pantheon Macroeconomics’in İngiltere baş ekonomisti Samuel Tombs, rakamların bu yıl normalden daha erken başlayan Efsane Cuma promosyonlarıyla bağlantılı herhangi bir istatistiksel tuhaflıktan ziyade fiyat baskılarında gerçek bir düşüşü yansıttığını söyledi.

Tombs, enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da yavaşladığını gösteren kanıtların arttığını belirterek enflasyonun Nisan ayına kadar %8’e ve gelecek yılın sonuna kadar %3’e düşmesini beklediğini söyledi.

Nakliye maliyetlerinin, bir yıl önceki seviyesinin sadece beşte birine düştüğünü, son üç aydaki yıllık üretici fiyat enflasyonunun ise Haziran ayındaki %21,6’lık zirveye göre %8,4’e gerilediğini belirtti. Bu arada İngiltere’de herhangi bir perakendecinin, stok fazlası ve talebin azaldığı yönünde bir uyarı yayınlamadığı gün neredeyse yok.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir